Ταινίες..."δωματίου"

Ταινίες..."δωματίου"

Πριν χρόνια, που έγραφα για ένα site που πλέον έχει κλείσει, είχα ετοιμάσει ένα άρθρο σχετικά με ταινίες που εκτυλίσσονται σε κλειστούς χώρους – συνήθως ένα δωμάτιο ή και ακόμα μικρότερους. Το παραθέτω εδώ προς ενημέρωση μιας και θεωρώ πως οι ιδιαίτερες αυτές ταινίες αξίζουν μια θέαση. Δεν έχω υπόψιν μου να έχει βγει κάποια καινούργια τα τελευταία χρόνια. Αν γνωρίζει κανείς ας μας αφήσει ένα σχόλιο στο άρθρο.

Οι ταινίες που διαδραματίζονται σε ένα δωμάτιο – σχεδόν όλες – λειτουργούν με το εξής παράδοξο: Ενώ αρχικά, στο άκουσμα και μόνο ότι όλη η ταινία είναι μέσα σε ένα δωμάτιο προκαλεί αυτόματα συνειρμούς – όπως το ότι θα είναι τελείως βαρετή, μονότονη και χωρίς ενδιαφέρον – ωστόσο (σχεδόν) πάντα συμβαίνει το ανάποδο!

Οι ταινίες αυτές έχουν σασπένς, είναι κλειστοφοβικές (σαφώς) και διεγείρουν τη φαντασία του θεατή στο έπακρο. Αν το σκεφτούμε αυτό βέβαια, είναι λογικό! Απ' τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να κάνει ταινία μέσα σε τέσσερις τοίχους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει κάποια φοβερή ιδέα στο μυαλό του, που θα κρατήσει τον θεατή ως το τέλος. Συνήθως είναι κάποιο μεγάλο αίνιγμα που καλούμαστε να λύσουμε και μας ιντριγκάρει συνεχώς (οι δημιουργοί του Lost ήξεραν τι έκαναν), ενώ παράλληλα βλέπουμε τις ψυχολογικές και συναισθηματικές αντιδράσεις των ηρώων όσο περνάει η ώρα, τοποθετώντας και τους εαυτούς μας εκεί και σκεπτόμενοι το τι θα κάναμε εμείς. Το συγκεκριμένο είδος ταινιών βασίζεται εξ ολοκλήρου στη σεναριακή δομή και όχι σε σκηνές δράσης ή εντυπωσιακά σκηνικά.

Κάποιες απ' τις ταινίες που υπάρχουν στη λίστα έχουν και κάποια εξωτερικά γυρίσματα (όπως το Devil ή το 1408), αλλά τις πρόσθεσα λόγω της σεναριακής ιδέας που έχουν, αλλά και ότι ως επί τω πλείστον διαδραματίζονται σε δωμάτια. Επίσης δεν έβαλα στη λίστα το Reservoir Dogs μια και το έχουν δει όλοι. Ίσως είναι αυτή η απόλυτη "ταινία δωματίου"; Χμ...

Φυσικά η παρακάτω λίστα δεν μπορεί να είναι απόλυτα αντικειμενική, αφού κάποιος που για παράδειγμα αγαπάει τις ταινίες τρόμου θα προτιμήσει το Saw απ' το Man From Earth. Επίσης, μπορεί να βρείτε και κάποιες ταινίες που λείπουν (όπως το Rope του Alfred Hitchcock που δεν έχω δει ακόμα). Όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει τη λίστα με τις προτιμήσεις του. Όπως και να 'χει, οι παρακάτω ταινίες είναι αντιπροσωπευτικές για το είδος και τις συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον αποφασίσει να κάνει ένα μαραθώνιο με... ταινίες δωματίου!

(Παρακάτω δεν θα βρείτε σπόιλερ, εννοείται!).

