"Έντγκαρ Χέβενσκαρ - Οι πρώτες περιπέτειες", Σπύρος Παπαλέξης

"Έντγκαρ Χέβενσκαρ - Οι πρώτες περιπέτειες", Σπύρος Παπαλέξης

Πληροφορίες έκδοσης

Τίτλος: Έντγκαρ Χέβενσκαρ
Συγγραφέας: Σπύρος Παπαλέξης
Εκδόσεις: Ελκυστής
Ημερομηνία έκδοσης: 2018
Σελίδες: 310

 

Περίληψη

Ο Βάλινορ πήρε το ραβδί με το μπλε πετράδι και μόλις πρόφερε τη λέξη: “Αθούλ”, ένα έντονο γαλάζιο φως γέμισε το δωμάτιο. Ο μέγας αρχιερέας του Όραντιν χάθηκε στη σκοτεινή δίοδο κι η βιβλιοθήκη έκλεισε πίσω του το πέρασμα.
Ο Έντγκαρ στάθηκε για λίγο πίσω απ’ την κουρτίνα, αναποφάσιστος για την επόμενη κίνησή του. Τελικά επέλεξε να αφήσει να κυλήσει λίγος χρόνος πριν τον ακολουθήσει. Δε θα ήταν ό,τι καλύτερο να τον συναντήσει καταπρόσωπο! Κι αν τον είχε καταλάβει ήδη; Η καρδιά του χτυπούσε ήδη εντονότερα, δεν είχε όμως άλλη επιλογή. Έπρεπε να δει πού πήγαινε ο μυστηριώδης άνδρας.

Πόσο μπορεί μια φλόγα να αντέξει, όταν γύρω της λυσσομανούν οι άνεμοι της βαθύτερης αβύσσου; Στον σκοτεινό κόσμο του ΝΑΡΟΣ, η αρετή κι η δικαιοσύνη κινδυνεύουν να σβήσουν. Θα μπορέσει ο Έντγκαρ Χέβενσκαρ, ιερός πολεμιστής του Φερίν, να παραμείνει αλώβητος, όταν όλα γύρω του καταρρέουν; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η πτώση του κι όταν ίσως τελειώσει, θα θυμάται άραγε τι είναι το Φως;

Κριτική

Μετά από πολύ καιρό έτυχε να διαβάσω ένα ελληνικό βιβλίο ηρωικής φαντασίας και τολμώ να ομολογήσω ότι το χάρηκα ιδιαίτερα. Το βιβλίο του Σπύρου Παπαλέξη, με τίτλο "Έντγκαρ Χέβενσκαρ - Οι πρώτες περιπέτειες", υπήρξε ένα ιδιαιτέρως ευχάριστο ανάγνωσμα το οποίο με έκανε να υπολογίσω στις δυνατότητες ενός νέου Έλληνα συγγραφέα. Το βιβλίο ακολουθεί την ζωή του Έντγκαρ Χέβενσκαρ, ενός νεαρού παιδιού, το οποίο μεγαλώνει στην Ακαδημία του Ναού της Ενσάρκωσης του Φερίν, με μοναδική του οικογένεια τον θείο του και Πρωθιερέα του Φερίν, τον Σέλθαν Άμπερμουν, ακολουθώντας το τυπικό και τις διδαχές της Ακαδημίας. Καθώς το βιβλίο προχωράει, ακολουθούμε τον Έντγκαρ κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης του, αλλά και της εξέλιξης του σαν άνθρωπο, μέσα από μια σειρά περιπετειών που του ανατίθενται να φέρει εις πέρας. Ο Έντγκαρ, με τον ηθικό κώδικά και τον τρόπο ζωής με τον οποίο έχει μεγαλώσει και γαλουχηθεί θα κινηθεί αναλόγως, στην προσπάθεια του αυτή, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να κερδίσει την αναγνώριση που με τόσο κόπο και επιμονή πάλευε για αυτά, από τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. Μια πορεία η οποία κατά την διάρκεια της και καθώς ο ήρωας μας έρχεται αντιμέτωπος με πρόσωπα και καταστάσεις, θα κλονίσει τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του και θα τον φέρει σε μια εσωτερική διαμάχη, η οποία θα οδηγήσει σε αποφάσεις ζωής.

