Στήλη Stainless Steel | Ghost

Στήλη Stainless Steel | Ghost

Στην σημερινή στήλη του Stainless Steel αποφάσισα να μην ασχοληθώ με έναν συγκεκριμένο δίσκο κάποιου metal συγκροτήματος, αλλά να σας παρουσιάσω όσο πιο περιεκτικά και συνάμα πληρέστερα μπορώ, την πορεία μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες μπάντες στον χώρο του hard rock/metal στερεώματος! Ξέρω ότι πολλοί έχετε ήδη ενθουσιαστεί με την σημερινή επιλογή, αλλά και άλλοι τόσοι ενδεχομένως να έχετε ξενερώσει... Βλέπετε, οι Ghost είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση "love it or hate it" συγκροτήματος ανάμεσα στους οπάδούς της rock & metal σκηνής! Για κάποιους είναι αρκετά soft και mainstream για τα μουσικά τους γούστα, για κάποιους άλλους μια περίτεχνη φούσκα που έφτασε εκεί που έφτασε εξαιτίας του image τους και τίποτα περισσότερο! Αλλά ας πάμε πίσω στο 2010 και να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Είμαι σπίτι και χτυπάει ειδοποίηση στο messenger από έναν κολλητό φίλο ο οποίος μου έχει στείλει λινκ από το Youtube και από κάτω μου γράφει να ακούσω οπωσδήποτε τον πρώτο δίσκο αυτής της νέας μπάντας! Πραγματικά, ανοίγω αμέσως το λινκ και βλέπω στην οθόνη του υπολογιστή το εξώφυλλο του δίσκου, έχοντας ήδη ξεκινήσει να παίζει από τα ηχεία το intro με τον τίτλο "Deus Culpa". Μια τρομακτική και απόκοσμη φιγούρα, ντυμένη με την αμφίεση του Πάπα, να έχει απειλητικά σηκωμένα τα χέρια με τα οστεώδη δάχτυλα και τα γαμψά νύχια της πάνω από μια καθολική εκκλησία! Στο πάνω μέρος, με ένα αρκετά ενδιαφέρον logo να σχηματίζεται το όνομα της μπάντας... Ghost! Κάπου εκεί, και προχωρώντας προς το πρώτο κομμάτι "Con Clavi Con Dio" με ένα "βρώμικο" μπάσο να ανοίγει την εισαγωγή του κομματιού, ξεκινάνε οι στιχοι και από τα ηχεία ακούγεται ένα "Lucifeeeer...", τραβώντας κατευθείαν το ενδιαφέρον μου με τον παλιομοδίτικο ήχο και την αισθητική του!

Έκτοτε ξεκίνησε ένα μυστηριακό μουσικό ταξίδι, παρέα με τους Papa και Nameless Ghouls, το οποίο εξελλισόταν ηχητικά, συνθετικά και αισθητικά από δίσκο σε δίσκο, μεγαλώνοντας συνεχώς σε δημοτικότητα αυτόν τον ανίερο περιφερόμενο μουσικό θίασο. Δεν είναι τυχαίο ότι η επιβλητική παρουσία τους, η θεατρική προσέγγιση των σόου τους και η απόκρυψη των ταυτοτήτων τους πίσω από τις μάσκες και τα κοστούμια τους, έχτισαν βήμα βήμα αυτό το γοητευτικά σκοτεινό δημιούργημα της σύγχρονης σκηνής του σκληρού -σε ευρύτερο πλαίσιο- ήχου! Είναι αλήθεια ότι βλέποντας τους ζωντανά, τον Ιούνιο του 2014, ως support στην περιοδεία "Maiden England World Tour" των Iron Maiden, με έπιασε ένα δέος με την σκηνική παρουσία τους και την απόκοσμη ενέργεια που εξέπεμπαν επί σκηνής. Κάτι που δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με την μουσική τους και μόνο, αλλά με το συνολικό εκτόπισμα τους το οποίο διοχετεύονταν προς το κοινό...

