Αποδράττουμε από τον ζόφο των πόλεων με τον “Στοιχειωτή” του Δημήτρη Δελαρούδη

Αποδράττουμε από τον ζόφο των πόλεων με τον “Στοιχειωτή” του Δημήτρη Δελαρούδη

“Έπειτα από έναν εκκωφαντικό τριγµό στον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Θεσσαλονίκη, µια παράξενη σκοτεινιά αρχίζει να σκεπάζει τις γειτονιές της πόλης σαν έρπουσα οµίχλη, καθώς ακατανόητα, λευκά σχήµατα εµφανίζονται σε δεκάδες σηµεία του αστικού ιστού. Η Άρτεµη και ο Νάσος θα ξετυλίξουν το κουβάρι του µυστηρίου τη στιγµή που γύρω τους διάφορα µνηµεία και κτήρια αρχίζουν να συµπεριφέρονται αλλόκοτα και ανυποψίαστοι πολίτες οδηγούνται στην τρέλα και τον θάνατο. Ταυτόχρονα, στην άλλη µεριά της πόλης, η Ζωή θα κάνει τα πάντα για να βρει τον χαµένο της πατέρα και να ξεκλειδώσει τα µυστικά της εικοσαετούς εξαφάνισής του. Οι τρεις τους, µαζί µε τους συµµάχους τους, θα παλέψουν µέχρις εσχάτων ενάντια στις παραστοιχειακές οντότητες και το σκοτάδι που απειλεί να καταστρέψει την πόλη τους, θα δοκιµάσουν τα όρια της αγάπης, της φιλίας και της θυσίας και θα έρθουν αντιµέτωποι µε τη βαναυσότητα της ανθρώπινης φύσης, συνειδητοποιώντας ότι ο µέγιστος αντίπαλος είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Ο αγώνας των σύγχρονων αυτών µαχητών διασταυρώνεται µε τα µονοπάτια των συγγραφέων φαντασίας Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, Φριτς Λάιµπερ και Κλαρκ Άστον Σµιθ, ψηλαφίζοντας τις παραδόσεις και τις πρακτικές της Νέας Επιστήµης των Πόλεων. Μετά από το στοιχειωµένο αυτό βιβλίο, δεν θα ξαναδείτε ποτέ τις πόλεις µε τα ίδια µάτια…”

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγγραφείς της λογοτεχνίας του Φανταστικού στην προσπάθεια τους να αποτυπώσουν την “πραγματικότητα” τους στο χαρτί (αν και πλέον αυτό δεν υφίσταται στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε!), αναμοχλεύουν ξεχασμένες ιστορίες, προσωπικές εμπειρίες, μύθους και θρύλους τα οποία συνδυάζοντας τα με μια γόνιμη μυθοπλαστική ικανότητα οδηγούν στην καρποφορία του τελικού αποτελέσματος, ενός νέου κόσμου που συνυπάρχει μέσα στον κόσμο μας! 

Ο κόσμος αυτός, μέσα στον οποίο ο αναγνώστης καλείται να ταξιδέψει, είναι το ίδιο το μυαλό του συγγραφέα, ο οποίος προβάλλεται στις σελίδες του βιβλίου που ο συγγραφέας του προσφέρει ως όχημα για την μετάβαση από την νοητή “πύλη” που ενώνει την πραγματικότητα του κόσμου που ζούμε με μια άλλη, μακρινή, αλλά και τόσο κοντά μας, αλλόκοσμη “πραγματικότητα” μέσα στην οποία το παράδοξο, το παράξενο, το αλλόκοτο, το μεταφυσικό και το υπερφυσικό συνυπάρχουν.

Ο Δημήτρης Δελαρούδης είναι ένας σύγχρονος περιηγητής, ένας ρομαντικός, παράτολμος και διαισθητικός παρατηρητής του κόσμου. Τόσο εντός όσο και εκτός των στενών ορίων και πλαισίων με τον οποίο τον ορίζουμε.

