"Εκπτωτη Θεά", Βαρβάρα Σεργίου

"Εκπτωτη Θεά", Βαρβάρα Σεργίου

Πληροφορίες έκδοσης

Τίτλος: Έκπτωτη Θεά
Συγγραφέας: Βαρβάρα Σεργίου
Εκδόσεις: Maradel Books
Ημερομηνία έκδοσης: 2019
Σελίδες: 490

Περίληψη

Ο πόλεμος έχει πάντα απώλειες, ανεξαρτήτως αν συμβαίνει στη Γη ή στα ουράνια. Η Θεά Σαμμανή πεθαίνει και αναγεννιέται στη Γη ως Λίζα και ο Στρατηγός της Βικά ως Έκτορας. Το πεπρωμένο τους θέλει να είναι μαζί, μα αυτό, μέχρι να μπει ανάμεσα τους ο Λευτέρης. Έρωτες, πάθη και προδοσία οδηγούν τη Σαμμανή σε δεύτερη αναγέννηση με το σώμα – ξενιστή της Αριάδνης. Το νέο της πεπρωμένο όμως ακούει στο όνομα Δημήτρης και δεν είναι ο Βικά. Θα καταφέρει η Σαμμανή να νικήσει το κακό που πλησιάζει; Υπάρχει ηττημένος στον Έρωτα και την Αγάπη;
Όλα αυτά περιπλέκονται με τα κοινωνικά θέματα που αναδύονται μέσα από τις σελίδες του πρώτου βιβλίου της σειράς Έκπτωτης Θεάς, της Θεάς της Δημιουργίας. Ένα καταιγιστικό βιβλίο που ισορροπεί μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Κριτική

Όταν πιάνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο με τον τίτλο "Έκπτωτη Θεά", πολλά είναι αυτά που περιμένεις να συναντήσεις μέσα από τις σελίδες του. Κάποια από αυτά, τα συνάντησα διαβάζοντας το βιβλίο της Βαρβάρας Σεργίου και για να είμαι ειλικρινής, το πρόσημο τελειώνοντας το βιβλίο, ήταν σίγουρα θετικό. Πρόκειται για μια ιστορία που δύσκολα θα μπορούσα να την κατατάξω σε κάποια κατηγορία, αν έπρεπε να απαραιτήτως να μπω στην διαδικασία τοποθέτησης μιας ταμπέλας. Θα μπορούσαμε να βρούμε στοιχεία που θα το χαρακτήριζαν young adult, αλλά σίγουρα θα το αδικούσα με αυτόν –και μόνο- τον χαρακτηρισμό. Είναι ένα έργο το οποίο απευθύνεται σε ευρύτερο ηλικιακά αναγνωστικό κοινό, διαθέτει ποικιλία λογοτεχνικών κατευθύνσεων και σίγουρα μπορεί να εκτιμηθεί εξίσου καλά από όποιον αποφασίσει να το διαβάσει.

Πρόκειται για μια ιστορία στην οποία τόσο το φανταστικό, όσο και το ρεαλιστικό στοιχείο ακροβατεί μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Δυο πόλοι οι οποίοι πλέκονται ο ένας μέσα στον άλλον, δημιουργώντας μια αλληλένδετη ραχοκοκκαλιά γεγονότων και καταστάσεων, σε ένα παράλληλο σύμπαν δράσης, στο οποίο η συγγραφέας προσπαθεί να τοποθετήσει την αφήγηση της. Χωρίς η εναλλαγή αυτή να κουράζει τον αναγνώστη, αντίθετα την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, ενισχύοντας την πλοκή, την ένταση και το ενδιαφέρον κατά την ανάγνωση του. Πρόκειται για μια ιστορία στην οποία οι χαρακτήρες, καλούνται μέσα από την διττή τους φύση, να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγαλύτερο, ένα υπερκόσμιο σχέδιο, στο οποίο οι αποφάσεις και οι ενέργειες τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας. Μια ιστορία στην οποία οι χαρακτήρες, μέσα από αναγεννήσεις, αλλά και «αφυπνίσεις» της ίδιας της ύπαρξης τους, θα βρεθούν να ζούνε και να αλληλεπιδρούν, εκπληρώνοντας το απόκρυφο παιχνίδι της μοίρας που έχει γραφτεί για τον καθένα τους.

Όπως είπαμε το βιβλίο μοιράζεται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Από την μία ο επίγειος καθημερινός κόσμος, μέσα στον οποίο γεννιόμαστε, ζούμε και πεθαίνουμε. Από την άλλη, ένας κόσμος απόκρυφος, υπερβατικός, άυλος προς εμάς στον οποίο οι δράσεις των «κατοίκων» του, έχουν τον αντίκτυπο τους στον δικό μας. Αγγελικά πλάσματα, δαιμονικές φιγούρες, τοπία, βγαλμένα όλα μέσα από την απόκρυφη παράδοση, έρχονται να διαδραματίσουν τον ρόλο τους σε ένα παιχνίδι εξουσίας, ίντριγκας, δολοπλοκίας, μίσους, αλλά και έντονου πάθους και έρωτα, τα οποία θα παίξουν καταλυτικό ρόλο, δοσμένα από την συγγραφέα σε σωστές δόσεις και με έναν αποκαλυπτικό, "καρμικό" χαρακτήρα, που βοηθούν στο χτίσιμο τόσο της ιστορίας, όσο και των χαρακτήρων.

Μερικά από τα στοιχεία τα οποία προσωπικά με τράβηξαν στο βιβλίο, εκτός φυσικά της ευρηματικά πολύπλευρης υπόθεσης, ήταν η απλή γραφή και η κατανοητή εξιστόρηση του. Υπήρχαν σημεία στα οποία οι περιγραφές ήταν σκληρές, ρεαλιστικές, αλλά και ανθρώπινες, ενώ τα γεγονότα που περιγράφονταν με έκαναν να συμπάσχω ή να νιώσω αποστροφή για κάποιους από τους χαρακτήρες του. Πραγματικά, με το που θα πιάσει κάποιος το βιβλίο στα χέρια του, θα υπάρξουν σημεία στα οποία θα δυσκολευτεί να το αφήσει. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι δοσμένοι ικανοποιητικά, ενώ όσο προχωράει η ιστορία ανακαλύπτεις στοιχεία και σκοτεινές, αθέατες πλευρές του εαυτού τους. Οι διάλογοι επίσης, είναι ένα από τα σημεία που με ικανοποίησαν κατά την ανάγνωση του. Απλοί, ανθρώπινοι, καθημερινοί, ρεαλιστικοί, χωρίς να είναι "φορτωμένοι" και πομπώδεις, αποτυπώνουν την ένταση της στιγμής, αλλά και την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων.

Στο σύνολο του, το βιβλίο της Βαρβάρας Σεργίου, "Έκπτωτη Θεά", κατάφερε να με κάνει να περάσω ένα πολύ ευχάριστο και απολαυστικό διήμερο, με μια δυνατή ιστορία που δημιουργεί έντονα συναισθήματα στην, γεμάτη αγωνία και ένταση, μυθοπλασία του κόσμου που μας αφηγείται. Προσωπικά, αναμένω εναγωνίως τις συνέχειες και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το συναίσθημα των αναγνωστών που θα του δώσουν την ευκαιρία, διαβάζοντας το…