Άρθρο | Bernard Cornwell, ο μάγος του Iστορικού μυθιστορήματος!

Άρθρο | Bernard Cornwell, ο μάγος του Iστορικού μυθιστορήματος!

Είναι ο συγγραφέας που, προσωπικά, με έκανε να θέλω να γράψω. Ο συγγραφέας που ενεργοποίησε την αγάπη για την Ιστορία που έκρυβα μέσα μου καθώς, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών, είχα πικρή γεύση από τα σχολικά χρόνια.

Ο συγγραφέας που διδάσκει πως όταν έχεις ως setting πραγματικά γεγονότα της ιστορίας, μπορείς να επικεντρωθείς στην πλοκή και τους χαρακτήρες σου ή ως αναγνώστης στο συναρπαστικό ταξίδι μέσα από γνωστούς ή άγνωστους, υπαρκτούς ή όχι πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής. Γιατί το Ιστορικό μυθιστόρημα ΔΕΝ είναι Ιστορία. Πολλοί το φοβούνται και πολλοί δυσκολεύονται να του δώσουν ευκαιρίες. Όμως δεν έχει σχέση με γεγονότα επί γεγονότων, ημερομηνίες επί ημερομηνιών, που καλείσαι να μάθεις απ’ έξω, για να δώσεις εξετάσεις ή να συντάξεις μια πτυχιακή.
 


 

Το φάσμα της Ιστορίας που καλύπτει με τα βιβλία του ο master Cornwell είναι αρκετά ευρύ. Από τα Αρθουριανά χρόνια της Βρετανίας στη σαξονική Βρετανία του Alfred. Και από τον Εκατονταετή πόλεμο του Edward του τρίτου και του Henry του πέμπτου στους Ναπολεόντειους και στον Αμερικανικό εμφύλιο.

Συγκεκριμένα, μερικές κορυφαίες αναφορές:
Sharpe Stories
Starbuck Chronicles
The Battle of Waterloo
Agincourt
The Fort

Γι’ αυτό το άρθρο επέλεξα τρία από τα επικά του έργα πάνω στα οποία έχω τη μεγαλύτερη εμπειρία και θεωρώ πως κάθε λάτρης της ανάγνωσης πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει. ΧΘΕΣ!

1. The Warlord Chronicles (τρία βιβλία) [1995-1997]
Ι. The Winter King
II. Enemy of God
III. Excalibur

Όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο που κλείνει την τριλογία, πρόκειται για μια προσέγγιση στα χρόνια του μυθικού βασιλιά Arthur από μια αρκετά δυνατή Ιστορική σκοπιά. Βρισκόμαστε στον 5ο αιώνα μ.Χ. στη μεγάλη νήσο της Βρετανίας. Τα βρετανικά βασίλεια καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ορδές των Σαξόνων και των αδερφών τους Άγγλων εισβολέων. Πρωταγωνιστής μας ο πολεμιστής Derfel, ένας νεαρός Σάξονας που αιχμαλωτίστηκε μικρός από τους Βρετανούς και μεγάλωσε μαζί τους. Ο Derfel θα αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς και μοιραία θα παίξει κομβικό ρόλο ως ένας από τους πολεμιστές του σπουδαίου Arthur. Βρετανοί εναντίον Σαξόνων. Δύο λαοί και δύο διαφορετικές θρησκείες.

Δύσκολα περιγράφεται το μεγαλείο αυτής της τριλογίας.
 


 

Μιλάμε για γλαφυρές περιγραφές μαχών, για τρομερή δράση και σασπένς, για ανατροπές, για θυμό, για λύτρωση, έρωτα και για πόσα άλλα συναισθήματα. Διάλογοι εξαιρετικοί, συγκινητικοί και μεγαλειώδεις. Χαρακτήρες ό,τι καλύτερο, πραγματικά. Δυναμικοί και ανθρώπινοι. Τέλος, τα βιβλία αυτά περιέχουν και την καλύτερη ιστορία αγάπης που έχω διαβάσει, δει, ακούσει κ.λπ. στη ζωή μου. Κρίμα που οι fans των love stories ίσως δεν θα με πιστέψουν ποτέ και δεν θα βιώσουν αυτό το μεγαλείο.

Αποτελεί τη μόνη σειρά βιβλίων που έχω διαβάσει από τρεις φορές το κάθε ένα τουλάχιστον και έτσι, με σιγουριά, τα θεωρώ τα αγαπημένα μου βιβλία EVER. Αν πιστεύετε πως υπερβάλλω, αξίζει να αναφέρω πως σε όποιον το έχω προτείνει, έγινε αμέσως μετά και το δικό του αγαπημένο!

