“Μια Στάλα Μίσος” του Joe Abercrombie

“Μια Στάλα Μίσος” του Joe Abercrombie

Οι καμινάδες της βιομηχανίας υψώνονται πάνω από την Άντουα και ο κόσμος κοχλάζει από νέες ευκαιρίες. Αλλά οι παλιές κακίες είναι ακόμη βαθιά ριζωμένες.

Στα αιματοβαμμένα σύνορα της Άνγκλαντ, ο Λίο νταν Μπροκ παλεύει να κερδίσει δόξα στο πεδίο της μάχης,ενάντια στους επιδρομείς του Στάουερ Σούρουπου. Ελπίζει σε βοήθεια από το Στέμμα. Αλλά ο γιος του βασιλιά Τζέζαλ, o άβουλος Πρίγκιπας Όρσο, είναι ένας άντρας που ειδικεύεται στις απογοητεύσεις.

Η Σαβίν νταν Γκλόκτα -κοσμική κυρία, επενδύτρια και κόρη του άντρα που όλη η Ένωση τρέμει- σχεδιάζει να σκαρφαλώσει στην κορυφή των σκουπιδιών της κοινωνίας με κάθε κόστος. Αλλά οι φτωχογειτονιές βράζουν από μια οργή που όλα τα χρήματα του κόσμου δεν μπορούν να ελέγξουν.

Η εποχή των μηχανών ανατέλλει, αλλά η εποχή της μαγείας αρνείται να πεθάνει. Με τη βοήθεια της τρελής χωριάτισσας Ίσερν-ι-Φάιλ, η Ρίκε παλεύει να ελέγξει την ευλογία, ή την κατάρα, του Μακρινού Βλέμματος. Προς το παρόν, ρίχνει φευγαλέες ματιές στο μέλλον. Όσο, όμως, το χέρι του Πρώτου των Μάγων κινεί τα νήματα, το μέλλον δε θα αλλάξει τόσο εύκολα...

Εδώ είναι Βορράς… ποιος δεν έχει σκοτώσει κανά δυο φίλους;

Ο συγγραφέας Joe Abercrombie έχει ακονίσει τόσο πολύ την τέχνη του που είναι αδύνατον, όταν τελειώσεις κάποιο βιβλίο του, να μη νιώσεις τουλάχιστον χορτασμένος. Οι ιστορίες του βρίθουν από ζοφερούς χαρακτήρες, άκρατη βία, ανυπόφορες αδικίες και πολλά λίτρα αίματος.

Επεκτείνοντας το σύμπαν του, η νέα τριλογία με γενικό τίτλο “Η Εποχή Της Παραφροσύνης” μας βρίσκει στα πρώτα στάδια μιας βιομηχανικής επανάστασης. Εργοστάσια επεξεργασίας κάρβουνου κατασκευάζονται, κάποιοι ήρωες φοράνε γυαλιά μυωπίας - όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, ενώ κάποιοι από τους πιο πλούσιους διαθέτουν και ρολόγια. Όμως μην αφήσετε αυτό να σας αποξενώσει. Η Εποχή Της Παραφροσύνης είναι ξεκάθαρα τριλογία επικής φαντασίας. Απλά είναι διαποτισμένη με στοιχεία Industrial - ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός ο οποίος δίνει και μία νότα ρεαλισμού θυμίζοντας την αγγλική βιομηχανική επανάσταση, την εκμετάλλευση των εργατών, τον αγώνα για τα δικαιώματα τους, την βρωμιά των πόλεων, την καταπίεση των φτωχών κλπ.

Το πρώτο βιβλίο τιτλοφορείται ως “Μια Στάλα Μίσος”. Οι πρωταγωνιστές του αριθμούνται σε τουλάχιστον πέντε με έξι, οπότε η ιστορία εξελίσσεται μέσα από την οπτική του καθενός. Το καλό είναι πως λόγω του μεγάλου μεγέθους οι χαρακτήρες προλαβαίνουν να αναπνεύσουν, να τους καταλάβουμε και να τους συμπαθήσουμε/αντιπαθήσουμε. Ο Abercrombie συστήνει ήρωες που κινούνται σε γκρίζες περιοχές. Υπάρχουν κακοί - όπως ο στρατός του Βορρά και καλοί - όπως ο λόρδος κυβερνήτης και ο διάδοχος του θρόνου, όμως ο διαχωρισμός δεν είναι τόσο ξεκάθαρος.

Στο “Μια Στάλα Μίσος” δεν έχουμε πολύ δράση, τουλάχιστον όσο είχε η προηγούμενη τριλογία του “Τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει το ενδιαφέρον του. Υπάρχει πολύ ίντριγκα, διαπραγματεύσεις, πισώπλατα μαχαιρώματα και πολύχρωμοι χαρακτήρες. Έχει ένα άρωμα από Game Of Thrones θα έλεγα. Παίρνει λίγο χρόνο μέχρι να μάθεις ποιος χαρακτήρας είναι ποιος, ωστόσο ο συγγραφέας επιστρέφει διαρκώς σε αυτούς, οπότε κάποια στιγμή τους γνωρίζεις όλους και δεν έχεις πρόβλημα. Παρόλα αυτά υπάρχει και ένα ονοματολόγιο στο πίσω μέρος του βιβλίου για όσους χάσουν τον μπούσουλα. Παλιοί γνώριμοι από προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα επιστρέφουν εδώ, δίχως αυτό να σημαίνει ότι κάποιος που δεν τα έχει διαβάσει θα έχει πρόβλημα. Η τριλογία διαβάζεται άνετα και ως αυτόνομη.

Κάθε κεφάλαιο είναι γραμμένο με μεράκι. Φαίνεται η αγάπη του συγγραφέα για κάθε χαρακτήρα, ακόμα και για τους δεύτερους. Υπάρχουν οι χαρακτηριστικοί του διάλογοι όπου καταλαβαίνεις αυτομάτως ποιος μιλάει, ενώ θα βρείτε και τα γνωμικά που ξεφουρνίζουν οι ήρωες - κάτι σαν φιλοσοφίες ζωής - που συναντάμε συχνά στα έργα του συγκεκριμένου συγγραφέα.

Για άλλη μια φορά έχουμε ένα γκρίζο, βρώμικο και ανελέητο σύμπαν, όπου τίποτα δεν σου χαρίζεται. Υπάρχει μία μεγάλη μάχη μέσα στο βιβλίο που εκτείνεται σε δύο κεφάλαια. Ο Abercrombie γνωρίζει ότι μια συμπλοκή δεν έχει τίποτα το εξευγενισμένο ή όμορφο. Αντίθετα υπάρχει χάος, μύξες, ζωώδη βία, στρατιώτες που τους γλιστρούν τα σπαθιά, που σκοντάφτουν διαρκώς στην λάσπη, που κατουριούνται πάνω τους. Ένας φοβισμένος στρατιώτης μπορεί να παρατάει τα όπλα και να τρέπεται σε φυγή και ένας από τους καλούς να τον καρφώνει πισώπλατα. Είναι μια ανελέητη κόλαση και ως έτσι παρουσιάζεται.

Η μάχη αυτή οδηγεί σε μία μεγάλη μονομαχία με δύο κεντρικούς χαρακτήρες για τους οποίους νοιάζεσαι, αποτελώντας την κορύφωση ολόκληρου του βιβλίου, ενώ στο φινάλε κλείνει με μια μεγάλη ανατροπή γεγονότων που μοιραία οδηγεί στο επόμενο.

Η μαγεία στην “Εποχή Της Παραφροσύνης” είναι είδος υπό εξαφάνιση. Υπάρχει το Τάγμα των Μάγων μα έχουν ανύπαρκτη δράση, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο μέρος. Μια ηρωίδα μπορεί μια στο τόσο να βλέπει το μέλλον αν και δεν πιάνεται αυτό ως μαγεία όσο ως υπερφυσικό χάρισμα.

Οι εκδόσεις Anubis μας δίνουν άλλη μια εξαιρετική έκδοση. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως παρά τον όγκο του βιβλίου, δεν αποφάσισαν να το χωρίσουν σε πολλαπλούς τόμους αλλά το έβγαλαν αυτόνομο, όπως πρέπει. Σχετικά με την μετάφραση, παρότι αξιόλογη, συναντούμε πάλι την ελληνική απόδοση των ονομάτων. Έτσι έχουμε χαρακτήρες με ονόματα  όπως Στάουερ Σούρουπο, Τριφύλλης, Θαυμάσια κλπ. που θα ταίριαζαν σε κάποιο παιδικό ή εφηβικό έργο, όχι εδώ.

Κλείνοντας θέλω να πω πως είναι ευχάριστο το ότι έργα φαντασίας βγαίνουν ακόμα στη ελληνική αγορά, και μάλιστα τέτοιας έκτασης. Είναι κάτι που δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Το “Μια Στάλα Μίσος” αποτελεί μία εξαιρετική αρχή μιας νέας, υποσχόμενης τριλογίας, που θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους.