Α Thousand Words! | Νίκος Δαχρής

Α Thousand Words! | Νίκος Δαχρής

Καλωσήλθατε στο Thousand Words!, την νέα στήλη της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας...

Επιθυμία μας μέσω της νέας αυτής προσπάθειας είναι να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την δουλειά Ελλήνων καλλιτεχνών του Φανταστικού! Οι ταλαντούχοι αυτοί άνθρωποι που είτε με τα πινέλα και τα χρώματα τους, είτε μέσω των σύγχρονων ψηφιακών μέσων ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους δίνοντας "ζωή" σε ονειρικούς κόσμους της φαντασίας τους ή επενδύουν στις ιστορίες φαντασίας αναπαριστώντας αυτά που οι συγγραφείς έχουν δημιουργήσει και αποτυπώσει στο χαρτί. Όπως και να' χει, όλοι εμείς, σαν άλλοι ταξιδευτές στους αχαρτογράφητους τόπους της φαντασίας, λατρεύουμε να "περιπλανούμαστε" με τις υπέροχες δημιουργίες τους και να μεταφερόμαστε -έστω και νοερά- στους κόσμους αυτούς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν, σε όλους τους ταλαντούχους καλλιτέχνες της τέχνης του Φανταστικού. Αυτή η στήλη είναι αφιερωμένη σε εσάς!

Πρώτος μας καλεσμένος στο Thousand Words! είναι, όπως θα είδατε, ο Nίκος Δαχρής, ένας δραστήριος άνθρωπος και ιδιαίτερα ταλαντούχος καλλιτέχνης. Όλοι όσοι ασχολείστε με την φανταστική λογοτεχνία θα έχετε συναντήσει κατά καιρούς κάποια από τις δουλειές του σε σημαντικές κυκλοφορίες του χώρου. Με καταγωγή από την Καρδίτσα (αν και τα τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας) αποφασίσαμε να είναι ο πρώτος καλεσμένος στην νέα μας στήλη, παρουσιάζοντας σας ένα χαρακτηριστικό δείγμα της καλλιτεχνικής του πορείας. Σας αφήνουμε να τον γνωρίσετε, διαβάζοντας λίγα λόγια από τον ίδιο και απολαμβάνοντας κάποιες από τις δουλειές που μας έστειλε...

Λίγα λόγια απο τον δημιουργό...

"Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1975 και ήρθα στην Καρδίτσα μωρό με τους γονείς μου. Τελειώνοντας το σχολείο έφυγα για να ακολουθήσω τον δρόμο των Εικαστικών.

Στα πρώτα μου βήματα επηρεάστηκα από τα κόμικς της Marvel και της DC και από το Fantasy Art του Frazetta, του Vallejo και του Giger. Σπούδασα Εικονογράφηση και Γραφιστική στην Αγγλία και επέστρεψα στην Αθήνα όπου και εργάστηκα στον χώρο του Φανταστικού ως freelance, κυρίως εικονογραφώντας εξώφυλλα βιβλίων και μουσικών άλμπουμ. Για να ζήσω βέβαια, έκανα κι άλλες δουλειές, όπως δάσκαλος Εικαστικών στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Art Director σε Ιατροφαρμακευτικά περιοδικά. 

Το 2009 πήρα την κατεύθυνση του Branding και της Επικοινωνιολογίας ξανά στην Αγγλία. Εμβάθυνα τις γνώσεις μου σε αντικείμενα Κοινωνικών Επιστημών, Ψυχολογίας και άλλων κλάδων που με βοήθησαν να αντιληφθώ περισσότερα για την χρήση της Σημειολογίας του Φανταστικού. Για κάποια χρόνια όμως δεν έκανα και πολλά άλλα εικαστικά έργα εκτός της διασκευής της Ταρό για εικονογράφηση ενός διαδικτυακού εργαστηρίου Branding για νέους επιχειρηματίες.

Τελευταία αντιμετωπίζω κάποια θέματα υγείας που έχουν γίνει προτεραιότητα στη ζωή μου. Με κλίμακα τον χρόνιο πόνο ξεκίνησα τις εκδόσεις Greek Tragedy Comics. Στόχος τους είναι να κυκλοφορήσουν οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες σε μορφή Graphic Novel. Προς το παρόν κάνω όλη την παραγωγή σχεδόν μόνος μου κι έτσι ζωγραφίζω και πάλι.

Κοιτάζοντας πίσω, βλέπω τον υπέροχο ορίζοντα της μικρής πόλης όπου μεγάλωσα, την αίσθηση ασφάλειας που παρέχουν οι περιορισμοί του, την ανάγκη για το Φανταστικό σαν είδος τέχνης σε αυτό το πλαίσιο και τον αγώνα για την αποδοχή του σαν σημάδι κοινωνικής υγείας. Για πολλούς το Φανταστικό ανήκει στη φαντασία. Για κάποιους όμως ανήκει στην πραγματικότητα. Εύχομαι να υπάρχει ισορροπία και υποστηρίζω κάθε προσπάθεια γι’ αυτό..."

Δείγμα δουλειάς του Νίκου Δαχρή


Quest for the DragonLords

Βoard-game box-top (Dragonlords Inc)
Μικτή Τεχνική: Ακρυλικά, Photoshop
2005

Quest for the DragonLords

Βoard-game inlay (Dragonlords Inc)
Μικτή Τεχνική: Ακρυλικά, Photoshop
2005


Ξεκινήματα...
Μικτή Τεχνική: Πένες, Αερογράφος
1994

Dune (Anubis)
Μικτή Τεχνική: Ακρυλικά, Photoshop
2003-2006Dune: Οι Αιρετικοί του Dune (εκδόσεις Anubis)
Μικτή Τεχνική: Ακρυλικά, Photoshop
2006

Σπουδές
Τεχνική: Ακρυλικά, Λάδια
1995-1999

Φανταστικά Χρονικά (ΑΛΕΦ) τεύχη #3 (2003) και #19 (2018) 
Εικονογράφηση
Τεχνική: Λάδια, Photoshop
2003

Peter F. Hamilton - Δυσλειτουργία της Πραγματικότητας (Φανταστικός Κόσμος)
Εικονογράφηση και Γραφιστική Μακέτα
Μικτή Τεχνική
2003

Robert Jordan - Σειρά: Ο Τροχός του Χρόνου "Αναγεννημένος Δράκοντας" (Φανταστικός Κόσμος)
Εικονογράφηση και Γραφιστική Μακέτα
Μικτή Τεχνική
2008

Syphilisation (Starcry)
Εξώφυλλο CD
Εικονογράφηση και Γραφιστική Μακέτα
Μικτή Τεχνική
2003

The Time Has Come (ROT)
Εξώφυλλο CD
Εικονογράφηση και Γραφιστική Μακέτα
Μικτή Τεχνική
2008

Tarot cards, 4 από τις 76 κάρτες (Commanding Demand)
Wacom/Photoshop
2014

Sophocles Oedipus Rex Ad (Greek Tragedy Comics)
Wacom/Photoshop
2019

Sophocles Oedipus Rex graphic novel (Greek Tragedy Comics)
Wacom/Photoshop
2019