Άρθρο | Τι είναι τα ISEKAI μυθιστορήματα;
Πολλοί διαβάζουν την λέξη Isekai για πρώτη φορά, παρόλα αυτά είναι σχεδόν σίγουρο πως έχετε διαβάσει κάποιο μυθιστόρημα ή έχετε δει ταινία/σειρά της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Ψάχνοντας για το τι είναι isekai, θα δούμε πως ανάλογα με την βιβλιογραφία σημαίνει 'Ένας περίεργος κόσμος' ή 'Ένας άλλος κόσμος', με το τελευταίο να είναι ο επικρατέστερος. Πρόκειται για ένα υποείδος επιστημονικής φαντασίας/φαντασίας, στο οποίο οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μεταφέρονται, από έναν κόσμο (συνήθως τον δικό μας), σε έναν άλλο κόσμο. Αυτός ο κόσμος δεν είναι απαραίτητο να είναι 'φυσικός' κόσμος, αλλά μπορεί να είναι και ψηφιακός. Ενδεικτικά παραδείγματα για τους απανταχού οτάκου είναι το 'Digimon', καθώς και το '.hack//Sign'. Για όλους τους υπόλοιπους, 'Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων' ή η ταινία και τηλεοπτική σειρά 'Stargate', είναι τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα. Σε κάθε περίπτωση, βασικό τρόπαιο όλων αυτών των ιστοριών είναι οι παγιδευμένοι πρωταγωνιστές που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους.
Artwork του '.hack//Sign'
Συχνά πυκνά, σε όλα τα isekai ο άλλος κόσμος που έχουν εγκλωβιστεί οι πρωταγωνιστές, βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να τον σώσουν. Με το παραπάνω, να διευκρινίσω ότι, δεν είναι απαραίτητο ο κόσμος να βρίσκεται στα πρόθυρα καταστροφής, αλλά μπορεί απλά να χρειάζεται να σταματήσουν τους κακούς, οι οποίοι σκορπίζουν τον πανικό και την καταστροφή. Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των ιστοριών είναι η εξερεύνηση αυτού του νέο κόσμο και τι θα έκαναν οι πρωταγωνιστές ερχόμενοι σε επαφή με το ανεξήγητο, το οποίο προσπαθούν να το κατανοήσουν. Με λίγα λόγια, η όλη διαδικασία είναι σαν να παίζεις ένα βιντεοπαιχνίδι και πρέπει να εξερευνήσεις αυτόν τον άγνωστο κόσμο, εντρυφώντας στην κουλτούρα και την πολιτική.
Στον δυτικό κόσμο, υπάρχει αφθονία isekai παιδικών/εφηβικών τίτλων, όπως για παράδειγμα τα βιβλία και οι ταινίες του 'Χάρι Πόττερ', 'Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων', 'Ο Καρυοθραύστης' και 'Τα Τέσσερα Βασίλεια'. Οι πρωταγωνιστές σε αυτές τις ιστορίες πρέπει να νικήσουν τον κακό, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να εξερευνήσει αυτό τον άλλο κόσμο. Δυστυχώς παρά την αφθονία παιδικών και εφηβικών βιβλίων, δεν υπάρχουν αρκετές ιστορίες που να απευθύνονται σε ενήλικους, με εξαίρεση ίσως ιστορίες όπως το 'Stargate'.
Λίγα λόγια για την ιστορία των isekai.
Παρότι η συγκεκριμένη κατηγορία στοχεύει πλέον κυρίως στο ανδρικό κοινό, τα πρώτα isekai που κυκλοφόρησαν με τη μορφή και τη λογική που σήμερα κατανοούμε, είχαν γυναικείους πρωταγωνιστές. Αν και είναι άγνωστος ο λόγος που συνέβη αυτό, η υπόθεση μου είναι ότι οι Ιάπωνες επηρεάστηκαν από λογοτεχνικές ιστορίες του δυτικού πολιτισμού, όπως 'Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων'. Κάποιες από τις πρώτες ιστορίες με χαρακτηριστικά isekai είναι το 'Inuyasha' και το 'Vision of Escaflowne'.
Artwork του 'Vision of Escaflowne'
Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο, αλλά σταδιακά αυτές οι ιστορίες σταμάτησαν να έχουν γυναικείους πρωταγωνιστές. Υπόθεση μου όμως είναι ότι, μεγάλες εμπορικές επιτυχίες όπως το 'Harry Potter', το 'Naruto', και φυσικά το 'Sword Art Online' συνέβαλαν σε αυτή τη στροφή. Μετά το 2010 βλέπουμε μια αλλαγή στην κατηγορία, που έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους προκατόχους. Όπως ανέφερα και παραπάνω, η συγκεκριμένη κατηγορία ανθίζει τα τελευταία χρόνια και απευθύνεται κυρίως στο ανδρικό κοινό. Ο λόγος είναι επειδή ο ανδρικός πρωταγωνιστής μεταφέρεται σε έναν άλλο κόσμο, στον οποίο εκπληρώνει τόσο τις ερωτικές όσο και τις ηρωικές του φαντασιώσεις. Συχνά θα δούμε πώς το συγκεκριμένο είδος έρχεται πακέτο με το λογοτεχνικό υποείδος harem, στο οποίο o πρωταγωνιστής αναπτύσσει πολυγαμικές σχέσεις με γυναίκες (ή και άνδρες πιο σπάνια αν απευθύνεται στο lbgtqi κοινό).
Φτάνοντας στο σήμερα βλέπουμε πως σχεδόν όλοι αποκλειστικά οι τίτλοι isekai έχουν μια πιο σεξουαλική προσέγγιση, με απομονωμένους πρωταγωνιστές στον κόσμο τους, οι οποίοι είναι για κάποιο λόγο 'γκομενομαγνήτες' όταν μεταφέρονται στον νέο κόσμο. Φτάνουμε λοιπόν σήμερα στο isekai harem υποείδος, που έχει όλα τα δυτικά χαρακτηριστικά μιας ιστορίας φαντασίας isekai, αλλά με έμφαση στο ερωτικό στοιχείο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως είναι αρνητικό. Η φαντασία είναι φαντασία και δεν είναι κακό να υπάρχουν ελκυστικοί χαρακτήρες που επιθυμούν την αυτοεκπλήρωση. Αυτός ίσως είναι και ένας από τους λόγους που το συγκεκριμένο είδος έχει τόσο μεγάλη απήχηση.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω και μερικούς τίτλους από Έλληνες συγγραφείς που γράφουν isekai.
♦
Η Λίλα Κίσσα και η σειρά Angel Eyes είναι από τις πιο γνωστές ελληνικά λογοτεχνικές ιστορίες isekai.
Ο δεύτερος συγγραφέας που γνωρίζω είναι ο Isamu P. Μίχος με το Μονάδα Ελέγχου 070.