"Ονειρικές Αφηγήσεις" (σειρά Weird Side Tales)

"Ονειρικές Αφηγήσεις" (σειρά Weird Side Tales)

Πληροφορίες έκδοσης
Τίτλος - Ονειρικές Αφηγήσεις
Συγγραφέας - Συλλογικό
Εκδόσεις - Παράξενος Ελκυστής
Χρονολογία Έκδοσης - 2019
Σελίδες - 276


Περίληψη
Οι "Ονειρικές Αφηγήσεις" είναι μια εμπνευσμένη συλλογή δεκαεφτά διηγημάτων, η οποία ξεπήδησε μέσα από τον αλλόκοτο κόσμο της ονειροφαντασίας. Υπάρχει μια έντονη διακύμανση όσον αφορά το περιεχόμενο, τον τρόπο γραφής και τις αισθητικές-υφολογικές επιλογές. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής είναι οι ονειρικοί τόποι και η ασυνείδητη εισβολή του κόσμου του Μορφέα στη ζωή των ηρώων. Η φαντασία των συγγραφέων αφέθηκε ελεύθερη και δημιούργησε χιμαιρικά τοπία, αλλόκοσμα όντα, εφιαλτικά μοτίβα και άβολες καταστάσεις, συνθέτοντας με αυτό τον τρόπο ένα παζλ Φαντασίας και Τρόμου. Η δυναμική των διηγημάτων δίνει πολλές υποσχέσεις για τα βιβλία της σειράς "The Weird Side Tales", τα οποία θα επακολουθήσουν. Εμείς, με τη σειρά μας, θα περιμένουμε στοχαστικοί στα σκοτεινά δωμάτια του νου, μέχρι την επόμενη ανθολογία.

Κριτική
Ο κόσμος των ονείρων! Μυστηριώδης, ανεξήγητος, μαγευτικός... Ένας κόσμος που κάθε άνθρωπος, αναπόφευκτα, έρχεται σε επαφή μαζί του σχεδόν καθημερινά. Πως όμως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την φύση του ονείρου και πόσο διατεθειμένος είναι να εισχωρήσει μέσα στον ανεξερεύνητο αυτόν κόσμο; Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς, τα όνειρα αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης διαφόρων επιστημονικών και μη κλάδων, σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί, αναλυθεί και εντοπιστεί η προέλευση αλλά και η ερμηνεία τους! Από την ψυχολογία και την νευρολογία, την κοινωνιολογία και τις διάφορες ανθρωπιστικές επιστήμες, μέχρι την θεολογία αλλά και την παραψυχολογία, πάντα τα όνειρα ήταν υπό το "μικροσκόπιο", στην προσπάθεια των ανθρώπων να δώσουν ερμηνείες σε αυτό το φαινόμενο της ανθρώπινης ύπαρξης! Ο καθένας, μέσα από το πρίσμα των πεποιθήσεων, των αντιλήψεων αλλά και του πεδίου των γνώσεων του, προσεγγίζει διαφορετικά το "όνειρο", αποδέχεται ή όχι ορισμούς και έννοιες, οριοθετεί τα πλαίσια μέσα στα οποία εκφράζει την ερμηνεία του ή κινείται σε αντισυμβατικούς δρόμους έξω από αυτά. Που πραγματικά αρχίζει η επιστημονική εξήγηση και που τελειώνει; Και αυτό που μένει, από εκεί και πέρα, τι πραγματικά είναι;

Η συντακτική ομάδα του "The Weird Side Daily" αποφάσισε να καταπιαστεί με αυτή την τόσο ιδιαίτερη, πολύπλοκη και πολύπλευρη θεματική ενότητα, η οποία εγκαινιάζει την νέα σειρά βιβλίων υπό τον γενικό τίτλο "The Weird Side Tales", παρουσιάζοντας μας μια συλλογή δεκαεφτά διηγημάτων μέσω του "Ονειρικές Αφηγήσεις". Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη του TWSD,  για την πρωτοβουλία τους, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση του βιβλίου! Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα προσπάθεια, που καλύπτει μια ευρεία γκάμα αισθητικής προσέγγισης του ονειρόκοσμου και της ονειροφαντασίας. Ενός τομέα που απασχόλησε από πολύ παλιά τον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού, χαρίζοντας μας μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα γραφής του χώρου. Το σημερινό βιβλίο εύχομαι να είναι το εισιτήριο που θα οδηγήσει σε μια μακρά και ποιοτική σειρά συλλογών, προσεγγίζοντας θεματικά έννοιες και κόσμους της φαντασίας, δίνοντας την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους επίδοξους συγγραφείς να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους!

