Διαβάσαμε | "Το Σημάδι του Ξίφους" του Άγγελου Κυπριανού

Διαβάσαμε | "Το Σημάδι του Ξίφους" του Άγγελου Κυπριανού

Περιγραφή

Οι πρώτοι Άνθρωποι γεννήθηκαν σε έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα. Οι πρώτοι ήχοι ήταν σάλπιγγες, τα πρώτα εργαλεία ήταν ξίφη και τα πρώτα λόγια δεν ήταν παρά ιαχές πολέμου. Έτσι βρήκαν τον κόσμο της Βιτάλλια στην αυγή της εκείνοι που κλήθηκαν να πολεμήσουν στη μάχη των Θεών. Λένε πως εκείνοι οι Άνθρωποι είχαν ευλογηθεί με μακροζωία. Ήταν η ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στη μάχη των Θεών ή απλά το γεγονός ότι το αίμα τους ήταν το αίμα του ίδιου του Σέντινελ, που έφτιαξε τον κόσμο, καθαρό, ατόφιο και πιο δυνατό από κάθε ρίζα που αγκάλιασε τη γη έκτοτε. Οι ψυχές των Ανθρώπων, όμως, δεν φτιάχτηκαν ποτέ για να αντέχουν τόσο στον κόσμο των θνητών. Τα χρόνια φαίνεται να γλιστρούν μέσα από τα δάχτυλά τους και το μυαλό τους μοιάζει με ραγισμένο γυαλί, με μόνο κάποιες αναμνήσεις να μένουν ζωντανές, που προσπαθούν να αναζωπυρώσουν την αίσθηση ύπαρξης ενός σκοπού στη νέα εποχή, καθώς ο κόσμος γυρίζει πια σελίδα. Επτά πολεμιστές διανύουν τις μακρές εποχές της Βιτάλλια και υπομένουν την αθανασία τους, καθώς παλιές και νέες σκιές Θεών και θνητών κρέμονται πάνω από τις πολυπόθητες Γαίες του Κόσμου. Αυτοί είναι που θα κληθούν ξανά, για να βρουν τη θέση τους ανάμεσα σε βασίλεια, Θεούς και αχαρτογράφητες περιοχές.
 


 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αμβράζης

Το ταξίδι μου στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας του φανταστικού συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον! Επόμενος συγγραφέας ο Άγγελος Κυπριανός και το βιβλίο του “Το Σημάδι του Ξίφους”.

Έχουμε λοιπόν ένα βιβλίο επικής φαντασίας με στοιχεία grimdark fantasy. Το βιβλίο ξεκινά με ένα “μπαμ”, κυριολεκτικά, καθώς τα πάντα ξεκινούν με την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη σε ένα άγονο πλανήτη ο οποίος πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων, αλλά και μεταφορικά αφού αυτό το “μπαμ” μεταφέρει τις δονήσεις του με ιδιαίτερη ισχύ και στην πλοκή του βιβλίου. Έχοντας για εισαγωγή μια κοσμογονία ουσιαστικά, η οποία μας βάζει στο νόημα της δημιουργίας με εύκολο και κατανοητό τρόπο χωρίς να κουράσει και ταυτόχρονα μας δίνει στο πιάτο μια σύγκρουση επικών διαστάσεων μεταξύ θεών, ημίθεων, ανθρώπων, ξωτικών και μάγων που σου ανοίγει την όρεξη για το τι θα ακολουθήσει.

Μετά την άκρως εντυπωσιακή είσοδο στον κόσμο του συγγραφέα, ακολουθεί μια πτώση στο ρυθμο που δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά ίσα ίσα κρίνεται αναγκαία για να μπει μια τάξη στα γεγονότα που προηγήθηκαν. Για την πλοκή δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά γιατί δε θα καταφέρω να κρατήσω την περιγραφή μου καθαρή από σποιλερς. Θα πω μόνο ότι πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο οπου γεγονότα σημαδεύουν τις ζωές των ηρώων και μετά ο χρόνος κυλά και τα σημάδια αυτά έρχονται να φτιάξουν ένα παζλ για να ολοκληρωθεί η εικόνα. Όπως λέει και στην περιγραφή του βιβλίου:

Επτά πολεμιστές διανύουν τις μακρές εποχές της Βιτάλλια και υπομένουν την αθανασία τους, καθώς παλιές και νέες σκιές Θεών και θνητών κρέμονται πάνω από τις πολυπόθητες Γαίες του Κόσμου”

Έχουμε λοιπόν ιστορίες που κάποιες έχουν κοινή αρχή και ακολουθούν διαφορετική πορεία, ενώ άλλες προστίθενται αργότερα στο timeline. Ολες τους όμως κάποια στιγμή τέμνονται μεταξύ τους για να μας οδηγήσουν στο φινάλε που είναι αντίστοιχης έντασης με την εισαγωγή. Το μόνο θέμα που είχα ίσως, είναι ότι οι ιστορίες αυτές φαίνονται να είναι κομμάτια ενός ευρύτερου συνόλου που δεν μας εξιστορείται επαρκώς και κάποιες από αυτές είτε τελειώνουν, είτε ξεκινάνε απότομα αφήνοντας μερικά ερωτήματα. Αν αυτό βέβαια γίνεται επίτηδες με σκοπό τη δημιουργία επιπλέον βιβλίων της σειράς δεν το ξέρω και είναι ευπρόσδεκτη αυτή η προοπτικη.Ο συγγραφέας καταφέρνει και συνδυάζει τόσο αριστοτεχνικά πολλά από τα στοιχεία του φανταστικού, όπως μάγους, δράκους, ξωτικά, βρικόλακες, θεούς και πολλά ακόμα με ένα τρόπο που, παρόλο που τρομάζει, όλο αυτό το σύνολο των στοιχείων, στην ροή της ιστορίας, δένουν πολύ αρμονικά και κρατούν μια ισορροπία. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι πολύ δυνατές περιγραφές των μαχών αλλά και των μονομαχιών που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο, οι οποίες αν και βαμμένες με μπόλικο αιμα, είναι συναρπαστικές και αποτελούν ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν σε όλο το βιβλίο.

Το χτίσιμο των χαρακτήρων του βιβλίου ξεκινάει χωρίς να χαθεί καθολου χρόνος και παρόλο που έχουμε αρκετούς, όλοι τους έχουν την δική τους δυναμική και εύκολα ξεχωρίζουμε κάποιον για να δεθούμε, αν και για κάποιους από τους πρωταγωνιστές, προς το τέλος, νιώθω ότι θα ήθελα κάτι παραπάνω. Οι χαρακτήρες είναι από τα δυνατά χαρτιά του βιβλίου καθώς σε όλες τις ιστορίες θα συναντήσετε και από έναν διαφορετικό τύπο ήρωα που δίνει το δικό του χρώμα. Έχουμε, λοιπόν, ζωντανούς χαρακτήρες οι οποίοι καταφέρνουν να γίνουν πιστευτοί και να μοιάζουν αληθινοι καθώς εκτός από τις αρετές τους ο καθένας κουβαλά και τα ελαττώματά του. Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι όμορφοι και η πορεία πολλών συζητήσεων μέσα στο βιβλιο πολλές φορές σε βρίσκουν να κουνάς το κεφάλι συγκαταβατικα και να συμφωνείς σαν να ήσουν κι εσύ παρών στην κουβέντα.

Ο συγγραφέας μας βάζει σε ένα κόσμο όπου το μόνο που έχει γνωρίσει από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του είναι ο πόλεμος και η καταστροφή. Έτσι και η παλέτα που κρατά ο δημιουργός δεν θα μπορούσε να έχει κάτι άλλο από σκούρους τόνους και χρώματα. Ομιχλώδης τοπία, σκοτεινά δάση, δύσβατες περιοχές και σκληροί χειμώνες είναι μερικές από τις εικόνες που κυριαρχούν. Οι περιγραφές πάντως δεν είναι καθόλου κουραστικές και λειτουργούν πολύ καλά αφού σου δίνουν το γενικό πλαίσιο χωρίς πολλές λεπτομέρειες που κουράζουν ορισμένες φορές. Η γεωγραφία επίσης του βιβλίου παρουσιάζει ενδιαφέρον με τη μεγάλη ποικιλία σε τοπία, με εναλλαγές σε κάθε κεφάλαιο, κάτι που σε ταξιδεύει μαζί με τους ήρωες σε πολλά ενδιαφέροντα μέρη. Τέλος, όσον αφορά το world building έχω να προσθέσω πως κάθε συγγραφέας που δημιουργεί ένα εντελώς νέο κόσμο και σέβεται τον αναγνώστη πρέπει να έχει και ένα δικό του χάρτη για να βοηθά στον καλύτερο προσανατολισμό. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο Άγγελος Κυπριανός, ο οποίος φρόντισε να συμπεριλάβει έναν εξαιρετικό χάρτη στην αρχή του βιβλίου για να τον συμβουλευόμαστε οπότε κρίνεται αναγκαίο.

Φτάνουμε λοιπόν και στο αγαπημένο μου σημείο όταν διαβάζω fantasy. Το σύστημα μαγείας. Όπως είπαμε και πριν σε αυτό το βιβλίο συνδυάζονται πολλά από τα στοιχεία του φανταστικού. Δε θα μπορούσε λοιπόν να λείπει η μαγεία. Αν και δεν έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο, μια συγκεκριμένη δομή δηλαδή, είναι παντου μέσα στο βιβλίο. Μου έδωσε την αίσθηση ότι παρακολουθώ κάποιο cinematic από video game η ακόμα καλύτερα ότι παίζω ο ίδιος ένα. Μπόρεσα να διακρίνω μερικά χαρακτηριστικά από druidic magic, dark arts, enchantments και necromancy που μας χαρίζει έντονες και εντυπωσιακές σκηνές δράσης που δε χορταίνεις να διαβάζεις!

Κλείνοντας, να πω ότι έχουμε ένα χορταστικό βιβλίο επικής φαντασίας που θα απολαύσετε και θα περάσετε ευχάριστα μαζί του. Για άλλη μια φορά αξίζει να σημειωθεί πως οι Έλληνες συγγραφείς συνεχίζουν και με εκπλήσσουν ευχάριστα, καθώς στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ακόμα ένα έργο που αξίζει να βρίσκεται σε όλες τις βιβλιοθήκες των φαν της λογοτεχνίας του φανταστικού!

Ο Άγγελος Κυπριανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και μεγάλωσε στο νησί των Σπετσών. Είναι τραγουδοποιός Αμερικάνικης Φολκ Μουσικής με το καλλιτεχνικό όνομα “Remi & the road” και έχει στο ιστορικό του 6 δίσκους και αμέτρητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίσης ο ιδρυτής του σχήματος Theanivar, ενός μουσικού project που ειδικεύεται σε ατμοσφαιρική μουσική συγκεκριμένης θεματολογίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα λογοτεχνίας του Φανταστικού ονομάζεται “Ο Οίκος των Βέρεμον” και κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Πηγή. Ανάμεσα σε άλλα έργα του είναι το μιούζικαλ “Λετζέντα” και η ταινία “I dreamt about this” καθώς επίσης και το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων και στρατηγικής με τίτλο “Meteor Tales”. Το βιβλίο “Το ναυάγιο της Καράντρα” αποτελεί την πρώτη ιστορία από τον κόσμο του Meteor Tales, τη Βιτάλλια.