10. UNKNOWN (ΑΓΝΩΣΤΟΙ, 2006)

Πέντε άνθρωποι ξυπνάνε σε μια αποθήκη, χωρίς να γνωρίζουν ποιοι είναι ή πως βρέθηκαν εκεί. Κάποιοι είναι τραυματισμένοι. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Όσο περνάει η ώρα θα πρέπει να διαλευκάνουν ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί, για να μείνουν ζωντανοί. Το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού μέσα σε ένα δωμάτιο.

Όχι και άσχημα έτσι; Το Unknown διαθέτει ένα καλό καστ (Caviezel, Kinnear) με δυνατές ερμηνείες. Μέσω flashbacks χτίζεται σιγά σιγά η πλοκή, ενώ τα σεναριακά twists έχουν την τιμητική τους. Κάποιοι το χαρακτήρισαν σαν το Usual Suspects να συναντάει το Reservoir Dogs. Δεν έχουν άδικο, τουλάχιστον επιφανειακά. Το "ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί" είναι αρκετό από μόνο του, για να σας κρατήσει ώς το τέλος. Βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας γιατί παρόλο την υπόσχεση της, η ταινία δεν παραδίδει απόλυτα, τουλάχιστον κατά το τρίτο μέρος της όπου όλα αποκαλύπτονται, ενώ το αινιγματικό τέλος ενδέχεται να μπερδέψει κάποιους. Παρόλα αυτά είναι μια ταινία με καλές ερμηνείες, που θα σας ιντριγκάρει με το ερώτημα του "ποιος είναι ποιος".

 

 9. DEVIL (2010)

Κάποιοι άγνωστοι παγιδεύονται μέσα σε ένα ασανσέρ και κάποιος από αυτούς είναι ο διάβολος.

Απλή και τέλεια ιδέα. Η ταινία αυτή συνδυάζει κλειστοφοβία με θρησκευτικό τρόμο και θυμίζει καλογυρισμένο επεισόδιο απ' τo Μυστήριο Της Παρασκευής (Friday the 13th: The Series, 1987-1990) που βλέπαμε στα 90s (το θυμάται κανείς αλήθεια;). Ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν μετά την παταγώδη αποτυχία του Last Airbender που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα του, έκανε ένα σωστό βήμα με την παραγωγή αυτού του μικρού horror flick. Και εδώ έχουμε το μυστήριο του "who dunnit" μόνο που εδώ ο δολοφόνος είναι ο ίδιος ο Διάβολος! Σίγουρα είναι αφελές (όσο και τρομακτική) η σκέψη να κλειστείς σε ένα στενό δωμάτιο με τον Βεελζεβούλ. Μάλιστα σε μια σκηνή της ταινίας κάποιος διεξάγει το εξής "πείραμα": ρίχνει από ψηλά μια φέτα ψωμιού με βούτυρο και εκείνη πέφτει με το βούτυρο προς τα κάτω. Αμέσως ο πειραματιστής τους δηλώνει πως όταν ο διάβολος βρίσκεται κοντά, όλα πάνε στραβά! Από τι φέτα ψωμιού δηλαδή, μας απόδειξε ότι ο διάολος υπάρχει στο χώρο! Γελοίο; Σίγουρα. Διασκεδαστικό; Εντελώς. Παρόλα αυτά το Devil φαίνεται να τα καταφέρνει περίφημα. Έχει καλή σκηνοθεσία, ενδιαφέρον και σε καλεί σε μια διασκεδαστική φονική διαδρομή, μαντεύοντας όχι μόνο το "ποιος είναι", αλλά και το "ποιος θα σκοτωθεί μετά". Δείτε το με παρέα.

Σημείωση: Το Devil έχει δύο πανέξυπνες αφίσες που δηλώνουν την ταυτότητα της ταινίας. Στη μία το νοητό φως απ' τις σχισμές του ασανσέρ δημιουργεί ένα ανάποδο σταυρό και στην άλλη το κουμπί με το τοξάκι που δείχνει "προς τα κάτω" είναι κόκκινο υπονοώντας τον κάτω κόσμο.

