Watch Me | Τα 'Οσκαρ του Φανταστικού

Watch Me | Τα 'Οσκαρ του Φανταστικού


Σαν πραγματικός λάτρης του κινηματογράφου, από παιδί παρακολουθούσα την τελετή απονομής των Βραβείων Oscar! Έχω μείνει αρκετά βράδια άγρυπνη, στο παρελθόν, περιμένοντας να δω ποια ταινία κατέληξε να βραβευθεί με το περίφημο χρυσό αγαλματίδιο. Ανάμεσα στις κατηγορίες ταινιών που έφτασαν στα Oscars, πάντα οι πιο αδικημένες ήταν οι ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας ή φαντασίας γενικότερα. Είναι πολλές οι φορές που αξιόλογες ταινίες των συγκεκριμένων κατηγοριών αγνοήθηκαν ή αδικήθηκαν από την Ακαδημία. Εν όψει, λοιπόν της επικείμενης τελετής Απονομής των 93ων Βραβείων Όσκαρ, στις 25 Απριλίου, πάμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να δούμε ποιες ταινίες τρόμου και φαντασίας κατάφεραν να διεκδικήσουν μια υποψηφιότητα ή ακόμη κι ένα βραβείο Oscar.
 


 

Ταινίες Φαντασίας

The Wizard of Oz (1939)
H πασίγνωστη ταινία του Victor Fleming προτάθηκε για έξι βραβεία, ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Έχασε, όμως, από το 'Gone with the Wind', ενώ τελικά βραβεύτηκε μόνο με τα Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού και Μουσικής Επένδυσης.

Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)
Συνολικά το Episode IV του George Lucas έχει κερδίσει έξι Όσκαρ και ένα ειδικό βραβείο στην 50ή Τελετή. Κανένα όμως από αυτά δεν είναι σε κάποια από τις βασικές κατηγορίες.

Close Encounters of the Third Kind (1977)
Την ίδια χρονιά ο Steven Spielberg έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία 'Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου' από τον Woody Allen και την ταινία 'Annie Hall'. Με υποψηφιότητες σε οκτώ κατηγορίες, απέσπασε τελικά μόνο το Βραβείο Εξαιρετικού Επιτεύγματος για τον ήχο και το Βραβείο Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας.

Alien (1979)
Η τεράστια εισπρακτική επιτυχία του Ridley Scott και μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του είδους, έλαβε μόνο δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ, Σκηνογραφίας και Οπτικών Εφέ, κερδίζοντας το δεύτερο.

E.T. the Extraterrestrial (1982)
Η αγαπημένη ταινία όσων μεγάλωσαν στη δεκαετία του 1980 ήταν υποψήφια για εννέα Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τα 4, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το Όσκαρ Μουσικής (John Williams), Ήχου, Οπτικών Εφέ και Μοντάζ Ήχου. Ο Steven Spielberg έχασε ξανά το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, αυτή την φορά από τον Richard Attenborough για την ταινία 'Ghandi'.

The Lord of the Rings Trilogy (2001, 2002, 2003)
H πρώτη ταινία της αγαπημένης τριλογίας του Peter Jackson, 'The Fellowship of the Ring', ήταν υποψήφια σε 13 κατηγορίες, κερδίζοντας σε 4 από αυτές (Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική, Οπτικά Εφέ, Διεύθυνση Φωτογραφίας και Μακιγιάζ), ενώ η δεύτερη ταινία, 'The Two Towers', ήταν υποψήφια σε 6 κατηγορίες, κερδίζοντας τα Βραβεία για Οπτικά Εφέ και Μοντάζ Ηχητικών Εφέ. Η τρίτη ταινία της τριλογίας του Peter Jackson, 'The Return of the King' κατάφερε να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Συνολικά ήταν υποψήφια σε 11 κατηγορίες, κερδίζοντας το Όσκαρ σε όλες!

Pan’s Labyrinth (2006)
H σκοτεινή ταινία φαντασίας του Guillermo del Toro συγκέντρωσε έξι υποψηφιότητες σε δευτερεύουσες κατηγορίες, κερδίζοντας τις μισές και συγκεκριμένα Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας και Μακιγιάζ.

The Dark Knight (2008)
Το sequel του Christopher Nolan έλαβε συνολικά 8 υποψηφιότητες, μαζί με αυτή του Β΄ Ανδρικού Ρόλου που απονεμήθηκε στον Heath Ledger μετά τον θάνατό του. Επίσης πήρε το Όσκαρ Ηχητικού Μοντάζ.

District 9 (2009)
O Peter Jackson (παραγωγή) και Νιλ Μπλομκαμπ (σκηνοθεσία) ξανά με την ταινία 'District 9' έλαβαν 4 υποψηφιότητες για τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Οπτικών Εφέ και Μοντάζ, δυστυχώς όμως έχασαν και στις τέσσερις.

Avatar (2009)
Το εντυπωσιακό 'Avatar' του James Cameron ήταν υποψήφιο σε 9 κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες αυτή της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Κέρδισε, όμως, μόνο στις κατηγορίες Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας και Οπτικών Εφέ.

Star Trek (2009)
Σε 4 κατηγορίες ήταν υποψήφιο το 'Star Trek' του J.J. Abrams την ίδια χρονιά με τα 'District 9' και 'Avatar'. Κέρδισε, ωστόσο, μόνο το Βραβείο Καλύτερου Μακιγιάζ.

