Συνέντευξη | Σε θρίλερ μονοπάτια με την Γιώτα Καλαμαρά

Συνέντευξη | Σε θρίλερ μονοπάτια με την Γιώτα Καλαμαρά


Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων, της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, μια αξιόλογη και ελπιδοφόρα πένα. Έτσι λοιπόν, καλωσορίζω στην παρέα μας την Γιώτα Καλαμαρά, συγγραφέα του νέου βιβλίου "Τα βλέπω", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Γράφημα".

Καλησπέρα, Γιώτα! Σ’ ευχαριστώ πολύ που δέχτηκες να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι θέλουμε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Καλησπέρα, Κατερίνα μου! Είναι τιμή μου η φιλοξενία στη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας και σε ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα και ενθαρρυντικά λόγια.

Μίλησε μας για τον εαυτό σου. Όλοι γνωρίζουν πως ο ελεύθερος χρόνος για μια εργαζόμενη μητέρα θεωρείται πολυτέλεια, ωστόσο, θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιες δραστηριότητες σε ξεκουράζουν και σε ευχαριστούν όταν βρίσκεις λίγο χρόνο για σένα;

Ομολογώ πως ο ελεύθερος χρόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Ως άνθρωπος όμως, δεν μπορώ να επιβιώσω χωρίς το δημιουργικό κομμάτι στη ζωή μου. Έτσι, όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ασχοληθώ με τη συγγραφή, καταπιάνομαι με μικρά δημιουργικά πράγματα όπως ασχολία με την κηπουρική, χειροτεχνίες, κατασκευές και άλλα τέτοια. Πριν λίγες μέρες έφτιαχνα αποκριάτικες στολές δεινόσαυρου για τα καμάρια μου! Επίσης, δεν χάνω την ευκαιρία για ανάγνωση που λειτουργεί θεραπευτικά κυρίως σε έντονες και κουραστικές ημέρες.

Πότε ήρθε η συγγραφή στη ζωή σου; Ποια ήταν η πρώτη σου συγγραφική απόπειρα και ποια ήταν η εξέλιξή της;

Η συγγραφή ήρθε σχετικά αργά στη ζωή μου. Θυμάμαι σαν έφηβη που έγραφα τις σκέψεις μου και τις έκανα ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Αυτό κράτησε μέχρι που τέλειωσα το σχολείο. Έπειτα, έγραφα όταν δεν ήμουν καλά, στο ίδιο στυλ με αποτέλεσμα πολύ καταθλιπτικό. Με τη συγγραφή συναντήθηκα τελικά πριν από μια δεκαετία. Κάποια στιγμή η αδερφή μου που είχε ήδη μπει στον κόσμο της συγγραφής, με προέτρεψε να γράψω στα πλαίσια ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού. Το έκανα και πέτυχε. Το θετικό αποτέλεσμα μου έδωσε το έναυσμα να συνεχίσω.

Το βιβλίο «Τα βλέπω» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις «Γράφημα». Μίλησέ μας για τους κεντρικούς ήρωες. Τι θα ήθελες να σκεφτεί ο αναγνώστης αφού κλείσει το βιβλίο σου;

Ο κεντρικός ήρωας, ο Δημήτρης, είναι ένα πραγματικό τέρας. Όταν έφτιαχνα το προφίλ του, ένιωθα οργή και θυμό. Κάποιες στιγμές, μάλιστα, καθώς έγραφα έπιανα τον εαυτό μου να χτυπάει έντονα τα πλήκτρα. Ο Νίκος, είναι ένας ήρωας που εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς. Ούτε τα δικά του χαρακτηριστικά είναι καλά, φαινομενικά. Δεν θα επεκταθώ για να μην κάνω αποκαλύψεις κατά λάθος. Οι υπόλοιποι ήρωες είναι δευτερεύοντες και είναι θύματα του πρωταγωνιστή. Αυτό που θα ήθελα να μείνει στον αναγνώστη από το βιβλίο είναι πως σε κανέναν δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά, κανείς δεν πρέπει να ανέχεται και να υπομένει τέτοιες καταστάσεις και συνάμα, κανείς δεν πρέπει να γυρίζει την πλάτη και να προσπερνά.

Έχοντας διαβάσει κι άλλα γραπτά σου διακρίνω προσεγμένη γραφή με ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Ένα ακόμα πράγμα που με κέρδισε σε σένα είναι ότι δεν διστάζεις να θίξεις κοινωνικά προβλήματα, οικογενειακά δράματα, εθισμούς και εξαρτήσεις και να το κάνεις με τόσο παραστατικό τρόπο, κεντρίζοντας τις αισθήσεις του αναγνώστη. Δεν σου κρύβω ότι κάποιες φορές οι ιστορίες σου μου προκάλεσαν ρίγη! Ποιο λογοτεχνικό είδος θεωρείς ότι σου ταιριάζει καλύτερα; Είσαι μία συγγραφέας τρόμου, φαντασίας, ψυχολογικών θρίλερ;

Νομίζω ότι η λογοτεχνία τρόμου μου ταιριάζει περισσότερο χωρίς όμως να αποκλείω να γράψω και κάτι διαφορετικό. Γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι. Θα ήθελα να γράψω κάποια στιγμή και ψυχολογικό θρίλερ και αστυνομικό.