 

 8. FERMAT’S ROOM (ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΦΕΡΜΑ, 2007)

 Ορίστε μία ταινία για τους Μαθηματικούς. Ή για αυτούς που αγαπούν τα μαθηματικά και τους γρίφους.

Τέσσερις Μαθηματικοί παγιδεύονται μέσα σε ένα δωμάτιο που όσο περνάει η ώρα συρρικνώνεται, απειλώντας να τους συνθλίψει. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσουν, είναι να λύσουν μια σειρά από μαθηματικούς γρίφους. Απ' τον ισπανικό κινηματογράφο, έρχεται αυτή η ιδιοφυής ταινία χαρακτήρων, που μπλέκει το μυστήριο μαζί με την μαγεία των μαθηματικών. Όσο περνάει η ώρα οι γρίφοι δυσκολεύουν (σίγουρα κάποιος εξοικειωμένος θα τα καταλάβει καλύτερα) ενώ το δωμάτιο όλο και μικραίνει, εντείνοντας την αγωνία. Τα twists του σεναρίου σε αυτή την ταινία δεν αφορούν τόσο τους γρίφους καθαυτούς, όσο την σχέση μεταξύ των διαπλεκόμενων. Στο τέλος ξεκαθαρίζει τα πάντα (εκτός φυσικά απ' την εικασία του Φερμάτ), με μια ομολογουμένως αδύναμη εξήγηση, στο γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Χωρίς να αποκαλύψω spoilers, απλά να πω, πως το τέλος είναι κάπως απογοητευτικό ως προς την υπόσχεση της ταινίας αρχικά. Παρ' όλα αυτά, είναι μια original ταινία απ' το σύμπαν των μαθηματικών, που αν μη τι άλλο, θα ακονίσει το μυαλό σας.

 

7. 1408 (ΔΩΜΑΤΙΟ 1408, 2007)

Από την ιδιοφυή φαντασία του συγγραφέα Στήβεν Κινγκ, το Δωμάτιο 1408 αποτελεί μια αυθεντική ταινία τρόμου που διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Συγκεκριμένα, ένας ερευνητής που ξεσκεπάζει ανεξήγητα φαινόμενα, πηγαίνει για μια βραδιά στο περίφημο στοιχειωμένο δωμάτιο 1408 του ξενοδοχείου Dolphin, με σκοπό να αποκαλύψει την απάτη. Αυτό που αντιμετωπίζει όμως είναι ο αληθινός τρόμος. Το Δωμάτιο 1408 αποτελεί μια απ' τις καλύτερες μεταφορές των ιστοριών του Κινγκ. Με τον πάντα συμπαθή Τζον Κιούζακ στο πρωταγωνιστικό ρόλο και ένα σωρό παλαβά να συμβαίνουν στη ταινία, θα απολαύσετε ένα εμπνευσμένο τρενάκι του τρόμου. Ίσως είναι η μοναδική ταινία της λίστας που, ας πούμε είναι για ποιο ευρύ κοινό. Δηλαδή μπορεί κάλλιστα να την απολαύσει και κάποιος που δεν αρέσκεται σε "ταινίες δωματίων". Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ταινίες του είδους της, εδώ δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο αίνιγμα. Δεν ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ποιος ή τι κρύβεται από πίσω. Εδώ απλά είναι ένας άνδρας που προσπαθεί να επιβιώσει για μία ώρα, μέσα σε ένα διαβολικό δωμάτιο. Απλό και τέλειο. Έχει αγωνία, τρόμο και εφέ, για να καλύψει όλα τα γούστα. Ότι πρέπει για μια νυχτερινή προβολή με κρέπα σοκολάτα μπισκότο. Ή ότι άλλο θέλει ο καθένας..

