Mistborn (Era 2): Tο ταξίδι στο Cosmere, συνεχίζεται...

Mistborn (Era 2): Tο ταξίδι στο Cosmere, συνεχίζεται...
Artwork: Mark Simonetti

Όταν ολοκλήρωσα την σειρά βιβλίων Mistborn, είχα εντυπωσιαστεί τόσο από τον τρόπο γραφής του συγγραφέα Brandon Sanderson, που ήθελα να διαβάσω κι άλλο. Η TBR λίστα μου, όμως, δε με άφηνε να ασχοληθώ όπως θα ήθελα και έτσι αυτό το υπέροχο ταξίδι στον πλανήτη Scandrial σταμάτησε εκεί. Πρόσφατα όμως έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο Secret History. Είναι ένα βιβλίο που ανήκει στη σειρά Mistborn, και εξιστορεί τα γεγονότα από μια διαφορετική οπτική γωνία, η οποία ξεκινά λίγο πριν το τέλος του πρώτου βιβλίου Final Empire, της αρχικής τριλογίας, πηγαίνοντας μέχρι το τέλος του τρίτου βιβλίου Hero Of Ages και ακόμα παραπέρα. Αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για όποιον θέλει να κάνει τα πρώτα βήματα στο σύμπαν του Cosmere, αλλά και για όποιον επιθυμεί να συνεχίσει το ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Mistborn. Εξηγεί ορισμένα plot holes που υπάρχουν στα προηγούμενα βιβλία και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ήταν εσκεμμένα ή αν το Secret History ήταν μια καλή ευκαιρία να καλύψει λάθη που έκανε ο συγγραφέας και πιθανές τρύπες στη πλοκή που είχαν προκύψει. Τελικά, μέχρι το τέλος του βιβλίου, καταλαβαίνεις πως ότι και από τα δύο, αν ισχύει, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από καθηλωτικο. Για την πλοκή του Secret History θα χρησιμοποιήσω μόνο ένα ρητό του αγαπημένου χαρακτήρα Kelsier που είναι το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου:

"There is always another secret"

Αφού λοιπόν το ενδιαφέρον μου για τη σειρά είχε φουντώσει ξανά, είπα να κάνω το επόμενο βήμα και να ξεκινήσω να διαβάζω τα βιβλία της Δεύτερης Εποχής της σειράς του Mistborn. Η Δεύτερη Εποχή αποτελείται από 4 βιβλία, όπως και η πρώτη. Το πρώτο βιβλίο είναι το Alloy Of Law το οποίο κυκλοφόρησε το 2011 με σκοπό να ειναι ένα short story στο σύμπαν του Mistoborn. Όμως ο συγγραφέας είχε την ιδέα να το εξελίξει και να φτιάξει μια νέα σειρά η οποία θα αποτελούσε και βασικό πυλώνα του οικοδομήματος του Cosmere. Έτσι το 2011 έχουμε την κυκλοφορία του Alloy Of Law, το 2015 του Shadows of Self, το 2016 του Bands of Mourning και το 2022 του The Lost Metal.

Επιστρέφουμε στον πλανήτη Scandrial περίπου 300 χρόνια μετά το Catacendre. Τα γεγονότα του Hero of Ages (Ο Ήρωας των Αιώνων της ελληνικής έκδοσης) οδήγησαν στην ένωση των Shards (Ruin και Preservation), τα οποία είναι κάτι αντίστοιχο θεοτήτων που αντιμάχονται στην Πρώτη Εποχή για το ποιο θα κυριαρχήσει, με τη σύγκρουση αυτή να οδηγεί σε ένα νέο θραύσμα, αυτό της Αρμονίας (Harmony). Πλέον ο πλανήτης (είμαστε στο Cosmere, μην το ξεχνάτε) έχει αλλάξει μορφή. Η στάχτη έχει υποχωρήσει και το έδαφος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει ζωή. Οι πρωταγωνιστές των βιβλίων της πρώτης εποχής έχουν αποκτήσει σχεδόν θεϊκή υπόσταση και τίτλους όπως the Ascendant Warrior, the Last Emperor, the Lord Mistborn και μνημονεύονται συχνά - πυκνά. Για τους λιγοστούς ανθρώπους που επέζησαν από την πρώτη εποχή δημιουργήθηκε μια πόλη, η Elendel, η οποία εξελίχθηκε σε μια μητρόπολη με σχεδόν πέντε εκατομμύρια κατοίκους στην οποία διαδραματίζονται τα περισσότερα γεγονότα της δεύτερης εποχής. Η εποχή που συναντάμε τώρα στα βιβλία θυμίζει έντονα την Δύση στην Αμερική των τελών του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, με μια αισθητική που ταιριάζει πολύ με τις ταινίες Western, τόσο στο ρουχισμο όσο και στον οπλισμό των ανθρώπων, οι οποίοι φέρουν μακρύκανα περίστροφα και καραμπίνες.


