Ενδόμυχες σκέψεις και... το νόημα της ζωής στο “The Dao of Drizzt” του R.A. Salvatore

Ενδόμυχες σκέψεις και... το νόημα της ζωής στο “The Dao of Drizzt” του R.A. Salvatore

Ο Drizzt Do’Urden είναι ένας drow elf. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1990, με το βιβλίο Homeland. Από τότε ο Drizzt έχει πρωταγωνιστήσει σε 39 βιβλία (6 εκ των οποίων έχουν γίνει και εκπληκτικά graphic novels), έχει εμφανιστεί σε 9 video games και αποτελεί πλέον μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στον απέραντο κόσμο του Dungeons & Dragons. Το Dao of Drizzt είναι το ημερολόγιό του.

Όταν έλαβα το συγκεκριμένο βιβλίο, η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια μου. Η γνωριμία μου με τον Drizzt έγινε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν ακόμα στα τρυφερά χρόνια του δημοτικού ξεκίνησα να διαβάζω fantasy (πρώτα Tolkien και μετά Salvatore). Φέτος, σχεδόν 20 χρόνια μετά, βρέθηκε στην κατοχή μου ένα βιβλίο με τη συλλογή των σκέψεων του παιδικού μου ήρωα, καθόλη τη διάρκεια των περιπετειών του. Οι προσδοκίες μου ήταν μεγάλες και ο συγγραφέας ανταποκρίθηκε επάξια.

Για να δώσουμε λίγο περιεχόμενο σε όσους δεν έχουν διαβάσει κάποιο από τα βιβλία και διαβάσουν αυτό το άρθρο, ο Drizzt είναι ένας drow. Ένα ξωτικό με εβένινο δέρμα. Η φυλή των drow ζει κάτω από το έδαφος, καθώς το φως του ήλιου είναι επίπονο για αυτούς. Πρόκειται για μια από τις λεγόμενες “κακές” φυλές στο κόσμο του fantasy, όπως είναι τα orcs, τα goblins, τα trolls κτλ. Οι drow είναι εγωιστές, πονηροί, γεμάτοι μίσος για τις υπόλοιπες φυλές του κόσμου αλλά και ικανότατοι πολεμιστές. Ο Drizzt, όμως, ήταν διαφορετικός! Μεγαλώνοντας και βλέποντας την φρικτή καθημερινότητα της φυλής του, κατάλαβε πως δεν θα κατάφερνε να νιώσει ποτέ ευτυχία, όντας μέλος μιας τέτοιας κοινωνίας. Έτσι, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να ζήσει μόνιμα στην επιφάνεια. Το χρώμα του δέρματός του και η φήμη της φυλής του είχαν ως αποτέλεσμα να συναντάει μονάχα απέχθεια, καχυποψία, βία και γενικότερη εχθρική αντιμετώπιση από τους κατοίκους της επιφάνειας. Οι πράξεις του, ωστόσο, του έδωσαν σιγά σιγά μια θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους λαούς. Στην πορεία γνώρισε και τους συντρόφους του στις περιπέτειές του, τον νάνο Bruenor, τον halfling Regis και τους ανθρώπους Catti-brie και Wulfgar.


Artwork by Wizards of the Coast

Το Dao of Drizzt είναι η καταγραφή των σκέψεων του Drizzt καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Χωρισμένο σε 39 κεφάλαια, όσα και τα βιβλία στα οποία πρωταγωνιστεί, το βιβλίο μας χαρίζει μια εσωτερική ματιά σε έναν από τους σπουδαιότερους χαρακτήρες του Dungeons & Dragons. Ο Drizzt έχει βιώσει απέραντες περιπέτειες, είτε μόνος του, είτε μαζί με φίλους και ενίοτε και εχθρούς. Οι περιπέτειές του, όμως, ωχριούν μπροστά στην πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του και στην ανάλυση του εσωτερικού του κόσμου.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που ο αναγνώστης αισθάνεται ότι βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τον Drizzt, συνομιλεί μαζί του ακούγοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του και του απευθύνει νοητές ερωτήσεις. Ειδικότερα για όσους έχουν ήδη διαβάσει τα βιβλία της σειράς, το βιβλίο είναι εξαιρετικό, καθώς μπορεί να διαβαστεί και ως μια επανάληψη των γεγονότων αλλά από τη μοναδική ματιά του πρωταγωνιστή τους και όχι μέσω του “παντογνώστη αφηγητή”.

Προσωπικά είναι το πρώτο βιβλίο που βρέθηκε στην κατοχή μου, το οποίο συνδυάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό την φιλοσοφία με τη φαντασία. Μέσα στις περίπου 400 σελίδες του βρίσκονται κείμενα που γεννούν σκέψεις για όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Στις σελίδες του αναλύονται σε βάθος ζητήματα όπως η επίγνωση του επερχόμενου θανάτου, η έννοια της πραγματικής και της πλασματικής ευτυχίας, η εσωτερική πάλη με τους δαίμονές μας, η διαχείριση της απώλειας ενός γονέα, φίλου ή εραστή και η αντιμετώπισή της θλίψης που ακολουθεί, η ανάληψη της ευθύνης για τη σωτηρία του κόσμου (που διακήρυττε κι ο Καζαντζάκης), ο διαχωρισμός της θρησκείας και της πίστης, η απόλαυση της ζωής στα απλά και καθημερινά της τεκταινόμενα, ο διαχωρισμός της μοίρας ενός ατόμου από τις προσωπικές επιλογές του. Αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του βιβλίου. Κεφάλαιο με κεφάλαιο, ο Drizzt μεγαλώνει, ωριμάζει, αλλάζει και μαζί του αλλάζουν και οι ιδέες του. Υπάρχουν χωρία στο βιβλίο στα οποία ο Drizzt αναθεωρεί τις ίδιες του τις απόψεις, αναγνωρίζοντας την επιπολαιότητα του νεαρού της ηλικίας του που τις επηρέαζε. Βλέπουμε την ωρίμανση και τη σοφία του χαρακτήρα του, η οποία αποκτάται μέσω των εμπειριών του.

Η κατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας έχει σταθεί ως αρωγός και νοητός σύντροφος σε αμέτρητα παιδιά και ενήλικες ανά τον κόσμο, πολλοί εκ των οποίων βρίσκουν ανακούφιση και παρηγοριά διαβάζοντας τις περιπέτειες των ηρώων των βιβλίων. Το ημερολόγιο του Drizzt είναι το ιδανικό βιβλίο αυτοβελτίωσης για όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ίσως αναζητούν μια έμπνευση και λίγα λόγια σοφίας προκειμένου να βγουν από κάποιο τέλμα ή να αντιμετωπίσουν ένα προσωπικό τους πρόβλημα και ο R.A. Salvatore, μέσω του βιβλίου αυτού και του ήρωα που δημιούργησε αρχικά το 1988, τα προσφέρει απλόχερα.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω σε μια πρόταση, στο βιβλίο διαβάζουμε για την προσπάθεια του Drizzt, μέσω των ενδόμυχων σκέψεών του, να βρει το νόημα της ζωής! Και σε αυτήν την αναζήτηση τον ακολουθούμε κι εμείς.

Και ποιος ξέρει; Ίσως στην πορεία μας βοηθήσει να βρούμε το νόημα της δικής μας ζωής...