Με το νέο του βιβλίο, Ο Στοιχειωτής: Απόδραση από τον ζόφο των πόλεων, μας καλεί σε μια “πραγματικότητα” που κείτεται κρυμμένη κάτω από το τσιμέντο και το σίδερο, την άσφαλτο, τις πολυκατοικίες, τα κτίρια και τους δρόμους, την απρόσωπη μάζα και την κονιορτοποιημένη συναίσθηση των ανθρώπων των πόλεων. Και τα καταφέρνει, για άλλη μια φορά τα καταφέρνει εξαιρετικά!

Αυτή την φορά όμως, μακριά απ’ την μορφή των έργων που μας έχει συνηθίσει ως τώρα, επιστρέφει με το πρώτο του ολοκληρωμένο μυθιστόρημα. Μια ιστορία που θα γοητεύσει με την ατμόσφαιρα του αστικού τοπίου στην οποία εκτυλίσσεται, και ναι, γιατί όχι, να προβληματίσει και να δώσει το ερέθισμα εκείνο σε κάποιους που θα επιθυμήσουν να αναζητήσουν την  πόλη... κάτω απ’ την πόλη!

Ο συγγραφέας, περιηγητής όπως είπαμε και συλλέκτης εικόνων και πληροφορίων, πλάθει με μια “μαγική” προσέγγιση όλα αυτά που έχει αφομοιώσει από τον περιβάλλον γύρω του και τα υλοποιεί σε ένα κόσμο στον οποίο το κράμα της φαντασίας και της ενδελεχούς παρατήρησης των φαινομένων αυτών έρχονται και αναδεικνύουν τα στοιχεία με τα οποία καταπιάνεται στις σελίδες του βιβλίου.

Η εξιστόρηση τοποθετείται στη πόλη της Θεσσαλονίκης, μια πόλη πλημμυρισμένη από παραδόσεις, θρύλους, ανεξήγητα φαινόμενα, παράξενους ανθρώπους, παράξενα σημεία και τοποθεσίες αλλά και μια διάχυτη ρομαντική μελαγχολία. Μια πόλη που οι σκοτεινές της ιστορίες ταξιδεύουν ακόμα από στόμα σε στόμα. Μια πόλη με μυστικά, με έντονη “ενέργεια” και διαχρονική παράδοση, στην οποία το παλιό συνυπάρχει με το μοντέρνο, στην οποία ο “θρύλος” διασπείρεται ανάμεσα στους αλαφροΐσκιωτους, μεταμορφωμένος σαν αύρα ανάμεσα στα κτίρια της, στους δρόμους και τα σοκάκια της. Μόνο μια πόλη, όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα γεγονότα τα οποία περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου. Μια πόλη στοιχειωμένη...

Όπως είναι φυσικό, μια πόλη είναι και οι άνθρωποι της, οι οποίοι ζούνε, εργάζονται και μεγαλώνουν μέσα σε αυτή. Ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς βρίσκονται και οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Άνθρωποι καθημερινοί, με προβλήματα, δυσκολίες, άγχη, προσωπικά θέματα. Άνθρωποι που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι οποίοι όμως στο “κάλεσμα” δεν επαναπαύονται, δεν εφησυχάζουν, δεν προσπερνούν με απάθεια αυτά τα οποία τους αποκαλύπτονται, αλλά ακολουθούν το “μονοπάτι”, αναζητούν, ρισκάρουν και θέτουν τον εαυτό τους ακόμα και σε κίνδυνο, μπροστά σε κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται πως είναι πολύ μεγαλύτερο από την καθημερινότητα τους. Κάτι που είναι πέρα από τις αντιλήψεις, τις πεποιθήσεις και τις ευαίσθητες “δονήσεις” που μπορεί να συλλάβει και να αναλύσει ο σύγχρονος “επίπεδος” τρόπος σκέψης των ανθρώπων – κατοίκων των μεγαλουπόλεων. Όντας ισοπεδωμένοι από άγχη, υποχρεώσεις και μια συμβατική “πραγματικότητα” στην οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν, με μια επιβεβλημένη υλιστική προσέγγιση που τους έχει απομακρύνει από την ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται πέραν των ορίων τους και μην μπορώντας να εναρμονιστούν με το άϋλο, το υπερφυσικό, το άγνωστο.

Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, η μυθοπλασία που αναπτύσσεται μέσα στο βιβλίο του είναι επηρεασμένη, καταρχάς, από την γοητευτική νέο-μυθολογία του Μegapolisomancy ή όπως αναφέρεται της Μεγαπολεομαντείας ή Αστυμαγείας, μια σύγχρονη, αστική μαγική ερμηνεία για την μεταφυσική των μεγαλουπόλεων σήμερα. Από τους κόσμους του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ και του Κλάρκ Άστον Σμιθ στην σύγχρονη μυθοπλασία του Φρίτς Λάιμπερ και από ‘κει στον Παντελή Γιαννουλάκη που πρώτος ασχολήθηκε, ανέπτυξε και παρουσίασε το θέμα στην Ελλάδα. Κρυμμένες “αλήθειες” μέσα σε γοητευτικές και απόκοσμες διηγήσεις, κωδικοποιημένα νοήματα και σύμβολα που οδηγούν τους μυημένους σε μια αλλόκοσμη θέαση της πραγματικότητας, ένας τρόπος διαφυγής από την φυλακή-πόλη του σήμερα. Δεν έχει τόση σημασία αν έχουν δόσεις αλήθειας όλα αυτά ή αν είναι απλά μια ευφάνταστη και ρομαντική μετά-αφήγηση κάποιων ανθρώπων που επιθυμούν να δράσουν υπερβατικά ενάντια στα δεσμά της αγχωτικής μεγαλούπολης. Ο αναγνώστης, όλο αυτό το μεταφυσικό υπόβαθρο θα πρέπει να το βιώσει, να γίνει κομμάτι του, να το αντιπετωπίσει ως μια ρομαντική και σκοτεινή εξιστόρηση ενός σύγχρονου, αστικού παραμυθιού...


Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Δημήτρη Δελαρούδη

Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η τέχνη της αφήγησης που για άλλη μια φορά ο Δημήτρης Δελαρούδης ενορχήστρωσε μαγευτικά μέσα στις σελίδες του Στοιχειωτή. Η πρόσμιξη της μυθοπλασίας του με τα στοιχεία της νέο-μυθολογίας της Αστυμαγείας έγινε με γλώσσα απλή και κατανοητή, καθημερινή, με την οποία όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι, μα πάνω απ’ όλα σωστά δομημένη. Έχτισε μια περιπέτεια που εξελίσσεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας το βιβλίο σε χάρτη-οδηγό, δημιουργώντας μου αυτόματα μια οικειότητα και ένα δέσιμο (δεν συζητάμε δε για τους Θεσσαλονικείς κατοίκους που μπορεί τα γεγονότα του βιβλίου να εκτυλίσσονται κυριολεκτικά στην γειτονιά τους!), βιώνοντας τις μετακινήσεις των πρωταγωνιστών και ο ίδιος, με μια συνεχή αγωνία και ένα υποβόσκων άγχος, ανάμεσα σε κεντρικούς δρόμους, κτίρια και περιοχές. Το βιβλίο είναι καθηλωτικό, δεν σε αφήνει να το αφήσεις εύκολα από τα χέρια σου, όπως άλλωστε και όλα τα βιβλία του συγγραφέα. Χαρακτηρίζεται από μια μοναδικότητα και μια ιδιαίτερη προσέγγιση, με ένα θέμα που ενδεχομένως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό σε πολλούς ανθρώπους, μιας και υπόκειται στον χώρο της λεγόμενης εναλλακτικής αναζήτησης. Άλλωστε όλα τα βιβλία του Δημήτρη Δελαρούδη έχουν, όπως έχω ξαναγράψει, αυτή την “μαγική” τέχνη της αφήγησης. Την πρόσμιξη με τις μυστικές παραδόσεις, τις κρυμμένες αφηγήσεις, το μεταφυσικό, το αλλόκοσμο και το μυστήριο, την αφήγηση εμπειριών από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας...

