Τι είναι τα light novels;

Τι είναι τα light novels;

Τα light novels είναι ένα ανερχόμενο style εικονογραφημένων ιστοριών που συνήθως στοχεύει σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Συχνά-πυκνά θα δούμε ότι περιέχονται μέσα σε αυτές αρκετά illustrations σε στυλ manga ή anime. Στην ιαπωνία βγαίνουν σε μέγεθος Α6. Γενικό χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν είναι αρκετά μεγάλες ιστορίες και συγκρίνονται σε μέγεθος όπως οι νουβέλες (περίπου 100 σελίδες μαζί με τις εικονογραφήσεις). Τα light novels είναι αρκετά διάσημα τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο το τελευταίο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πώς τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να βγαίνουν light novels τα οποία είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος και ξεπερνούν τις 200 σελίδες, ενώ κάποια φτάνουν ακόμα και τις 600 (!) ανά τεύχος. Με λίγα λόγια το βασικό χαρακτηριστικό που τους ξεχωρίζει είναι η εικονογράφηση που έχουν σε anime / manga στυλ.

Βασικές διαφορές μεταξύ μυθιστορημάτων και light novels.
Όπως αναλύσαμε και πιο πάνω το βασικό χαρακτηριστικό που τις διαχωρίζει από τις υπόλοιπες ιστορίες είναι το γεγονός ότι είναι μικρότερες σε μέγεθος και περιέχουν μερικές εικόνες. Για παράδειγμα ένα light novel 50.000 λέξεων (περίπου 200 σελίδες) θεωρείται μεγάλο. Ο γραπτός λόγος που χρησιμοποιείται είναι εύκολος και λιγότερο λογοτεχνικός από αυτό που έχουμε συνηθίσει στα μοντέρνα μυθιστορήματα. Συνήθως μπαίνουν εικόνες στην αρχή κάθε κεφαλαίου ή σε κάποιο καίριο σημείο μέσα στην ιστορία. Αν και συνήθως τα περισσότερα light novels έχουν ασπρόμαυρες εικόνες μέσα (ή στην χρωματική κλίμακα του γκρίζου), το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να βγαίνουν και κάποιες οι οποίες είναι έγχρωμες εσωτερικά. 

Είναι τα light novels σαν τα manga;
Είναι συχνό φαινόμενο οι οπαδοί των manga να μπερδεύουν αυτές τις έννοιες, μιας και μέσα στα light novels μπορούμε να δούμε σποραδικά εικόνες με manga στυλ. Επίσης, τα εξώφυλλα μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό (ή είναι παρόμοια με τα manga), οπότε αρκετοί νομίζουν ότι είναι ακριβώς το ίδιο. Η ιστορία πάει λίγο πίσω στη δεκαετία του 1970, όπου το κοινό τότε σταμάτησε να διαβάζει light novels, μιας και προτιμούσε τα manga. Οι εκδότες προκειμένου να προσελκύσουν κοινό αποφάσισαν να βγάζουν τα εξώφυλλα τους με το ίδιο στυλ που είναι τα κόμικς και μέσα να υπάρχουν κάποιες εικονογραφημένες εικόνες με το ίδιο στυλ. Κάπως έτσι προέκυψαν τα σημερινά light novels. Βασικό χαρακτηριστικό τους επίσης είναι πως ο βηματισμός είναι πολύ πιο αργός και επικεντρώνονται περισσότερο στην αφήγηση σε σχέση με τα κόμικς. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των light novels είναι πως παρ' ότι δανείζονται το ίδιο στυλ με αυτό των manga, οι εικονογραφήσεις έχουν λιγότερες λεπτομέρειες συνήθως. 

Ιστορία των light novels.
Αν και τα pulp novels ήταν γνωστά στην Ιαπωνία για αρκετά χρόνια, το 1975 ο ιαπωνικός εκδοτικός οίκος Asahi Shimbun Publications Ιnc. αποφάσισε να φτιάξει ένα imprint με το brand name Sonorama Bunko, κάτω από το οποίο θα δημοσίευε light novels με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη ημερομηνία (1975) θεωρείται συμβολικά ως ημερομηνία έναρξης του συγκεκριμένου είδους. Κάποιοι διάσημοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και τρόμου όπως ο Hideyuki Kikuchi (συγγραφέας του Vampire Hunter D) ξεκίνησαν την καριέρα τους μέσα από τέτοιου είδους imprints. Η δεκαετία του 1990 ήταν αυτή που εκτόξευσε το είδος στα ύψη με σειρές όπως το "Slayers", το οποίο συνδύαζε χαρακτηριστικά RPG με κωμωδία. Από το 2000 όμως και μετά έγιναν σημαντικό κομμάτι στην 2d κουλτούρα των Ιαπώνων. Σήμερα ο αριθμός των light novels συνεχίζει και αυξάνεται ραγδαία, ενώ με την άνοδο του internet από τα μέσα του 2000 και μετά διάφοροι εκδότες χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν online πλατφόρμες για να παρουσιάσουν εκεί νέους και ανερχόμενους συγγραφείς και καλλιτέχνες. Κάποιες από τις πιο διάσημες light novel σειρές που βγήκαν είναι το "Sword Art Online", "That Time I Got Reincarnated As A Slime", "Overlord" κ.α.

Έλληνες που γράφουν light novels.
Οι Έλληνες που γράφουν και εικονογραφούν τα βιβλία τους είναι πολύ λίγοι,  οπότε καταλαβαίνουμε ότι η ύπαρξη Ελλήνων light novel συγγραφέων είναι σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Δυστυχώς, ο γράφων αυτό το άρθρο γνωρίζει μόνο δύο έλληνες συγγραφείς στη συγκεκριμένη κατηγορία:  τον ίδιο, καθώς και την Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου. Βέβαια  μόνο η Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου είναι η μόνη η οποία γράφει light novel στα ελληνικά, ενώ παράλληλα τα εικονογραφεί μόνη της. Σε περίπτωση που γνωρίζετε λοιπόν κάποιον άλλον Έλληνα συγγραφέα light novels, παρακαλώ αναφέρετε τον προκειμένου να τον βάλουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

Λίλα Κίσσα - Φραγκομίχαλου
Το καλοκαίρι του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της εικονογραφημένο μυθιστόρημα φαντασίας με τίτλο "Φύλακες", ενώ το πρόσφατο "Inari" αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα light novel.

Μίχος Π. Isamu (Παναγιώτης Μίχος)
Μέσα στο 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της σειράς Μονάδα Ελέγχου 070, ένα light novel περίπου 700 σελίδων.

Ανδρέας Ζαρμακούπης
Το Μασάκι έχει όλα εκείνα τα τρόπαια και στοιχεία που φωνάζουν light novel, παρότι δεν έχει εικονογράφηση μέσα στο βιβλίο.

Αλέξανδρος Ίτσιος
Ο γράφων του συγκεκριμένου άρθρου κυκλοφόρησε το 2020 το πρώτο του light novel στα αγγλικά με τίτλο "Hades Online: Vampire Sorcerer"