Watch Me | The Haunting Of Bly Manor

Watch Me | The Haunting Of Bly Manor

Μπορεί στην Ελλάδα να μη γιορτάζουμε επισήμως το Halloween αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε ταινίες ή σειρές μυστηρίου και τρόμου. Με αφορμή λοιπόν το Halloween, το Watch Me αυτής της εβδομάδας είναι αφιερωμένο στο πολυαναμενόμενο The Haunting of Bly Manor.

Το The Haunting of Bly Manor είναι μια υπερφυσική σειρά τρόμου, που δημιουργήθηκε από τον Mike Flanagan για το Netflix με πρωταγωνιστές τους Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel, Carla Gugino και Catherine Parker. Βασίζεται στα έργα του Henry James και ιδιαίτερα στο μυθιστόρημα The Turn of the Screw, του 1898. Είναι η δεύτερη season του The Haunting of Hill House και η δεύτερη είσοδος στη σειρά "Haunting anthology". Η δημιουργική ομάδα και το μεγαλύτερο μέρος των ηθοποιών του Hill House επέστρεψαν για το Bly Manor, αλλά οι ιστορίες των δύο σειρών δεν είναι συνδεδεμένες. Το The Haunting of Bly Manor έκανε πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου 2020.

Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από μία νεαρή γκουβερνάντα που προσλαμβάνεται από έναν άντρα για να φροντίσει την ανιψιά και τον ανιψιό του στο εξοχικό της οικογένειάς τους αφού μετά τον θάνατο των γονιών τους βρίσκονται υπό την φροντίδα του. Λίγο μετά την άφιξή της στο κτήμα Bly, αρχίζει να βιώνει παράξενα περιστατικά και μια σκοτεινή ιστορία ξεκινά να ξετυλίγεται.

Η σειρά ξεκινάει όπως και το βιβλίο, πράγμα που θα εκτιμήσουν περισσότερο οι λάτρεις του Turn of the Screw και του Henry James. Οι τίτλοι των επεισοδίων πήραν το όνομά τους από τις ιστορίες φαντασμάτων του συγγραφέα. Δυστυχώς όμως, όποιος περίμενε να τρομάξει και να ξαφνιαστεί τόσο όσο στο The Haunting of Hill House, θα απογοητευτεί. Η σειρά αναλώνεται γύρω από φιλοσοφικές συζητήσεις για τη ζωή και το θάνατο σε κάποια επεισόδια, οι οποίες επιβραδύνουν την ιστορία κάνοντάς την να θυμίζει πιο πολύ δράμα ή love story. Είναι λιγότερο τρομακτικό από το Hill House και η ιστορία δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο το οικογενειακό δράμα της οικογένειας Crain.  Σε αρκετά επεισόδια η περίπλοκη αφήγησή της ιστορίας κάνει τη σειρά να υπολείπεται των πραγματικών φόβων. Στα πλεονεκτήματα βέβαια είναι και πάλι η σκοτεινή ατμόσφαιρα του Flanagan και οι εξαιρετικές ερμηνείες του καστ. Προσωπικά πιστεύω ότι, παρά τα μειονεκτήματα του, στο σύνολο του, το Haunting of Bly Manor, αξίζει το χρόνο σας μια και κατορθώνει να μεταφέρει τις ιστορίες και το περιβάλλον των έργων του Henry James με επιτυχία.

Το The Turn of the Screw, στο οποίο βασίζεται εν μέρει η σειρά, είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα μου βιβλία και θεωρώ τον Henry James μοναδικό. Φαινομενικά αυτή είναι μια ιστορία φαντασμάτων μια και ο James έγραψε το The Turn of the Screw σε μια εποχή που υπήρχε μια διαδεδομένη αγάπη για ιστορίες φαντασμάτων. Το ενδιαφέρον του, ωστόσο, δεν ήταν στις στερεότυπες ιστορίες όπου διάφορα πνεύματα εμφανίζονται σε λευκά σεντόνια και τρομοκρατούν τους πάντες. Αντίθετα, ενδιαφερόταν περισσότερο για τα πραγματικά φαντάσματα. Εκείνα που ζουν μέσα μας και στοιχειώνουν τον καθένα μας ξεχωριστά.Ακριβώς λόγω του διφορούμενου περιεχομένου του, έγινε ένα αγαπημένο κείμενο ακαδημαϊκών του κινήματος του New Criticism.

Το μυθιστόρημα έχει διαφορετικές ερμηνείες. Πολλοί κριτικοί προσπάθησαν να προσδιορίσουν την ακριβή φύση του κακού που υποδηλώνει η ιστορία. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η σπουδαιότητα του μυθιστορήματος προκύπτει από την ικανότητά του να δημιουργεί μια οικεία αίσθηση σύγχυσης και αγωνίας στον αναγνώστη, ο οποίος έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με το δίλλημα αν η νέα γκουβερνάντα των παιδιών είναι τρελή ή αν τα φαντάσματα που ισχυρίζεται ότι βλέπει όντως υπάρχουν. Είναι λοιπόν καθαρά επιλογή του κάθε αναγνώστη τι θα πιστέψει μέχρι το τέλος της ιστορίας.

Το The Turn of the Screw έχει μεταφερθεί πολλές φορές σε ραδιοφωνικό δράμα, όπερα, ταινία, στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένου του θεατρικού έργου του Μπρόντγουεϊ του 1950, της όπερας του Μπέντζαμιν Μπριτ (1954), της ταινίας του 1961 The Innocents, μιας σύγχρονης προσαρμογής του 2020 με τίτλο The Turning και όπως ανέφερα της σειράς του Netflix, The Haunting of Bly Manor.

Μερικές από τις ελληνικές εκδόσεις του βιβλίου Το Στρίψιμο της Βίδας