 

6. EXAM (ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, 2009)

Ετοιμαστείτε για την συνέντευξη της ζωής σας.

Οχτώ υποψήφιοι για μια θέση σε μια μεγάλη μυστηριώδης επιχείρηση, καλούνται για το τελικό τεστ που θα καθορίσει ποιος από αυτούς θα περάσει. Έχουν 80 λεπτά να απαντήσουν στην ερώτηση (ποια όμως είναι η ερώτηση;) και τρεις κανόνες: Μην μιλάτε στο φρουρό στην πόρτα. Μην τσαλακώσετε το γραπτό σας. Μην φύγετε απ’ το δωμάτιο. Καθώς η ώρα περνάει, οι εξεταζόμενοι σιγά σιγά ανακαλύπτουν τι μπορούν να κάνουν και τι όχι, προκειμένου να βρουν τη λύση του αινίγματος, ενώ παράλληλα βγάζουν από μέσα τους, τον χειρότερο τους εαυτό. Το Exam δεν σου αναφέρει που διαδραματίζεται ή πότε. Επιγραμματικά καταλαβαίνεις πως κάτι συμβαίνει με τον κόσμο και αυτό το κάνει περισσότερο ενδιαφέρον. Οι υποψήφιοι είναι όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους και θα πρέπει αρχικά να συνεργαστούν για να βρούνε τι συμβαίνει. Παρ' όλο το μυστήριο, η ηθική έχει τον πρώτο λόγο στη ταινία, καθώς μέσα από δυνατές ερμηνείες, θα αναρωτηθούμε και εμείς μέχρι που θα φτάναμε για τη δουλειά των ονείρων μας. Προτιμήστε το Exam αν θέλετε να δείτε ένα κλειστοφοβικό θρίλερ που εξερευνά την ανθρώπινη φύση αλλά και την ψυχρή λογική των μεγάλων εταιρειών.

 

5. BURIED (ΘΑΜΜΕΝΟΣ, 2010)

Και φτάνουμε αισίως στο Buried. Ταινία που να διαδραματίζεται σε ποιο στενό χώρο δεν υπάρχει.

Ο ήρωας μας ξυπνάει σε ένα φέρετρο έχοντας μαζί ένα κινητό και έναν αναπτήρα. Ο αέρας λιγοστεύει και πρέπει να βρει τρόπο να γλιτώσει από αυτή τη θανάσιμη παγίδα. Θυμάμαι που είχα διαβάσει ένα παρόμοιο βιβλίο, το "Κάτω απ’ το χώμα" του Peter James και είχα νιώσει αρκετά άβολα με τη θέση του ήρωα. Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το ασφυκτικό σύμπαν του Buried. Θα νιώσετε να πασχίζετε και εσείς για λίγο παραπάνω αέρα στην άβολη θέση του πρωταγωνιστή. Για τους κλειστοφοβικούς θα είναι δυο φορές ποιο δύσκολη η θέαση της ταινίας. Το Θαμμένος παρόλο που διαδραματίζεται εξ' ολοκλήρου μέσα σε ένα φέρετρο, είναι μια γρήγορη και συναρπαστική ταινία. Θα βιώσετε το δράμα και την θανάσιμη αγωνία του ήρωα, την στιγμή που το σασπένς ανεβαίνει κατακόρυφα. Γίνεται εξαιρετική χρήση του φωτός καθώς και των γωνιών λήψεων σε κάθε σκηνή. Ο Ράιαν Ρέινολντς παραδίδει μια δυνατή ερμηνεία – ούτως ή άλλως πρόκειται για one man show, αφήστε που και το φέρετρο του έρχεται... κουτί. Συγνώμη.

Αυτή η ταινία έρχεται να μας δείξει με περηφάνια πως για να κάνεις καλό σινεμά δε χρειάζεσαι μεγάλα σκηνικά, κοστούμια και εφέ. Μια απλή ιδέα αρκεί. Όπως ένας άνθρωπος και ένα κουτί.