Ηχητικά οι Ghost είναι μια μπάντα η οποία από το ξεκίνημα της, είχε το χάρισμα να εξελίσσει και να προσαρμόζει την μουσική της, δημιουργώντας κομμάτια τα οποία σου έμεναν, με τις catchy μελωδίες τους, στο μυαλό! Ξεκινώντας με το Opus Eponymous του 2010, έναν δίσκο φόρο τιμής στις heavy καταβολές τους και το occult rock της δεκαετίας του ΄70, συνέχισαν με δίσκους όπως τους Infestissumam του 2013 και Meliora του 2015, δίνοντας ένα περισσότερο συμφωνικό, πομπώδες και επικό τόνο στις συνθέσεις τους. Στην πορεία πειραματίστηκαν με πολλές διασκευές από την σκηνή της rock αλλά και της pop τραγουδοποιϊας, καταφέρνοντας να τα ενσωματώσουν στο μουσικό τους στυλ και να τα "οικειοποιηθούν" κατά κάποιο τρόπο με την προσαρμογή που δέχθηκαν από τους ίδιους. Βέβαια, ο διαβολικός αυτός μουσικός θίασος, οι περιπλανώμενοι αυτοί δαίμονες επί γης, γιγάντωσαν την φήμη τους, αγγίζοντας το mainstream (αν και ποτέ δεν δήλωσαν ότι κινήθηκαν στον χώρο του underground) γεγονός το οποίο τους έκανε να προσεγγίσουν πολλά και διαφορετικά ακούσματα και να τα μπολιάσουν με το στυλ τους, δίνοντας μας το 2018 τον τελευταίο τους δίσκο μέχρι στιγμής, με τον τίτλο Prequelle (έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα ep's If You Have Ghost του 2013 και Popestar του 2016). Πραγματικά κάποιος που παρακολουθεί την πορεία τους στον χρόνο θα καταλάβει όλα τα στοιχεία τα οποία η μπάντα ενστερνίστηκε στην δημιουργία της μουσικής τους, ξεκινώντας από το heavy rock των Blue Oyster Cult, Κiss κτλ, φτάνοντας μέχρι το heavy metal των Μercyful Fate, Metallica και άλλων!Επίσης, όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι, οι Ghost δεν θα μπορούσαν να μην κινούνται σε ύφος το οποίο παραπέμπει σε μια αποκρυφιστική και μυστηριακή προσέγγιση, μέσα από σκοτεινές εξομολογήσεις και περιγραφές. Με μια διάθεση αμφισβήτησης, αλληγορικών προσεγγίσεων και έντονης κριτικής απέναντι στην οργανωμένη θρησκεία, αναδεικνύουν την ανθρώπινη φύση και την δύναμη της (αλλά και τις αδυναμίες της), τα πάθη, την λαγνεία, την επιθυμία. Εξυμνούν την εξύψωση του ανθρώπου σε κάτι "θείο", στοιχεία τα οποία αποτελούν κινητήρια δύναμη και βάση πολλών εωσφορικών καταβολών, δημιουργώντας ένα "μανιφέστο" το οποίο θέλουν σαν άλλοι ... "ιεροκήρυκες" να διαδώσουν στον κόσμο!

Πέραν όμως της μουσικής τους και των στιχουργικών θεμάτων με τα οποία καταπιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αυτά στα οποία θα ήθελα να σταθώ είναι δύο πράγματα τα οποία είναι χαρακτηριστικά των Ghost και τους δίνει μια ιδιαίτερη χροιά σαν μπάντα (προσεγγίζοντας εν μέρει το φανταστικό και την μυθοπλασία). Το ένα είναι η αγάπη τους για τον κινηματογράφο, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει στην δημιουργία πολλών artworks για το συγκρότημα, τα οποία "πατάνε" πάνω σε κλασσικές κινηματογραφικές αφίσες παλιών ταινιών (κυρίως τρόμου). Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα "Jaws", "Metropolis", "Amadeus", "Clockwork Orange", "Silence of the Lambs", "Salem's Lot" τα θέματα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για να εμπλουτίσουν καλλιτεχνικά κάποιες από τις κυκλοφορίες τους, το διαφημιστικό κομμάτι των περιοδειών τους ή ακόμα για να ενισχύσουν το merchandise τους. Όπως και να' χει ο συνδυασμός των γνωστών αυτών ταινιών τρόμου με την αισθητική της μπάντας, δημιούργησε ένα αποτέλεσμα καλαίσθητο το οποίο κατάφερνε να ανανεώνει ανά διαστήματα το ενδιαφέρον των οπαδών, απολαμβάνοντας τις κινηματογραφικές επιλογές των μελών της μπάντας, στην ενσωμάτωση του franchise τους! Είναι όμως λογικό πως, όλο αυτό το "παιχνίδι" με τα artworks των ταινιών, πρέπει να αποτέλεσε και ένα προσωπικό τους statement , μια δυνατότητα έκφρασης και εκδήλωσης της αγάπης τους για τον τρόμο, το υπερφυσικό και φυσικά την 9η τέχνη!


"Opus Eponymous" 2010
Επιρροή εξωφύλλου από την τηλεοπτική σειρά "Salem's Lot" του 1979


"Infestissumam" 2013
Επιρροή εξωφύλλου από την ταινία "Αmadeus"


"Majesty" digital single 2015
Επιρροή εξωφύλλου από την ταινία "King Kong"


"Cirice" single 2015
Επιρροή εξωφύλλου από την ταινία "Silence of the Lambs"PAPA tour t-shirt

Επιρροή artwork από την ταινία "Jaws"


"Clockwork Ghost" tour t-shirt
Επιρροή artwork από την ταινία "Clockwork Orange""If you have ghost" EP 2013
Επιρροή εξωφύλλου από την ταινία "Nosferatu"


"Ceremony and Devotion" live album 2017
Επιρροή εξωφύλλου από την ταινία "Μetropolis"