Harry Potter (2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011)
Οι 8 ταινίες Harry Potter είχαν αποσπάσει συνολικά 12 υποψηφιότητες χωρίς να καταφέρουν ωστόσο να αποκτήσουν ούτε ένα Βραβείο. Πιο αδικημένη από όλες είναι η ταινία 'Harry Potter and the Deathly Hallows', που έχασε ακόμα και το Βραβείο Μακιγιάζ.

Hobbit (2012, 2013, 2014)
Η δεύτερη τριλογία του Peter Jackson δεν τα πήγε τόσο καλά όσο η πρώτη, καθώς οι δυο πρώτες ταινίες, 'An Unexpected Journey' και 'The Desolation of Smaug' έλαβαν από τρεις υποψηφιότητες, ενώ η τελευταία 'The Battle of the Five Armies' μία, χωρίς να επιστρέψουν όμως με το χρυσό αγαλματίδιο.

Mad Max: Fury Road (2015)
10 υποψηφιότητες κατάφερε να συγκεντρώσει η post-apocalyptic ταινία του George Miller, κερδίζοντας στις έξι από αυτές και συγκεκριμένα Καλύτερης Ενδυματολογίας, Μοντάζ, Μοντάζ Ήχου, Σκηνογραφίας, Μίξης Ήχου και Μακιγιάζ. Εκείνη τη χρονιά ο Miller έχασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Alejandro González Iñárritu για το 'The Revenant'.

The Shape of Water (2017)
Η ταινία 'The Shape of Water' του Guillermo del Toro αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς αποσπώντας 13 υποψηφιότητες και κερδίζοντας 4 Βραβεία Όσκαρ, τα 2 από αυτά στις βασικές κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής και Παραγωγής.

Αρκετές υποψηφιότητες συγκέντρωσαν και τα Blade Runner (2018), Star Wars: The Last Jedi, Black Panther (2019) και Avengers: Infinity War (2019) χωρίς όμως να καταφέρουν να βραβευθούν σε κάποια από τις βασικές κατηγορίες.

 

Ταινίες Τρόμου

Psycho (1960)
Ο μετρ του τρόμου Alfred Hitchcock και το συγκλονιστικό 'Psycho' προτάθηκαν για 5 Όσκαρ, αλλά δυστυχώς δεν κέρδισαν κανένα από αυτά.

The Excorsist (1973)
Ίσως η πιο εμπορική ταινία του είδους, η οποία απέσπασε 10 υποψηφιότητες στα βραβεία. Οι 6 από αυτές μάλιστα στις μεγάλες κατηγορίες. Σενάριο, Σκηνοθεσία, Ά Γυναικείου Ρόλου, Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Β΄ Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερης Ταινίας. Κέρδισε τα Oscar Σεναρίου και Ήχου, αλλά δυστυχώς έχασε τα υπόλοιπα.

Jaws (1975)
Μια ταινία που αποτελεί ακόμη και σήμερα σταθμό για το είδος. Με τον Spielberg σε σκηνοθετικό ρόλο ξανά, το 'Jaws' είχε 4 υποψηφιότητες, νικώντας στις 3. Βραβεύτηκε για τη Μουσική Επένδυση, το Μοντάζ και τον Ήχο.

Dracula (1992)
Το αριστούργημα του Francis Ford Coppola με τον εξαιρετικό Gary Oldman απέσπασε μόλις 4 υποψηφιότητες σε δευτερεύουσες κατηγορίες, κερδίζοντας τις 3 από αυτές. Συγκεκριμένα τα Βραβεία Μακιγιάζ, Ενδυματολογίας και Μοντάζ ήχου.

The Sixth Sense (1999)
Ίσως η πιο αδικημένη περίπτωση. Η 'Έκτη Αίσθηση' έδωσε την ευκαιρία στον Haley Joel Osment, στο Μ. Night Shyamalan τον σκηνοθέτη της, στους σεναριογράφους και τους παραγωγούς της να διεκδικήσουν το χρυσό αγαλματάκι, αλλά δυστυχώς ηττήθηκαν στις κατηγορίες τους.

Get Out (2017)
Μετά από αρκετά χρόνια αποχής, το θρίλερ του Jordan Peele κάνει την έκπληξη κερδίζοντας 4 υποψηφιότητες για Α’ Ανδρικό ρόλο, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας και Πρωτότυπου Σεναρίου, κατακτώντας το Οσκαρ μόνο για το τελευταίο.

And the Oscar goes to

...The Silence of the Lambs (1991)
Η πιο επιτυχημένη ταινία τρόμου βάσει διακρίσεων και δικαίως! Η 'Σιωπή των Αμνών' έλαβε 7 υποψηφιότητες και κατέκτησε το βραβείο στις 5 από αυτές. Έγινε η μοναδική ταινία τρόμου που αναδείχθηκε ταινία της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν ο Anthony Hopkins (Α’ Ανδρικός ρόλος), η  Jodie Foster (Α’ Γυναικείος ρόλος), ο σκηνοθέτης Jonathan Demme (Όσκαρ Σκηνοθεσίας) και ο σεναριογράφος Ted Tally (Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου), ενώ φυσικά κέρδισε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

 


 

Προσωπικά θεωρώ ότι ταινίες όπως το 'Psycho', το 'Alien', το 'Dracula' και το 'Close Encounters of the Third Kind' αδικήθηκαν κατάφορα μια και συγκλόνισαν κοινό και κριτικούς με τις ερμηνείες των ηθοποιών τους, την ποιότητα και τη σκηνοθετική τους δεινότητα. Είναι φανερό ότι οι κατηγορίες τρόμου και φαντασίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με αρκετή προκατάληψη παρά το γεγονός ότι είναι από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες ταινιών με τεράστιες εμπορικές επιτυχίες και τους περισσότερους οπαδούς.