Στο βιβλίο θα συναντήσουμε δεκαεφτά διηγήματα αφιερωμένα στον ονειρόκοσμο. Μια συλλογική προσπάθεια δημιουργικής έκφρασης, δοσμένη στον αναγνώστη μέσα από την αντίληψη, την αισθητική και την προσέγγιση του κάθε συμμετέχοντα. Το λογοτεχνικό αυτό "παζλ" το οποίο δημιουργείται, ενώνεται μέσα από τα δεκαεφτά αυτά κομμάτια του, δίνοντας μας το τελικό αποτέλεσμα μιας μεγαλύτερης εικόνας, καλύπτοντας όλες τις εκφάνσεις της ονειρικής φαντασίας, της οποίας πραγματεύεται.  Μέσα στις σελίδες του, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει σε πολλούς και διαφορετικούς κόσμους, θα περπατήσει σε άγνωστα πεδία, θα προβληματιστεί, θα τρομάξει. Θα αγγίξει το υπερφυσικό και το απόκοσμο. Θα μπλεχτεί ανάμεσα στο ονειρικό πεδίο και την πραγματική ζωή. Θα αμφισβητήσει και θα έρθει αντιμέτωπος με ηθικα διλήμματα και αγχωτικές καταστάσεις. Ναι, ακόμα και στον ονειρόκοσμο ο "αναγνώστης - ταξιδιώτης" έρχεται αντιμέτωπος με την ηθική του και πολλές φορές συγκρούεται με αυτή. Ο ονειρόκοσμος δεν είναι απαραιτήτως ένα ειδυλλιακό τοπίο, ένα "locus amoenus" για αυτούς που πλανιούνται μέσα σε αυτόν. Είναι πολλές οι φορές που θα βουτήξεις μέσα στα βαθύτερα και σκοτεινότερα σημεία του ανθρώπινου ψυχισμού, θα βιώσεις καταστάσεις μεταφυσικού τρόμου, θα χαθείς μέσα σε αλλόκοσμους, καλυμένους από ένα πέπλου μυστικισμού και θα γνωρίσεις την ζοφερή και αγχωτική πτυχή της επιστημονικής προσέγγισης του φαινομένου.

Το "Ονειρικές Αφηγήσεις" είναι ένα σκοτεινό βιβλίο. Ένα βιβλίο που θα σε φέρει αντιμέτωπο με την σκιερή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε πολλά σημεία του είναι σκληρό, βίαιο και απόκοσμο, αποτελώντας έναν καθοδικό μονόδρομο προς την εσωτερική κόλαση του καθενός μας. Οι ήρωες που θα συναντήσει κάποιος μέσα στο βιβλίο, άλλοτε παλεύοντας να ξεφύγουν και να λυτρωθούν από τους εσωτερικούς τους δαίμονες και άλλοτε να γίνονται έρμαια των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν, σίγουρα θα αγγίξουν, στις περισσότερες περιπτώσεις,  κάποια κομμάτια του δικού μας εαυτού. Συμπερασματικά, η συλλογή αυτή με άφησε αρκετά ικανοποιημένο στο μεγαλύτερο ποσοστό των διηγημάτων που περιλαμβάνει, αλλά όπως είναι φυσικό κάποια μου άρεσαν και με άγγιξαν περισσότερο από κάποια άλλα. Το γεγονός ότι, όλοι όσοι πρόσφεραν τα διηγήματα τους για την υλοποίηση αυτού του βιβλίου, είναι άτομα τα οποία είναι καινούργια στον χώρο ή κάνουν το παρθενικό τους βήμα στην συγγραφή, μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί κατά την ανάγνωση του, μιας και σε ορισμένες περιπτώσεις ο χειρισμός της γλώσσας ή/και η απόδοση της έντασης και του συναισθήματος θα απαιτούσε λίγη περισσότερη δεξιοτεχνία και προσπάθεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποια από τα διηγήματα είναι κακογραμένα, σε καμία περίπτωση. Η προτίμηση μου υπέρ κάποιων έναντι κάποιων άλλων, έγκειται αποκλειστικά και μόνο στα προσωπικά μου αισθητικά  και αναγνωστικά κριτήρια. Άλλωστε, όπως είναι αναμενόμενο σε κανένα συλλογικό έργο δεν μπορεί ο αναγνώστης να εκτιμήσει το ίδιο όλα τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό! Νομίζω πως είναι λογικό, χωρίς να μειώνει αναγκαστικά την αξία του βιβλίου!

Προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν μέσα στον άγνωστο κόσμο της ονειρικής φαντασίας, να τολμήσουν να προσεγγίσουν αυτό το βιβλίο. Είναι βέβαιο, ότι κλείνοντας την τελευταία σελίδα του, θα πιάσουν τον εαυτό τους να σκέφτονται τι είναι τελικά αυτό το αιθερικό πεδίο μέσα στο οποίο όλοι μας "ταξιδεύουμε" και τι αντίκτυπο έχει στις ζωές μας; Είναι κάτι το οποίο εξηγείτε μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις πάντα ή υπάρχουν σημεία τα οποία παραμένουν στην σφαίρα του ανεξήγητου; Αλήθεια, θα θέλαμε να εξηγήσουμε τα όνειρα; Και αν ναι, από τι υλικό τελικά είναι φτιαγμένα;