Αυτό βέβαια που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της αναγνωρισιμότητας τους, είναι το image και η ιστορία που έχουν αναπτύξει πίσω από την δημιουργία τους! Η σκηνική τους παρουσία στηρίχθηκε υιοθετώντας την λογική παλαιότερων συγκροτημάτων του χώρου, τα οποία χρησιμοποιούσαν το υπερβολικό και επιτηδευμένο -σε πολλές περιπτώσεις- image τους (μέσα από έντονο makeup ή μάσκες) για να προωθήσουν την δουλειά τους (κατά δήλωση παλαιότερου μέλους των Ghost είχε αναφερθεί ότι μία από τις βασικότερες επιρροές τους ήταν η cult μπάντα των Death SS!). Έτσι με την χρήση μασκών, αμφιέσεων και φυσικά της απόκρυψης των πραγματικών ταυτοτήτων των μελών τους, κατάφεραν να στήσουν ένα αρκετά απόκοσμο, αλλά ψυχαγωγικό θέαμα, κεντρίζοντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον των οπαδών ανά τον κόσμο.

Ξεκινώντας από την πρωταγωνιστική φιγούρα του συγκροτήματος, αυτή του Papa, έχουμε την απεικόνιση ενός διαβολικού πλάσματος, ενός αντι-Πάπα αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, το οποίο ηγείται του συνόλου και το οποίο εναλάσσεται ανά τακτά διαστήματα, μέσα από τις αποφάσεις που παίρνει το σκοτεινό "Ιερατείο" (The Clergy) το οποίο είναι πίσω από την μπάντα και τις αποφάσεις που παίρνονται για την εξάπλωση του σκοτεινού τους...μηνύματος! Μέσα από εσωτερικές συνελεύσεις και καλέσματα, προάγοντας και προωθώντας το σκοτεινό τους σχέδιο, αναδεικνύουν κάθε φορά αυτόν τον οποίο θα κρίνουν ως τον καταλληλότερο για την θέση. Είχαμε λοιπόν τους Papa Emeritus Emeritus I, Papa Emeritus II, Papa Emeritus III (o οποίος βάση της ιστορίας που έχουν πλάσει είναι ο νεότερος αδερφός του Papa Emeritus II), ένα πέρασμα του Papa Nihil (κυρίως σαν guest επί σκηνής κατά την αποχώρηση του Papa Emeritus III και πρωταγωνιστής κάποιων από τα μικρά βίντεο της μπάντας), φτάνοντας στο σήμερα στο οποίο αυτός που ηγείται αυτού του διαβολικού όχλου είναι ο Cardinal Copia (μόλις καρδινάλιος σε βαθμό αυτή την φορά, νεαρός και αρκετά ατίθασος!). Την κάθε ηγετική φιγούρα, πλαισίωναν πάντα τα Nameless Ghouls, οι μουσικοί των Ghost. Εμφανίζονται πάντα με τις μάσκες τους, είναι αμίλητοι, αποτελώντας μια μάζωξη κατώτερων ψυχών που μοναδικό σκοπό έχουν να στηρίζουν και να ακολουθούν πιστά τον εκάστοτε Papa, εκτελώντας πιστά τις αυστηρές οδηγίες που λαμβάνουν από το Ιερατείο. Κάθε Nameless Ghoul φέρει και από ένα σύμβολο για να ξεχωρίζει, με το οποίο αναπαραστούνται τα αλχημικά στοιχεία της φύσης, όπως η Γη, το Νερό, ο Αέρας, Η Φωτιά, ο Αιθέρας!


Cardinal Copia & Nameless Ghouls

Ανεξάρτητα με το αν κάποιος αρέσκεται ή όχι στην μουσική των Ghost, το σίγουρο είναι ότι έχουν αναπτύξει ένα lore γύρω από το όνομα και την ιστορία τους και το οποίο αυτό μυθοπλαστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται, διαμορφώνεται η πορεία και η εξέλιξη τους (ιδίως με τα βίντεο που ανεβάζουν μετά από την αποχώρηση κάθε Papa και την ανάδειξη νέου), κρατώντας πραγματικά το ενδιαφέρον των οπαδών τους. Οι Ghost δεν είναι μια τυπική μπάντα. Έχουν διαμορφώσει ένα ευρύτερο οπτικοακουστικό σύνολο το οποίο λειτουργεί αλληλένδετα και αλληλοσυμπληρώνεται μέσα από την μουσική τους, τα βίντεο και την σκηνική τους παρουσία! Χτίζουν μια ιστορία την οποία διευρύνουν και την χρησιμοποιούν σαν μέρος της ίδιας της ύπαρξης τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η αγάπη τους για τον κινηματογράφο, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι τους οδήγησε στο να δημιουργήσουν αυτή την "κινηματογραφικού τύπου" απεικόνιση τους, χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα στοιχεία και τις επιρροές που τους σημάδεψαν. Είναι φανερό ότι θα μας απασχολήσουν για πολλά χρόνια ακόμα και προσωπικά έχουν καταφέρει να μου εξάψουν την φαντασία σχετικά με το ποιο θα είναι το "σενάριο" που θα πλάσουν για το επόμενο βήμα της πορείας τους...