Βιβλιοκριτική | "Κροένια" του Χριστόφορου Γεωργίου

Βιβλιοκριτική | "Κροένια" του Χριστόφορου Γεωργίου

►Πληροφορίες έκδοσης

Τίτλος: Κροένια

Συγγραφέας: Χριστόφορος Γεωργίου

Εκδόσεις: Λυκόφως

Ημ. έκδοσης: 27 / 7 / 2020

ISBN: 9786185429157

Σελίδες: 588

 

►Περιγραφή

Ανατροπές, εντάσεις, προσωπικές ιστορίες και, φυσικά, μαγεία, περιπέτεια, ταξίδι, μάχες και καταιγιστική δράση περιλαμβάνει το μυθιστόρημα ηρωικής φαντασίας Κροένια του Χριστόφορου Γεωργίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Ο βασιλιάς της Έλμανοντ, ενός από τα κράτη της Κροένια, που κυνήγησε ανελέητα τους μάγους, δολοφονείται μέσα στο παλάτι. Ο πρωτότοκος γιος του και διάδοχος του θρόνου Κρέστο, στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τη δολοφονία, ανακαλύπτει ότι δεν ήταν έργο των μάγων αλλά ενός μαγεμένου ξωτικού του βορρά. Τότε αποφασίζει να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες της Κροένια, για να αναβιώσει μια παλιά συμμαχία και να συγκροτηθεί στρατός εναντίον των ξωτικών που θέλουν να επιβάλλουν τυραννικό καθεστώς. Όμως, ο εχθρός γνωρίζει το αδύνατο σημείο και μεγάλο μυστικό του Κρέστο: τον έρωτά του για τη δούκισσα Ζάια, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο. Και φυσικά, θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί...

 

►Κριτική βιβλίου

Το βιβλίο Κροένια, από τις εκδόσεις Λυκόφως, έπεσε στα χέρια μου ενώ είχα γνωρίσει τον συγγραφέα από ένα εντελώς διαφορετικό έργο. Η αλήθεια είναι ότι ένα έργο ηρωικής φαντασίας, και μάλιστα τόσο εκτενές, δεν το περίμενα και αποδείχτηκε ευχάριστη έκπληξη. Συνολικά, η βασική ιστορία δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Ένας τύραννος προσπαθεί να επιβληθεί και το γένος των ανθρώπων πρέπει να πάρει μια απόφαση: είτε να του αντισταθεί είτε να εθελοτυφλήσει, με αποτέλεσμα την καταστροφή του. Η ποιότητα του έργου προέρχεται από τα υπόλοιπα στοιχεία του έργου. Ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά.

Α. Χαρακτήρες

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο πρίγκιπας Κρέστο, στην αρχή μοιάζει ένας παρορμητικός νεαρός. Μετά τα συνταρακτικά γεγονότα στην αρχή του βιβλίου όμως, παίρνει ριζικές αποφάσεις και αλλάζει πρόσωπο στη χώρα του. Η αλλαγή είναι τόσο καίρια και δραστική, που με έκανε να τον συμπαθήσω. Δείχνει φιλάνθρωπος και να έχει σωστά κίνητρα, αλλά η αποφασιστικότητά του τον βοηθά να μαζέψει γύρω του μια ομάδα ικανών συντρόφων για την εκπλήρωση του σκοπού του.

Με βάση αυτό το μοτίβο, μοιάζει με quest story. Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος, το ζήτημα είναι πώς θα επιτευχθεί. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι στερεοτυπικοί, ως επί το πλείστον, αλλά διατηρεί ο καθένας τους έναν βαθμό πρωτοτυπίας. Για όσους διασκεδάζουν με το DnD ή παιχνίδια RPG, το βιβλίο αυτό είναι ό,τι πρέπει. Υπάρχει ο πολεμιστής, ο δολοφόνος, ο τοξότης, οι μάγοι κλπ. 