Το μόνο αρνητικό είναι πως στα Ελληνικά είναι πια δυσεύρετο καθώς o Ψυχογιός, που είχε αναλάβει τον Bernard Cornwell, δεν τυπώνει πια εύκολα αντίτυπα. Μόνο αν τα βρείτε μεταχειρισμένα, λοιπόν, και σε αυξημένες τιμές, ή ακόμα καλύτερα στα Αγγλικά από το εξωτερικό, για να βιώσετε την πλήρη ευχαρίστηση.

Έτσι και αλλιώς, η γραφή του Cornwell είναι μαγική και απαλή, έτσι ώστε να μην σας δυσκολέψει καθόλου.

 

2. The Saxon Stories (Last Kingdom series) (13 βιβλία) [2004-2020]
Ι. The Last Kingdom
ΙΙ. The Pale Horseman
ΙΙΙ. The Lords of the North
IV. Sword Song
V. The Burning Land
VI. Death of Kings
VII. The Pagan Lord
VIII. The Empty Throne
IX. Warriors of the Storm
X. The Flame Bearer
XI. War of the Wolf
XII. Sword of Kings
XIII. War Lord

Είναι η σειρά που πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν ή έχουν τουλάχιστον ακουστά, λόγω της μεταφοράς της σε τηλεοπτική σειρά με το όνομα του τίτλου του πρώτου βιβλίου. Τα δεκατρία βιβλία, με τα οποία λογικά ολοκληρώνει ο Cornwell την ιστορία του, φαντάζουν πολλά αλλά αναφέρονται κυρίως στον ήδη “ψημένο” αναγνώστη στην πένα του.

Αυτήν τη φορά, ο master μάς πηγαίνει στη Βρετανία του Alfred, τρεις αιώνες μετά την τριλογία του Arthur δηλαδή. Η Ιστορία ως γνωστόν επαναλαμβάνεται με ειρωνικό τρόπο, καθώς οι άλλοτε εισβολείς στο νησί Αγγλο-σάξονες καλούνται τώρα να το υπερασπιστούν από άλλους εισβολείς, αρκετά πιο θανάσιμους – Δανούς και Νόρσους πολεμιστές του παγωμένου Βορρά. Οι γνωστοί στη mainstream κοινωνία και ως Vikings.
 


 

Πρωταγωνιστής μας ο Uhtred, ένας Σάξονας γιος ευγενούς από το βόρειο βασίλειο της Νορθουμβρίας, ο οποίος πέφτει θύμα αρπαγής από τους Δανούς και μεγαλώνει μαζί τους. Η μοίρα τον φέρνει να υπηρετεί τον βασιλιά Alfred του βασιλείου του Wessex, του τελευταίου βασιλείου που αντιστέκεται στους Vikings, με την ελπίδα ο Σαξονας βασιλιάς να τον ανταμείψει με την επιστροφή του στο πατρογονικό του κάστρο στη Νορθουμβρία, το οποίο σφετερίστηκε ο θείος του. Όμως ο Uhtred είναι παγανιστής και βρίσκεται στην καρδιά του Χριστιανισμού. O Alfred τον μισεί αλλά τον έχει ανάγκη, αν θέλει να νικήσει τις ορδές των Βορείων. Θα τα καταφέρει ο Uhtred, ο Σάξονας αλλά και Δανός, να επιβιώσει πολεμώντας αυτούς που αγαπάει, υπερασπιζόμενος τον λαό από τον οποίο κατάγεται;

Τα λόγια είναι περιττά και εδώ. Ό,τι περιέγραψα για το The Warlord Chronicles ισχύει και εδώ απλά απλωμένο σε δεκατρία βιβλία. Η μεταφορά τους σε σειρά αρχικά από το BBC America και στη συνέχεια από το Netflix, αν και με αρκετές αλλαγές για προσαρμογή, ήταν αξιοπρεπέστατη. Όσοι έχουν δει την τηλεοπτική σειρά κατανοούν τι θέλω να πω. Τα βιβλία είναι πολύ πιο συναρπαστικά. Με περισσότερες ανατροπές, έρωτες, πόλεμο, δράματα κ.λπ. Εγγύηση.

Λόγω της σειράς στο Netflix, ο Ψυχογιός έχει προβεί σε επανατυπώσεις, συνεπώς είναι μακράν πιο εύκολο να το βρείτε στη γλώσσα μας. Αλλά και πάλι, ισχύει το ότι στην original δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα, αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε και στα Αγγλικά.