Artwork: Marc Simonetti

Καθώς το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με την πρώτη εποχή, το σύστημα μαγείας έχει δεχθεί και αυτό ορισμένες αλλαγές. Οι τρεις τεχνικές παραμένουν όπως τις είχαμε μάθει και είναι οι Allomancy, Feruchemy και Hemalurgy, αν και η τρίτη εμφανίζεται από το δεύτερο βιβλίο και μετά. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι δεν έχουμε τους κλασικούς Mistings, που χρησιμοποιούν μόνο ένα μέταλλο μέσω της Allomancy και τους Mistborns που τα χρησιμοποιούν ολα. Εδώ έχουμε Metalborns, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα από τα μέταλλα για οποιαδήποτε τεχνική και τους Twinborns οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν Allomancy και Feruchemy μαζί, με ίδια ή διαφορετικά μέταλλα για την κάθε τεχνική. Επίσης τα μέταλλα στην δεύτερη εποχή γίνονται πλέον 18, από 11 που είχαμε συνατήσει στην πρώτη. Η χρήση του Hemalurgy μπορεί βέβαια να αλλάξει όλες τις ισορροπίες αλλά δε θα πω κάτι παραπάνω στην παρούσα φάση. Αυτή η διαφοροποίηση στο σύστημα μαγείας δίνει νέες προοπτικές και ακόμα πιο εντυπωσιακες σκηνές και μάχες.

Οι κύριοι χαρακτήρες των βιβλίων είναι οι Waxillium Ladrian, Wayne, Marasi Colms και Steris Harms. Ο Waxillium (ή Wax) είναι γόνος ενός μεγάλου οίκου της Elendel, ο οποίος εγκαταλείπει την πόλη για να γίνει κυνηγός επικυρηγμένων στην περιοχή γύρω από την Μητρόπολη, που λέγεται Roughs. Ο Wayne είναι ο βοηθός του και ο πιο ξεκαρδιστικός χαρακτήρας που έχω γνωρίσει ποτέ σε βιβλίο, ενώ η Steris ειναι η μέλλουσα σύζυγος του Wax και η Marasi η ετεροθαλής αδελφή της.

Στο πρώτο βιβλίο έχουμε μια κλασική ιστορία που θυμίζει ακόμα πιο έντονα Western. Μια συμμορία, η Set, κάνει κλοπές σε τρένα που είναι γεμάτα με πολύτιμα μεταλλεύματα και απαγάγει γόνους πλουσίων οικογενειών με κλίση στην χρήση της Allomancy. Ο Wax, έχοντας περάσει ένα μεγάλο σοκ στην πρόσφατη ζωή του, αποφασίζει να αφήσει το ρόλο του lawman και να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις της οικογένειας του. Γρήγορα όμως θα βρεθεί σε ένα κυκεώνα γεγονότων και θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση. Το πρώτο βιβλίο θα μπορούσε να είναι αυτό που ήθελε ο συγγραφέας, μια μικρή ιστορία στον κόσμο του Mistborn. Όμως οι τελευταίες σελίδες και η επίσκεψη ενός χαρακτήρα από τα παλιά, ανατρέπει τα πάντα και τώρα η πραγματική σειρά βιβλίων της δεύτερης εποχής του Mistborn ξεκινά.

Στο δεύτερο βιβλίο μπαίνει για τα καλά η τεχνική της Hemalurgy και όλα αλλάζουν. Χαρακτήρες από τα πρώτα βιβλία κάνουν την εμφάνιση τους και η ατμόσφαιρα που έβγαζε η πρώτη τριλογία γίνεται έντονη ξανά. Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Elendel είναι τεράστιος και η πόλη κινδυνεύει να βρεθεί στο χάος. Ενα Kandra, μυθικό πλάσμα της πρώτης εποχής που αλλάζει μορφές καταναλώνοντας το θύμα του, χάνει τον έλεγχο και καταφέρνει με τη χρήση της Hemalurgy να αποκτά και τις ικανότητες των Metalborn που σκοτώνει εκτός από τις μορφές τους. Ο Wax έρχεται σε σύγκρουση με το παρελθόν που τόσο δύσκολα είχε καταφέρει να θάψει βαθειά μέσα του και δοκιμάζεται πέρα από τα όρια του, ενώ και οι υπόλοιποι χαρακτήρες “χτίζουν” τις δικές τους πλοκές με εξίσου ενδιαφέρον τρόπο.

Το τρίτο βιβλίο, Bands of Mourning, ειναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως τα αρχαία αντικείμενα (Bands of Mourning) που χρησιμοποιούσε ο Lord Ruler, ο κακός της πρώτης εποχής, υπάρχουν ακόμα. Τα βραχιόλια, ήταν αυτά που έδιναν την σχεδόν θεϊκή δύναμη στον Lord Ruler. Η οργάνωση Set που θέλει να ανατρέψει τα πάντα είναι κοντά στο να τα ανακαλύψει και να αποκτήσει την δύναμη της ίδιας της δημιουργίας. Ο Wax, ο Wayne, η Marasi και η Steris ξεκινούν μια περιπέτεια μακριά απο την Elendel, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με νέους εχθρους αλλά και αναπάντεχους συμμάχους. Στο τρίτο βιβλίο αποκτούμε μια καλύτερη άποψη του πλανήτη Scandrial και των κατοίκων του, αλλά και μια ιδέα για το που θα μας πάει η Εra 3 που θα κυκλοφορήσει μέτα από λίγα χρόνια. Κάθε βιβλίο κρύβει και μια αποκάλυψη η οποία κυμαίνεται κλιμακωτά και βιβλίο με βιβλίο είναι και πιο συγκλονιστική!


Artwork: Marc Simonetti

Όλα οδηγούν στο τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, The Lost Metal. Κατά την προσωπική μου άποψη το καλύτερο βιβλίο ολόκληρης της σειράς Mistborn, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης εποχής. Σε αυτό το βιβλίο ξεφεύγουμε από τα όρια του πλανήτη και έχουμε αναφορές, αλλά και επισκέπτες, από ένα μεγάλο κομμάτι του Cosmere! Ναι καλά διαβάσατε, πλέον ο Sanderson μας βάζει για τα καλά στο νόημα του σύμπαντος όπου έχει δημιουργήσει. Ο φορέας του θραύσματος Autonomy (ένα από τα δεκαέξι που υπάρχουν στο Cosmere), γνωστός ως Θεός Trell απειλεί να καταστρέψει τον Scandrial. Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσει να βυθίσει στο χάος ολόκληρο τον πλανήτη και αν δεν πετύχει αυτό ετοιμάζει μια σαρωτική εισβολή. Οι ήρωες μας, Wax, Wayne, Marasi και Steris θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν, προκειμένου να μη γίνει κάτι τέτοιο. Ο ρυθμός είναι συγκλονιστικός και οι ανατροπές συνεχείς, ενώ έχουμε και εμφανίσεις χαρακτήρων που κάνεις ή σχεδόν κανείς δεν περίμενε.

Η πρώτη εποχή της σειράς Mistborn ήταν εξαιρετική. Από τις καλύτερες στο χώρο του φανταστικού! Όμως, καθώς ήταν από τα πρώτα βιβλία του συγγραφέα είχε κάποιες αδυναμίες, όπως το βάθος των χαρακτήρων. Στη δεύτερη εποχή, ο Sanderson, όχι μόνο εξάλειψε τα σφάλματα που είχε κάνει, αλλά πήρε και το δυνατότερο χαρακτηριστικο του, το σύστημα μαγείας, και το απογείωσε. Στην δεύτερη εποχή λοιπόν ο συγγραφέας ξοδεύει αρκετές σελίδες για να γνωρίσουμε καλύτερα τους χαρακτήρες. Να μπούμε στο μυαλό τους και στον τρόπο σκέψης τους. Να δούμε τα πράγματα με τη δική τους ματιά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να μπούμε μέσα στο ίδιο το βιβλίο. Έχουμε λοιπόν μερικούς από τους πιο καλογραμμένους χαρακτήρες έως τώρα σε βιβλίο του Sanderson. Έχουμε σίγουρα το καλύτερο δίδυμο, αυτό των Wax και Wayne και μερικα εντυπωσιακά POV χαρακτήρων που σε αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένο. Τελος, υπάρχουν μεγάλες δόσεις χιούμορ, με έξυπνες ατάκες και σε τέτοια μορφή που αρκετές φορές έπιασα τον αυτό μου να γελά δυνατά, αποκομίζοντας περίεργα βλέμματα των ανθρώπων γύρω μου!

Όσον αφορά το σύστημα μαγείας, αν σας άρεσε στην πρώτη εποχή, τότε θα το λατρέψετε στη δεύτερη. Τα νέα μέταλλα και οι δυνατότητες που δίνουν αλλά και ο συνδυασμός Allomancy, Feruchemy και Hemalurgy εκτοξεύουν την σειρά στα ουράνια. Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί πολύ καλή κατανόηση του συστήματος από την πρώτη εποχή για να προχωρήσει κανείς στη συνέχεια, αλλά και αρκετή εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα καθώς τα βιβλία της δεύτερης εποχής δεν έχουν μεταφραστεί (δυστυχώς!) ακόμα στα ελληνικά. Αν θα έβρισκα κάτι διαφορετικό, όχι αρνητικό, σε σχέση με την πρώτη εποχή, θα ήταν η ατμόσφαιρα που υπήρχε στα πρώτα βιβλία, κατι που λείπει σε κάποια σημεία από αυτά της δεύτερης εποχής.

Εν κατακλείδι λοιπόν, αν σας άρεσαν τα βιβλία της πρώτη εποχής αναμφίβολα πρέπει να προχωρήσετε και σε αυτά της δεύτερης. Μη το δείτε μόνο σαν φυσική συνέχεια της σειράς αλλά και σαν ένα εργαλείο για το μακρύ ταξίδι στο σύμπαν του Cosmere και των πολύτιμων πληροφοριών που θα αποκομίσετε.

“The mark of a great man is one who knows when to set aside the important things in order to accomplish the vital ones”
-Brandon Sanderson-