Οι κακοί χαρακτήρες έχουν λιγότερη πρωτοτυπία, με δυο-τρεις εξαιρέσεις. Γενικά υπάρχει η ξεκάθαρη εικόνα άσπρο-μαύρο και το ωραίο της υπόθεσης είναι οι γκρίζοι χαρακτήρες. Τα κίνητρα όσων γνωρίζει ο πρίγκιπας Κρέστο στο ταξίδι του είναι διαφορετικά κι αυτό το εκτίμησα. Δεν υπήρχαν μόνο καλοθελητές ούτε τυφλά κακοί, που δε βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται ζοφερό εμμένοντας στις πεποιθήσεις τους.

Β. Κοσμοπλασία

Η ιδέα της Κροένια είχε ένα βασικό απλοϊκό και ταυτόχρονα ωραίο στοιχείο: τα έθνη των ανθρώπων ήταν τοποθετημένα στον Νότο, ενώ τα τέρατα στον Βορρά. Οπότε η διαδρομή, σε γενικές γραμμές, είναι προδιαγεγραμμένη. Υπάρχει ποικιλία στη διαχείριση των πολιτισμών, των νοοτροπιών και των προσωπικοτήτων σε κάθε έθνος κι αυτό προσφέρει στο έργο, διότι θα μπορούσε εύκολα να γίνει άχρωμο. Ο πρίγκιπας οφείλει να λύσει διαφορετικούς γρίφους κάθε φορά και να κατανοήσει σε βάθος τους άλλους για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη φιλία τους. Αυτό φτιάχνει ένα προφίλ ενάρετου ηγέτη.

Πολύ σημαντικό στοιχείο στον κόσμο, ήταν η επιβλητική οροσειρά που υψώθηκε ανατολικά της Κροένια. Κατά την αφήγηση, το γεγονός αυτό μου φάνηκε εξαιρετικά σπουδαίο, αν και δεν ορίζει την κύρια πλοκή. Θα προτιμούσα η αφήγηση για τον κόσμο να είχε δοθεί σταδιακά κι όχι απ' την αρχή μέσα απ' το στόμα ενός σοφού ανθρώπου, αλλά ας είναι.

Γ. Νοοτροπίες

Οι ιδέες του βιβλίου σχετίζονται πολύ με το θάρρος, την αποφασιστικότητα και το μεγάλο ιδεώδες του πρίγκιπα. Μέσω αυτού κυρίως διαμορφώνεται η αντίληψη του κόσμου για το τι είναι καλό και τι όχι. Όταν παίρνει την απόφαση να προστατέψει τη μαγεία και να αποκηρύξει τον ρατσισμό απέναντί της, ο οποίος κυριαρχεί στον κόσμο, δείχνει ένα ανθρωπιστικό πρόσωπο. Επίσης, με τις βίαιες περιγραφές που υπάρχουν σπαρμένες εδώ κι εκεί στο βιβλίο σμιλεύεται ένας χαρακτήρας ανθρωπιστικός, συμπονετικός και ο πόλεμος δείχνει να είναι μια μάστιγα του κόσμου. Ένα αναγκαίο κακό που πρέπει να πάψει να είναι αναγκαίο.

Δ. Συμπέρασμα

Το έργο αυτό αποτελεί μια τίμια ιστορία ηρωικής φαντασίας. Ένας κόσμος σε μια κρίσιμη καμπή, ήρωες χαμένοι ο καθένας στα δικά του προβλήματα και μια ισχυρή θέληση που έχει σκοπό να τιθασεύσει έναν αχαλίνωτο κόσμο.

Διαβάζεται πολύ ευχάριστα, οι σελίδες κυλάνε γρήγορα και η πλοκή υπερτερεί πάντα, χωρίς να θυσιάζεται για μακροσκελείς περιγραφές ή σκέψεις και εξηγήσεις. Αυτή η προσήλωση του συγγραφέα στους χαρακτήρες και στον σκοπό τους ανταμείβει τον αναγνώστη. Επίσης, οι όποιες ανατροπές και τα ιδιαίτερα στοιχεία του έργου βοηθάνε να χτιστεί η ατμόσφαιρα, να διατηρηθεί η αγωνία στα ύψη και το αποτέλεσμα να μην απογοητεύσει. Αξίζει τον κόπο!