 

4. SAW (ΣΕ ΒΛΕΠΩ, 2003)

Ίσως η ποιο γνωστή ταινία της λίστας. Το φιλμ που μας άφησε με τα σαγόνια στο πάτωμα πίσω στο 2003, με το εκπληκτικό φινάλε του και που ακολουθήθηκε από πολυάριθμα (άδικα) σίκουελ.

Δυο τύποι ξυπνάνε σε ένα δωμάτιο και πρέπει να παίξουν μια σειρά αιματηρών παιχνιδιών προκειμένου να ξεφύγουν. Από τα πλέον χαρακτηριστικά torture-porn thriller, προσφέρει μαζοχιστικές σκηνές και άφθονο αίμα. Το περιβάλλον του δωματίου που έχουν κλειστεί είναι ιδιαίτερα νοσηρό, ενώ ο κακός της ταινίας έχει ένα αρρωστημένο σχέδιο στο μυαλό του. Το Saw, ακόμα και απ' την πρώτη σκηνή σε πιάνει στα δίχτυα του, χτίζοντας βαθμιαία το σασπένς, μέχρι το σοκαριστικό τέλος του, όπου σε αφήνει σαν να έχεις φάει χαστούκι. Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για ταινία δωματίου, ωστόσο έτσι έχει περάσει γενικά, λόγω του ότι η βασική πλοκή εξελίσσεται μέσα στο δωμάτιο. Οι ερμηνείες είναι καλές, ειδικά απ' τους δύο φυλακισμένους πρωταγωνιστές. Ακόμη και ο Ντάνυ Γκλόβερ στέκεται επάξια, αν και νομίζω θα μπορούσε καλύτερα. Τα θανατηφόρα παιχνίδια είναι nasty, μα έξυπνα. Συχνά σε καλούν να ξεπεράσεις τον εαυτό σου προκειμένου να σωθείς. Έτσι, βλέποντας τα θύματα να κερδίζουν ή να χάνουν, αυτόματα τοποθετείς τον εαυτό σου στη θέση τους και αναρωτιέσαι τι στο διάολο θα έκανες αν ήσουνα εκεί.

Δυστυχώς η μεγάλη επιτυχία της ταινίας, έκανε τα κοράκια του Χόλυγουντ να φτιάξουν μπόλικες ανέμπνευστες συνέχειες, δίνοντας στο κοινό και άλλο αίμα από θανατηφόρα παιχνίδια. Το original φυσικά στέκει περίτρανα, όχι μόνο σαν ένα δυνατό θρίλερ κλειστού χώρου, αλλά και σαν ένα από τα καλύτερα plot twists που έχουμε δει ως σήμερα. Προς πληροφόρηση, φέτος θα δούμε το Spiral, μια ταινία από το σύμπαν του Saw που υπόσχεται να ανανεώσει το κουρασμένο franchise.

 

3. CUBE (ΚΥΒΟΣ, 1997)

Όταν η επιστημονική φαντασία διαθέτει ιδέα, ικανό σκηνοθέτη και μεράκι βλέπουμε αριστουργήματα σαν τον Κύβο.

Εφτά άγνωστοι ξυπνάνε μέσα σε ένα μυστηριώδες τετράγωνο δωμάτιο με μικρές πορτούλες σε κάθε πλευρά οι οποίες οδηγούν σε άλλα δωμάτια με θανάσιμες παγίδες. Κανείς δεν ξέρει πως βρέθηκε εκεί και γιατί, μα θα πρέπει να συνεργαστούν, αν θέλουν να επιβιώσουν. To Cube πρόκειται για ένα ανεξάρτητο διαμάντι που στέκεται αναλλοίωτο στο χρόνο. Πρωτότυπο, περίεργο, έξυπνο, σε τυλίγει αμέσως με τον αέρα του μυστηρίου, απ' την πρώτη δυνατή σκηνή, έως το αντισυμβατικό τέλος. Το γεγονός ότι οι ηθοποιοί είναι άγνωστοι δίνει ακόμα περισσότερα στο θεατή, αφού φαίνεται πως τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο και ούτε μπορείς να προβλέψεις εύκολα ποιος θα σωθεί. Κοινωνικές αλληγορίες, ψυχολογικές εντάσεις, Πρώτοι Αριθμοί και υπαρξισμός είναι μερικά από αυτά που θα βρείτε στην ταινία.

