"Η σκιά στο σπίτι", Κωνσταντίνος Κέλλης

"Η σκιά στο σπίτι", Κωνσταντίνος Κέλλης

Πληροφορίες έκδοσης

Τίτλος - Η σκιά στο σπίτι
Συγγραφέας - Κωνσταντίνος Κέλλης
Εκδόσεις - Κέδρος
Χρονολογία έκδοσης - 2016
Σελίδες - 552

Περίληψη

«Όλα τα παλιά σπίτια κουβαλούν αναμνήσεις. Τελευταίες ανάσες. Παίζουν κρυφτό ανάμεσα στους ζωντανούς».

Μετά τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης του Ναταλίας, ο Τάσος Βαρθαλίτης προσπαθεί μαζί με τα δυο του παιδιά να μαζέψει τα κομμάτια της διαλυμένης οικογένειάς του και να ξαναφτιάξει τη ζωή τους.Θέλοντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία της νεκρής πια συζύγου του, αποφασίζει να αγοράσει το παλιό αρχοντικό Καρατζά δίπλα στη λίμνη Βόλβη, το μέρος όπου μια νύχτα δεκαέξι χρόνια πριν της είχε κάνει πρόταση γάμου. Μια σκιά όμως παραμονεύει στο αρχοντικό, μια οργισμένη ύπαρξη που ο θάνατος και τα χρόνια δεν κατάφεραν να σιγάσουν το μοιρολόι της. Μια σκιά που αποκαλεί το σπίτι τους σπίτι της. Καθώς τα σημάδια ανείπωτων πράξεων του παρελθόντος αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω τους, η ανάγκη του Τάσου και των παιδιών του να ξαναβρούν όσα έχασαν δεν τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα. Και αυτό βάζει το παρόν αλλά και το μέλλον τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

Κριτική

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος του φανταστικού και του τρόμου βιώνει μια άνθηση στην Ελλάδα. Νέοι συγγραφείς και φρέσκιες ιδέες βρίσκουν πλέον ανταπόκριση από μεγάλους και μικρούς εκδοτικούς οίκους όπως επίσης και από το ελληνικό κοινό. Αγαπώντας τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, και όντας λάτρης του φανταστικού και κυρίως του τρόμου, η «Σκιά στο Σπίτι» του Κωνσταντίνου Κέλλη μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ελκυστικό εξώφυλλο, έξυπνος τίτλος και μία πλοκή άκρως ενδιαφέρουσα!

Η «Σκιά στο Σπίτι» είναι μία κλασική ιστορία τρόμου που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα καλό Χολιγουντιανό θρίλερ. Προσωπικά είναι η πρώτη φορά που διάβασα ένα βιβλίο 550 σελίδων μέσα σε 5 ημέρες. Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα είναι αρκετά απλός και ευανάγνωστος. Η πλοκή σε κρατάει από την αρχή και οι σελίδες ρέουν. Δεν αφήνει τον αναγνώστη να κουραστεί εύκολα. Η βασική ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα χώρο ξεχασμένο, απόμακρο και απομονωμένο. Έναν χώρο στον οποίο οι ήρωες οδηγούνται μετά από ένα γεγονός που κλόνισε τις ζωές τους. Ενδιάμεσα κάνουμε και λίγα πισωγυρίσματα στο παρελθόν για να δούμε τι οδήγησε τους πρωταγωνιστές στην παροντική κατάσταση.

Ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι η ατμόσφαιρα. Από πολύ νωρίς ο συγγραφέας παρουσιάζει το στοιχειωμένο αρχοντικό, που αποτελεί και το βασικό σκηνικό για την περαιτέρω εξέλιξη της ιστορίας, με τρόπο που εξάπτει τη φαντασία. Τα ξύλινα πατώματα τρίζουν σε κάθε βήμα, ο φωτισμός είναι ελλιπής και η σκιά καραδοκεί σε κάθε γωνιά. Γενικά οι σκηνές τρόμου σε όλο το βιβλίο είναι πολύ έντονες. Είναι αρκετές οι στιγμές που ο τρόμος είναι διάχυτος και το αίσθημα του φόβου κυριαρχεί. Για παράδειγμα, η σκηνή στο νοσοκομείο πραγματικά εντυπωσιάζει!

Το μειονέκτημα του βιβλίου για εμένα είναι ότι δεν μπόρεσα να ταυτιστώ με τους χαρακτήρες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το βιβλίο πραγματεύεται την απώλεια, θεωρώ ότι κάποιοι από αυτούς αντιδρούν λίγο επιτηδευμένα στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται. Από κάποιο σημείο και μετά οι ρυθμοί επιταχύνονται σε σχέση με πριν, τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλά οι κύριοι χαρακτήρες απλά τα ακολουθούν ενώ ο αναγνώστης περιμένει μία βαθύτερη αντίδραση σε αυτά. Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, αν και η κατάληξη δεν είναι αυτή που επιθυμούσα, ο συγγραφέας κατορθώνει να κρατήσει την αγωνία σε υψηλά επίπεδα.

Συμπερασματικά, η «Σκιά στο Σπίτι» είναι ένα καλό δείγμα λογοτεχνίας τρόμου για τα ελληνικά δεδομένα. Αποτελεί ένα καλογραμμένο βιβλίο με ενδιαφέρουσα πλοκή και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη και να τον εντυπωσιάσει με τις ανατροπές του. Είναι ένα έργο που, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη των χαρακτήρων θα ήθελα να είναι ουσιαστικότερη, αξίζει να διαβαστεί!