Μέσα σε ένα μοντέρνο, ορθολογιστικό και τεχνολογικά ανεπτυγμένο ψηφιακό κόσμο, ο συγγραφέας έρχεται να δημιουργήσει μια σύγχρονη αστική περιπέτεια που φλερτάρει έντονα με το άγνωστο και το υπερφυσικό. Έννοιες που δεν έχουν θέση σε έναν πραγματιστικό περιβάλλον και έχουν εκτοπιστεί από τους σημερινούς “θεούς” που διαχειρίζονται τον σύγχρονο κόσμο. Δοσμένες ακόμα και μέσα από τις όποιες υπερβολές της ιστορίας, χάριν του σασπένς, το νόημα δίνεται ξεκάθαρα, με τον συγγραφέα να χρησιμοποιεί διάσπαρτα μέσα στο βιβλίο στοιχεία, πρακτικές και θεωρίες που κάνουν εμφανής την παρουσία τους σε όποιον διαθέτει ευαίσθητες “κεραίες”! Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν να μην το κάνει, και σε αυτό το βιβλίο του!

Τολμήστε να περιηγηθείτε στην σκοτεινή Θεσσαλονίκη του Στοιχειωτή! Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφεθείτε απόλυτα, έχοντας εμπιστοσύνη στις διηγήσεις του συγγραφέα, μέσα σε αυτό το σύγχρονο αποκαλυπτικό έργο αστικής φαντασίας. Ακολουθήστε τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πρωταγωνιστών να υπερνικήσουν τους φόβους τους και την ίδια τους την αντίληψή για τον κόσμο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Μια παρέα που ανακαλύπτει την πόλη και αυτό που έρχεται, μια κοπέλα που αναζητά τον πατέρα της και μπλέκει με πρωτόγνωρα και τυχαία (;) γι’ αυτή γεγονότα. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που θα αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ένα παράδοξο παιχνίδι συναντήσεων, δύο ιστορίες που κινούνται παράλληλα και καρμικά παίζουν η καθεμιά τον ρόλο της μέσα στο ζοφερό σκηνικό που εκτυλίσσεται.

Δεν μπορώ να το κρύψω ότι ο Στοιχειωτής είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που θα γοητεύσει -και θα χαρίσει σε σημεία μερικά πονηρά χαμόγελα, με τις ιδιαίτερες αναφορές του- σε κάποιους αναγνώστες που γοητεύονται από το αλλόκοσμο και το παράξενο! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το απολαύσουν εξίσου και οι αναγνώστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις κατηγορίες θεμάτων, κάθε άλλο, μιας και αποτελεί μια εξαιρετική ιστορία που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα ικανοποιήσουν τον αναγνώστη. Το σίγουρο είναι πως ο συγγραφέας θα εξακολουθεί να περιηγείται στην πόλη, ανακαλύπτοντας κρυφά σημεία της και αποκαλύπτοντας μυστικά. Θα συλλέγει κάθε παράξενο που συναντά στο διάβα του. Θα “συντονίζετε” με ιδιαίτερα τραγούδια και μουσικές, θα παρατηρεί τα σημάδια. Μπορεί η πόλη να μην του επιτρέπει κάποιες φορές να προχωρήσει, μπορεί να μην του ξεκλειδώνει εύκολα τα μυστικά της, μπορεί να προσπαθεί να τον μπερδέψει. Γι’ αυτό οι συγγραφείς - περιηγητές είναι άνθρωποι που δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα τους και επιμένουν. Γνωρίζουν πως το ταξίδι τους, αν και δύσκολο, αξίζει...

Ακολουθήστε τα βήματα του Δημήτρη Δελαρούδη, με οδηγό σας το νέο του βιβλίο. Αποδράστε και εσείς από τον ζόφο των πόλεων...