Ένα αυθεντικό κλασσικό έργο της επιστημονικής φαντασίας.

 

2. 12 ANGRY MEN (ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ, 1957)

Ένας εκ των 12 ενόρκων που έχουν οριστεί για μια υπόθεση δολοφονίας, καταφέρνει αργά αργά να πείσει τους υπόλοιπους ότι η υπόθεση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο αρχικά φαινόταν.

Το 12 Angry Men, αποτελεί ένα απ' τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του τί σημαίνει καλό σινεμά. Γυρισμένη σε ένα δωμάτιο, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Sidney Lumet με ένα εκπληκτικό Henry Fonda στον πρωταγωνιστικό ρόλο πρόκειται για μια κλασσική ταινία της παλιάς σχολής. Παρότι η ταινία είναι 12 άνδρες που μιλάνε απ' την αρχή ως το τέλος, είναι τόσο καλογραμμένη που ξεπερνάει ακόμα και τα καλύτερα δικαστικά δράματα της σύγχρονης εποχής. Ο Χένρυ Φόντα απλά και μόνο χρησιμοποιώντας την λογική, δεν πείθει μόνο το ακροατήριο του, αλλά και εμάς. Με μόνο μέσο το μυαλό η ταινία αυτή σε κάνει να σκεφτείς. Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι αυτό που φαίνονται και χρειάζεται απλά κάποιος να σου υποδείξει με απλό τρόπο την αλήθεια για να καταλάβεις ότι σκεφτόσουν λάθος. Για αυτό ακριβώς μιλάει το 12 Angry Men και σε συνδυασμό με την νοοτροπία αλλά και ψυχολογία του καθενός, μας παραδίδει μια ταινία-δυναμίτη. Μη τη χάσετε.

Σημείωση: Υπάρχουν και δυο remakes εξίσου καλά, το ένα του 1997 και το άλλο του 2007. Σε αυτό του 1997 μάλιστα πρωταγωνιστεί ο Τζακ Λέμον.

 

1. MAN FROM EARTH (Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ, 2007)

Όσοι δεν έχουν δει αυτή τη ταινία, καλό θα ήταν να σταματήσουν να διαβάζουν αυτό το άρθρο, να την βρουν, να την δουν και μετά να επιστρέψουν. Το Man From Earth δεν είναι απλά η κορυφαία ταινία κλειστών χώρων για τον γράφοντα, αλλά και μια απ' τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί.

Ο καθηγητής John Oldman καλεί τους συναδέλφους του στο εξοχικό του για ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι και εκεί τους αποκαλύπτει οτι χάρη σε κάποια γενετική παραλλαγή ζει πάνω στη γη εδώ και 14.000 χρόνια. Στην αρχή όλοι το περνάνε για φάρσα, μα όσο περνάει η ώρα ο καθηγητής απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις τους και αυτό που φαινόταν απίστευτο αρχίζει και γίνεται ανατριχιαστικά αληθινό, σε μια συζήτηση που πιάνει θεολογικά, βιολογικά και κοινωνικά ζητήματα. Το Man From Earth είναι η απόλυτη εγκεφαλική ταινία. Το σενάριο είναι η δύναμη της και οι διάλογοι τα πυρομαχικά της. Παρόλο που το θέμα είναι φανταστικό, οι αντιδράσεις των υπόλοιπων χαρακτήρων, καθώς και η εξέλιξη της βραδιάς βγάζει ένα αέρα ρεαλισμού (και ενδιαφέρον ακαδημαϊσμού). Αλήθεια, εσείς τι θα κάνατε αν κάποιος σιγά σιγά σας έπειθε πως λόγω κάποιας βιολογικής λοξότητας περπατάει στη Γη από την εποχή των πρωτόγονων; Και μάλιστα, ότι υπήρξε και κάποια διάσημη προσωπικότητα; Δε θα κλονίζονταν τα πιστεύω σας; Αυτό ακριβώς είναι που σου δίνει η ταινία, βάζοντας προς το τέλος και μια συγκλονιστική ανατροπή, σαν το κερασάκι στην τούρτα.