Το "Έντγκαρ Χέβενσκαρ - Οι πρώτες περιπέτειες", είναι ένα βιβλίο το οποίο είναι γραμμένο με μεράκι. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί μέσα στις σελίδες του, εκτός από την όμορφη μυθοπλασία του συγγραφέα, βρίσκουμε αρκετές πληροφορίες, οι οποίες καταδεικνύουν άνθρωπο που αγαπάει αυτό που κάνει. Καταρχάς, στην αρχή του βιβλίου υπάρχει χάρτης του κόσμου του Ναρός, μέσα στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Είναι σημαντικό να μπορεί να κινηθεί ο αναγνώστης στα μέρη στα οποία λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του βιβλίου, ανατρέχοντας στον χάρτη και αναζητώντας την κάθε περιοχή. Ακόμα ακολουθεί ένα λεπτομερές χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα του βασιλείου της Σελίρια, το κεντρικό βασίλειο της ιστορίας μας, ένα γενεαλογικό δέντρο όλων των θεών και θεοτήτων του κόσμου του Ναρός καθώς και μια σύντομη ιστορία κοσμογονίας η οποία κλείνει και το βιβλίο. Δοσμένα στον αναγνώστη εξαιρετικά, καλοδουλεμένα, αφήνοντας μια αίσθηση για πιο βαθιά προσέγγιση της ιστορίας του κόσμου στον οποίο εκτυλλίσεται το βιβλίο.

Το βιβλίο κυλάει πολύ εύκολα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του, δίχως να κουράζει με βαρυφορτωμένες και ανούσιες περιγραφές που δεν έχουν να προσφέρουν στην εξέλιξη του και εστιάζοντας την γραφή του στα γεγονότα αυτά καθ' αυτά. Εξαιρετική είναι και η περιγραφή των διαφόρων τόπων, κτιρίων, πόλεων στα οποία λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα, η οποία με έκανε να πλάσω μια εικόνα του κόσμου καθώς διάβαζα το βιβλίο, ταξιδεύοντας με σε αυτόν. Είναι ένα βιβλίο το οποίο θα χαρακτήριζα ως μια συνεχή περιπέτεια με πολλά στάδια, τα οποία αναδεικνύουν –ως έναν βαθμό- την προσωπικότητα του ήρωα μας και του κόσμου που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται γύρω από αυτόν. Σίγουρα, δεν είναι ένα βιβλίο στο οποίο κάποιος θα βρει σε έντονο βαθμό, μάχες επικών διαστάσεων, μάγους να αντιμάχονται με την μαγεία τους και όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα βιβλίο ηρωικής φαντασίας. Είναι περισσότερο ένα περιπετειώδες βιβλίο προσωπικής αναζήτησης του ήρωα μας, του Έντγκαρ Χέβενσκαρ, μέσα στον κόσμο του Ναρός, ο οποίος μέσα από μια σειρά αποστολών που του ανατίθενται να φέρει εις πέρας, αποκτά εμπειρίες και έρχεται σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Είναι μια επική ιστορία προσωπικής εξέλιξης, καθήκοντος, τιμής και προσπάθειας να αποδείξει -πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό και μετά στο περιβάλλον του- όλες αυτές τις αξίες με τις οποίες έχει γαλουχηθεί, ακολουθώντας τον στην πορεία της νεαρής ζωής του, στα κατορθώματα του, στην κατάρρευση του κόσμου γύρω του, στην εσωτερική του σύγκρουση με τις προσωπικές του πεποιθήσεις.

Φυσικά, μιας και είναι η πρώτη προσπάθεια συγγραφής του Σπύρου Παπαλέξη, είναι φυσικό να υπάρξουν και κάποιες αδυναμίες, οι οποίες όμως δεν επισκιάζουν ιδιαίτερα την συνολική εικόνα του βιβλίου. Η κύρια «ένσταση» μου είναι, ότι θα ήθελα να υπάρξει βαθύτερη ανάλυση και μεγαλύτερη ανάπτυξη στον χαρακτήρα και τον ψυχισμό του ήρωα μας, μιας και τον βλέπουμε σε μια συνεχόμενη διαδικασία αποστολών που πρέπει να αντιμετωπίσει από την μία, ενώ από την άλλη τον ξαναβλέπουμε μετά από μια χρονική περίοδο στην ιστορία, κατά την οποία υποθέτουμε πως γεγονότα και αποφάσεις έχουν επιδράσει στη διαμόρφωση του. Όπως και να έχει, μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου, το πρόσημο για μένα ήταν σίγουρα θετικό, κάνοντας με να περιμένω την συνέχεια των περιπετειών του Έντγκαρ Χέβενσκαρ, όπως ο συγγραφέας μας αφήνει να καταλάβουμε, στις τελευταίες του σελίδες…