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Από οτιδήποτε. Από μια περίεργη είδηση που θα ακούσω, από κάτι που θα διαβάσω ή ακόμα και από κάποιο πραγματικό περιστατικό ή ιστορία που θα μου διηγηθεί κάποιος.

Έχεις αρκετές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και μερικά διηγήματά σου περιλαμβάνονται σε ανθολογίες εκδοτικών. Πού μπορούμε να βρούμε τις ιστορίες σου;

Δημοσιευμένα διηγήματά μου βρίσκονται στις ανθολογίες «Το έπος της Φαντασίας Ι», «Το έπος της Φαντασίας ΙΙ» και «Ιστορίες του τόπου μας. Νάουσα» των εκδόσεων i-write, «Το ξύπνημα» των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και «Χωρίς οξυγόνο» των εκδόσεων Γράφημα.
 


 

Έχεις παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια γραφής;

Ναι, έχω παρακολουθήσει δυο κύκλους για τη λογοτεχνία του φανταστικού.

Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους εμπιστεύεσαι τα γραπτά σου πριν εκδοθούν; Αν ναι, πόσο σπουδαίο ρόλο παίζουν στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος;

Ναι, υπάρχουν και τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Είναι ευλογία να αφήνεις το πνευματικό σου έργο σε ανθρώπους που θα το αγκαλιάσουν σαν δικό τους και θα στο επιστρέψουν με παρατηρήσεις και σχόλια που μόνο καλό θα του κάνουν και θα το αναβαθμίσουν. Ο ρόλος τους είναι πράγματι σπουδαίος.

Ποια διαδικασία συνήθως ακολουθείς όταν γράφεις; Όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο κάνεις κάποιο προσχέδιο στο οποίο παραμένεις πιστή μέχρι το τέλος; Γράφεις με μουσική  η προτιμάς την απόλυτη ησυχία;

Πάντα φτιάχνω έναν αρχικό σκελετό τον οποίο εμπλουτίζω κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Καθώς γράφω, μου έρχονται νέες ιδέες και επειδή αρκετά συχνά ξεκινώ να διαβάζω από την αρχή ότι έχω γράψει, κάνω σημειώσεις όταν εντοπίζω τρύπες. Όλα αυτά τα γράφω σε ένα τετράδιο που γίνεται ο πιστός μου συνεργάτης. Εκτυπώνω κομμάτια από έρευνες που με ενδιαφέρουν και τις κολλάω σε αυτό. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, αλλά με βοηθάει πάρα πολύ. Το προσχέδιο αλλάζει βέβαια, κάποιες φορές πολύ συχνά! Γράφω με μουσική, με φασαρία ή και χωρίς. Ευτυχώς δεν με επηρεάζει τίποτα όταν βρίσκω χρόνο.

Αντιμετώπισες πρακτικές δυσκολίες μέχρι να πιάσεις το βιβλίο σου τυπωμένο στα χέρια σου;

Νόμιζα ότι δεν πρόκειται να το κρατήσω ποτέ έντυπο. Όπου απευθύνθηκα, πριν ενταχθώ στο δυναμικό των εκδόσεων Γράφημα, λάμβανα την απάντηση ότι η ιστορία μου δεν μπορεί να μπει στο εκάστοτε εκδοτικό πρόγραμμα. Κάποια στιγμή άρχισα να πιστεύω ότι δεν θα βρεθεί στέγη. Τελικά όμως όλα πήγαν καλά και θέλω να πω σε όσους γράφουν, να μην το βάζουν κάτω. Γράφουμε γιατί μας γεμίζει, μας δίνει ζωή.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα εμπόδια ή οι περιορισμοί για έναν πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα συγγραφέα;

Το κυριότερο είναι η αποδοχή από το κοινό. Δυστυχώς πολλοί αναγνώστες δεν δίνουν ευκαιρία σε νέα ονόματα. Κάποιοι δεν διαβάζουν καθόλου Έλληνες. Φαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει, βέβαια. Το εύχομαι και το ελπίζω.

Ποιες είναι οι συγγραφικές σου επιρροές; Ποια είναι τα αγαπημένα σου βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω συγκεκριμένες επιρροές. Προσπαθώ να πάρω από κάθε συγγραφέα οτιδήποτε θεωρώ ότι θα με βοηθήσει να εξελιχθώ. Ας πούμε λατρεύω τη γραφή του Γιάννη Καλπούζου και της Τζότζο Μόις! Αγαπώ τα βιβλία και των δυο.

Τι διαβάζεις αυτήν την περίοδο;

Αυτή την περίοδο διαβάζω το "Drifter" του Λευτέρη Μπούρου και απολαμβάνω τη γραφή του. Πρόκειται για έναν αξιόλογο συγγραφέα.

Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Έχω καταπιαστεί με τη συγγραφή ενός δυστοπικού μυθιστορήματος που χρειάζεται μεγάλη έρευνα και προχωράει με ρυθμούς χελώνας.

Χάρηκα πάρα πολύ για την κουβεντούλα μας. Ελπίζω το βιβλίο σου να αγαπηθεί από τους αναγνώστες και να ταξιδέψει πολύ μακριά και εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στα νέα σου σχέδια!

Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ ακόμα μια φορά. Απόλαυσα αυτή την κουβέντα και εύχομαι σύντομα να έχουμε τη χαρά να ανταμώσουμε και να μιλήσουμε για όλα.