Το σενάριο έχει γράψει ο Jerome Bixby ο οποίος έχει γράψει και επεισόδια για το Twilight Zone και το Star Trek. Το Man from Earth είναι ένα μικρό ανεξάρτητο αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας. Μόνο ένας σεναριογράφος αποκομμένος από τις δαγκάνες των στούντιο και των εταιρειών θα μπορούσε να είχε γράψει κάτι τόσο όμορφο. Πόσες φορές όμως είδατε ταινία επιστημονικής φαντασίας χωρίς εφέ, με απλά και μόνο διαλόγους; Η ταινία απέκτησε ένα αχρείαστο sequel το 2017, που όμως δεν κατάφερε να αγγίξει την μαγεία της πρώτης ταινίας. Προς πείσμα σε όλες τις Χολιγουντιανές ταινίες υψηλού προϋπολογισμού και all star cast, το Man from Earth έψαχνε καιρό να βρει διανομέα. Κανείς δεν εμπιστευόταν την επιτυχία αυτής της μικρής ιδιότροπης ταινίας που έμοιαζε σαν θεατρικό. Οι "καρχαρίες" του Χόλυγουντ τυφλωμένοι απ' τα στερεότυπα δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν το ότι είχαν μπροστά τους μια ταινία που στο μέλλον μπορεί να χαρακτηριζόταν κλασσική. Ώσπου στο τέλος οι δημιουργοί της, αποκαμωμένοι τη δώσανε στο ίντερνετ για ελεύθερο κατέβασμα και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν γιγαντιαία. Χιλιάδες άνθρωποι την κατέβασαν και την αποθέωσαν γνωστοποιώντας την και στον υπόλοιπο κόσμο και δίνοντας της πλέον ένα cult χαρακτήρα.

Μα πιο σημαντικό είναι το "μήνυμα" που στάλθηκε προς το Χόλυγουντ: ότι για να κάνεις μια καλή ταινία (ακόμα και επιστημονικής φαντασίας) δεν χρειάζεσαι ούτε πολλά λεφτά, ούτε στούντιο, ούτε διάσημους ηθοποιούς, ούτε μεγάλα setting, ούτε δράση.

Χρειάζεται απλά μια καλοδουλεμένη σεναριακή ιδέα.

Και ένα δωμάτιο.

Προσθήκες τελευταίας στιγμής:
Locke (Σε λάθος χρόνο, 2013) – είναι δράμα σκηνοθετημένο μέσα σε ένα αμάξι.
Coherence (Η νύχτα του κομήτη, 2013) – σασπένς και επιστημονική φαντασία. Γυρισμένο σε ένα σπίτι, με λίγα εξωτερικά πλάνα.
Free Fire (Φωτιά στις κάνες μας, 2016) – all star cast, πιστολίδια και χιούμορ μέσα σε μια αποθήκη.
10 Cloverfield Lane (2016) – αγωνία και παράνοια σε ένα υπόγειο καταφύγιο... μέχρι το εκρηκτικό και wtf! φινάλε. Αποτελεί άτυπο σίκουελ του Cloverfield (2008)