 

3. The Grail Quest series (4 βιβλία) [2000-2012]
Ι. Harlequin
II. Vagabond
III. Heretic
-
IV. 1356

Επιστροφή στα δυσεύρετα στην Ελλάδα έργα του Cornwell. Στον Ψυχογιό εξαντλήθηκαν τα αντίτυπα των τριών πρώτων τίτλων: Οι Καβαλάρηδες της Σκιάς (έλεος, μεταφραστή!), Οι Τοξότες της Πίστης (ΕΛΕΟΣ, μεταφραστή!!!) και οι Αιρετικοί. Το ίδιο όμως ισχύει και εδώ. Αν μπορείτε να διαβάζετε στα αγγλικά, τότε κάντε στον εαυτό σας αυτό το δώρο.

Πρόκειται για μια τριλογία συν ένα ακόμα για τετραλογία (καθώς η ιστορία ολοκληρώνεται κανονικά στο τρίτο βιβλίο και το τέταρτο έρχεται ως extra σίκουελ!), που το Ιστορικό της φόντο με ενέπνευσε να γράψω το βιβλίο μου, Οι Εφιάλτες του Άγκαρατ.

Ο ήρωάς μας είναι ο Thomas, από το άσημο χωριό Houkton της νότιας Αγγλίας, στα μέσα του 14ου αιώνα. Ο Thomas, γιος ιερέα, είναι εκπαιδευμένος longbowman όπως και οι περισσότεροι νεαροί Άγγλοι (ο Cornwell αναλύει εκτενώς τους περίφημους Άγγλους τοξότες και την καθοριστική τους δύναμη εκείνην την εποχή). Όταν Φράγκοι πειρατές λεηλατούν και καταστρέφουν το χωριό του, ο Thomas, ζητώντας εκδίκηση αλλά μην έχοντας και αλλού να πάει, αναγκάζεται να καταταγεί επίσημα στον στρατό του Edward του τρίτου, στο σώμα των Longbowmen, κατά την εκστρατεία του βασιλειά στη Βόρεια Φραγκία. Πίσω από όλα τα πολιτικά και πολεμικά παιχνίδια μαίνεται και ένα θρησκευτικό και, ίσως, το πιο αδίστακτο. Μία τρομερή περιπέτεια γεμάτη πόλεμο, αίμα, δράση, έρωτα, δράματα και, φυσικά, το υπερφυσικό λεπτό βέλο που τυλίγει πάντα τα έργα του Cornwell, σας περιμένει.
 


 

Ειλικρινά, ανάμεσα στο Τελευταίο Βασίλειο και την “τετραλογία του τοξότη”, δυσκολεύομαι να επιλέξω ποιο είναι καλύτερο. Σε τέτοιο επίπεδο οι διαφορές υπάρχουν μόνο στα προσωπικά γούστα (προτίμηση εποχής, για παράδειγμα). Ίσως αυτό να κερδίζει πόντους στις λεπτομέρειες, επειδή είναι μόνο τρία συν ένα βιβλία και, έτσι, αρκετά πιο εύκολο να ξεκινήσετε μ’ αυτό.

Ο Bernard Cornwell είναι μάγος. Μόνο αυτός ο συγγραφέας μπορεί με τέτοιον τρόπο και σε τόσο μεγάλο βαθμό να σε κάνει να μάθεις Ιστορία χωρίς να το καταλάβεις. Θα έχεις ολοκληρώσει μια τρομερή περιπέτεια και αργότερα θα συλλάβεις τον εαυτό σου να γνωρίζει ημερομηνίες μη δημοφιλών Ιστορικών γεγονότων χωρίς να σ’ το ζητήσει κανείς. Επείδη ο Bernard σε έκανε να αγαπήσεις την Ιστορία.

Ξέρει πότε να παίξει με το υπερφυσικό, ώστε να σε κάνει να ανατριχιάζεις με αυτά που διαβάζεις, αλλά σε καμία περίπτωση να μην σκεφτείς πως το βιβλίο που διαβάζεις αλλάζει ύφος. Ξέρει πώς να συμπληρώσει τα κενά της Ιστορίας έξυπνα και ρεαλιστικά, ώστε να τη δεις με τα μάτια των πρωταγωνιστών, σαν μια μηχανή του χρόνου.

Επειδή ο Bernard αγαπά την Ιστορία.

No one writes historical fiction like Bernard Cornwell
-George R.R. Martin-