Watch Me | "Alice in Wonderland"

Watch Me | "Alice in Wonderland"

Με αφορμή το Halloween, το Watch me αυτής της εβδομάδας είναι αφιερωμένο σε δύο πολύ ιδιαίτερους καλλιτέχνες, τον Tim Burton και τον Lewis Caroll φυσικά στο μόνο κοινό τους σημείο, τo Alice in Wonderland. Το Alice in Wonderland είναι μια live-action / animation ταινία σκοτεινής φαντασίας του 2010, σε σκηνοθεσία του Tim Burton και σενάριο της Linda Woolverton. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Crispin Glover, Matt Lucas και Mia Wasikowska. Εμπνευσμένη από τα φανταστικά μυθιστορήματα του Lewis Carroll, Alice's Adventures in Wonderland και Through the Looking Glass και της ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1951 της Walt Disney με το ίδιο όνομα, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας δεκαεννιάχρονης κοπέλας, της Alice Kingsleigh, η οποία λέγεται ότι μπορεί να επαναφέρει τη Λευκή Βασίλισσα στο θρόνο της, με τη βοήθεια του Mad Hatter. Ένα σίκουελ, με τίτλο Alice Through the Looking Glass, κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου 2016.

Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές κατά την κυκλοφορία της. Αν και εντυπωσίασε για την ατμόσφαιρα, τα χρώματα, τα κοστούμια, τη μουσική και τα ειδικά εφέ, επικρίθηκε αρκετά για την έλλειψη αφηγηματικής συνοχής και σκοτεινού τόνου. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές άλλες ταινίες στο παρελθόν για τις περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, ο Tim Burton είπε ότι δεν ένιωσε ποτέ μια συναισθηματική σύνδεση με την ιστορία και πάντα πίστευε ότι στις προηγούμενες μεταφορές απλά κάποιο κορίτσι περιπλανιόταν από τον ένα τρελό χαρακτήρα στον άλλο. Έτσι, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, μια συναισθηματική σύνδεση, την οποία ένιωθε ότι δεν είχε δει ποτέ σε καμία προηγούμενη εκδοχή. Ο Tim Burton είπε ότι ήταν πραγματική πρόκληση για αυτόν, να κάνει την Αλίκη μια ιστορία με συνοχή, σε αντίθεση με μια σειρά από γεγονότα.

Στην πραγματικότητα βέβαια, τα πρωτότυπα βιβλία του Lewis Carroll ανήκαν σε ένα παρελθοντικό, αρκετά δημοφιλές είδος έργων φαντασίας στο οποίο ο χαρακτήρας δεν κάνει τίποτα παρά να περιπλανιέται από την μια τρελή συνάντηση στην άλλη. Οι προηγούμενες ταινίες, λοιπόν, που κράτησαν αυτό το μοτίβο ήταν πιστές στο πνεύμα των βιβλίων. Προσωπικά θεωρώ ότι η προσέγγιση του Burton δεν απέδωσε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Παρόλο που είναι ίσως ο μοναδικός σκηνοθέτης που θα μπορούσε να προσεγγίσει την ατμόσφαιρα και το ύφος του παραμυθιού λόγω του dark animated στυλ που έχει στις ταινίες του, δεν κατάφερε να μεταφέρει στον θεατή την “παράνοια” που βιώνει η Αλίκη κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης της. Αντιθέτως, η ταινία του Burton θυμίζει περισσότερο μια χολυγουντιανή περιπέτεια χάνοντας έτσι την ιδιαίτερη αισθητική που θα μπορούσε να έχει. Όσοι δεν το έχετε δει, δώστε του μια ευκαιρία, ωστόσο. Θα σας εντυπωσιάσει με τα χρώματα και φυσικά με το καστ του.

“When I used to read fairy tales, I fancied that kind of thing never happened, and now here I am in the middle of one!” - Alice

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω λίγα λόγια για τον εξαιρετικά ιδιαίτερο και περίεργο συγγραφέα του Alice in Wonderland.

Ο Charles Lutwidge Dodgson, λοιπόν, ήταν καθηγητής μαθηματικών στην Οξφόρδη και διάκονος της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Για τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, έγινε γνωστός ως Lewis Carroll, συγγραφέας του Alice’s Adventures in Wonderland.

Ο Dodgson εμπνεύστηκε την αρχική ιδέα της ιστορίας για την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ενώ βρισκόταν σε ένα από τα ταξίδια του με τους Liddells - τα παιδιά του αφεντικού του, Henry Liddell. Η Αλίκη είναι η Alice Liddell ενώ το ντόντο ήταν ο ίδιος ο Dodgson. Η δημοφιλής ιστορία είναι ότι χρησιμοποίησε το πουλί ως καρικατούρα του, επειδή το τραύλισμά του τον έκανε μερικές φορές να προφέρει το επίθετό του ως "Do-Do-Dodgson", αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Η Αλίκη ήταν δημοφιλής σχεδόν από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσής της, το 1865, και παραμένει έκτοτε, επηρεάζοντας διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως οι Walt Disney και Salvador Dali.

Μερικές από τις εκδόσεις της Αλίκης που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά