Διαβάσαμε | "Η Πτώση" της T. J. Newman

Διαβάσαμε | "Η Πτώση" της T. J. Newman

Περιγραφή

Μόλις επιβιβαστήκατε σε μια πτήση προς Νέα Υόρκη.

Υπάρχουν άλλοι 143 επιβάτες.

Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι 30 λεπτά πριν την πτήση η οικογένεια του πιλότου έπεσε θύμα απαγωγής.

Για να ζήσει η οικογένειά του, πρέπει όλοι οι επιβάτες της πτήσης σας να πεθάνουν.

Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η οικογένειά του είναι να ακολουθήσει ο πιλότος τις εντολές και να ρίξει το αεροπλάνο.

Καλή πτήση!
 


 

Γράφει ο Μιχάλης Δαγκλής

Η T.J. Newman υπήρξε αεροσυνοδός για 10 χρόνια. Το παρόν βιβλίο το έγραψε κατά την διάρκεια των πτήσεων, όταν οι επιβάτες κοιμούνταν. Δεν γίνεται να μην σεβαστείς αυτό το πάθος για την τέχνη και ομολογώ πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αγόρασα το βιβλίο. Ο άλλος λόγος είναι πως η δράση παίρνει μέρος μέσα σε ένα αεροπλάνο που κινδυνεύει να πέσει - και τα αεροπλάνα είναι από τις μεγαλύτερες φοβίες μου.

Η Newman έγραψε ένα γρήγορο θρίλερ που τρέχει σαν δροσερό ρυάκι, ενώ πρόσθεσε μπόλικη δράση και αρκετό σασπένς. Από την μία έχουμε τον πιλότο του οποίου η οικογένεια έχει απαχθεί. Βρίσκεται μπροστά σε μια φριχτή απόφαση: να ρίξει το αεροπλάνο ή να πεθάνει η οικογένεια του. Παρουσιάζει ενδιαφέρον η προσπάθεια του, αλλά και του πληρώματος μετά, να φανούν εξυπνότεροι από τους τρομοκράτες και να αντιμετωπίσουν την απειλή. Εξαιτίας της υπηρεσίας της συγγραφέως ως αεροσυνοδού, έχουμε μία συγγραφέα που γνωρίζει από πρώτο χέρι για αυτό που γράφει: πρωτόκολλα που ακολουθούνται στις αεροπορικές εταιρίες, όπως και μικρές λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε. Σε αυτό το κομμάτι παίρνει άριστα. Από την άλλη μεριά έχουμε ένα πράκτορα του FBI, η θεία του οποίου είναι αεροσυνοδός στο συγκεκριμένο αεροπλάνο. Έτσι βλέπουμε και τις ανορθόδοξες ενέργειες του συγκεκριμένου χαρακτήρα, προκειμένου να σώσει την κατάσταση.

Το βιβλίο ξεκινά με μια εκρηκτική εισαγωγή, γεμάτη ένταση και σοκ. Η αλήθεια είναι πως στο υπόλοιπο δεν καταφέρνει να την φτάσει πάλι, αν και πλησιάζει. Η T.J. Newman κρατάει το σασπένς και φροντίζει να κλείνει κάθε κεφάλαιο με μία φράση-δόλωμα για το επόμενο - αυτή η τακτική είναι γνωστή, μα νομίζω, αυτός που την είχε ανεβάσει σε άλλα επίπεδα ήταν ο συγγραφέας Dan Brown (Illuminati, The Davinci Code κλπ). Υπάρχουν αρκετά κλισέ, υπάρχει πολιτική διάσταση στα αίτια των όσων πράττουν οι τρομοκράτες και flashbacks που χτίζουν τους χαρακτήρες - αν και όχι σε αρκετό βάθος.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα σημείο της ιστορίας που δεν βγάζει νόημα. Ακολουθεί μικρό σπόιλερ: παίκτες του μπέιζμπολ που παίζουν για το πρωτάθλημα, αποφασίζουν να παραμείνουν και να συνεχίσουν το παιχνίδι παρά την προειδοποίηση πως ένα αεροπλάνο κατευθύνεται για πτώση στο στάδιο. Ω, ναι. Το πρωτάθλημα είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι το μοναδικό κομμάτι που με έβγαλε εκτός κλίματος στο βιβλίο.

Δεν είναι η καλύτερη περιπέτεια που έχετε διαβάσει. Όμως είναι μια αξιόλογη προσπάθεια. Έχει καλό ρυθμό, συμπαθητικούς χαρακτήρες, κυνηγητά και συμπλοκές. Αν εσείς, όπως κι εγώ, θεωρείτε τα βιβλία του Sebastian Fitzek υπερεκτιμημένα και αν σας έχει κουράσει η πυκνή γραφή του Jo Nesbø, τότε κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και αντί να πάρετε ένα βιβλίο πεντακοσίων σελίδων με τεράστια γράμματα στο εξώφυλλο, προτιμήστε το θρίλερ που έγραψε μια αεροσυνοδός.

Για κλείσιμο να σχολιάσω κάτι που αναφέρει η συγγραφέας στις ευχαριστίες: όταν έγραψε το βιβλίο το έστειλε σε 41 πράκτορες οι οποίοι και τις το απέρριψαν, με την 42η προσπάθεια να είναι και η τυχερή της. Αναλογίζομαι με θλίψη, πως οι συγγραφείς που αναζητούν την τύχη τους στην Ελλάδα, δεν έχουν ούτε τις μισές του μισού ευκαιρίες από αυτές που είχε η Newman. Και είναι κρίμα.
 H T. J. Newman υπήρξε πρώην βιβλιοπώλισσα ενώ στην συνέχεια εργάστηκε ως αεροσυνοδός, για τις Virgin America και Alaska Airlines, από το 2011 μέχρι το 2021. Η Πτώση είναι το πρώτο της βιβλίο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου το έγραψε κατά την διάρκεια των πτήσεων, ενώ οι επιβάτες κοιμόντουσαν. Σήμερα ζει στο Φοίνιξ της Αριζόνας.