Watch Me | "A Nightmare on Elm street"

Watch Me | "A Nightmare on Elm street"

Καλό μήνα σε όλους και καλή επιστροφή! Αδιαμφισβήτητα ελάχιστα ταινίες έχουν καταφέρει να με τρομάξουν όσο η συγκεκριμένη ταινία του Wes Craven. Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να αναφέρω λίγα πράγματα για τον παιδικό μου τρόμο!

Το "Nightmare on Elm Street" είναι μια αμερικανική ταινία του 1984 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Wes Craven σε παραγωγή του Robert Shaye. Είναι η πρώτη από μια σειρά ταινιών και πρωταγωνιστούν οι Heather Langenkamp, John Saxon, Ronee Blakley και φυσικά ο Robert Englund ως Freddy Krueger. Είναι επίσης το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Johnny Depp. Εκείνο, όμως, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι φανς της ταινίας είναι ότι στην πορεία, ξεκινώντας το 1987, κυκλοφόρησαν νουβέλες (film adaptations) των 5 πρώτων ταινιών της σειράς (τα βιβλία 1,2 & 3 από τον Jeffrey Cooper, ενώ τα 4 & 5 από τον Joseph Locke). Στα επόμενα χρόνια ακολούθησε η κυκλοφορία αρκετών βιβλίων βασισμένα στον χαρακτήρα του Freddy Krueger, όπως η young adult σειρά Freddy Krueger's Tales of Terror από την Tor Books (1994-1995), καθώς και μια σειρά βιβλίων με συμμετοχή διαφόρων συγγραφέων από την Black Flame (2005-2006). Επίσης η δημοτικότητα της σειράς ταινιών "A Nightmare on Elm Street" οδήγησε και σε πολλές σειρές κόμικς που εκδόθηκαν από τις Marvel Comics, Innovation Publishing, Trident Comics, Avatar Press και WildStorm Productions.

Η πλοκή αφορά τέσσερις εφήβους που ζουν στην οδό Elm στην φανταστική πόλη Σπρίνγκγουντ του Οχάιο, οι οποίοι εισβάλλονται και σκοτώνονται στα όνειρά τους, και έτσι πεθαίνουν και στην πραγματικότητα, από έναν καμένο δολοφόνο με ένα δερμάτινο γάντι με λεπίδες. 

Το "A Nightmare on Elm Street" είναι μία ταινία τρόμου που κατορθώνει να εισβάλλει στο μυαλό του θεατή και πραγματικά να τον αναστατώσει. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι όλα ξεκινούν από τα όνειρα, μιας και όταν κοιμόμαστε δεν έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία είμαστε όλοι ανήμποροι να αντιδράσουμε. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκε ο Wes Craven προκαλώντας ξεκάθαρα φόβο.

Το θεματικό τραγούδι του Freddy, που τραγουδούσαν τα παιδιά σε όλη την ταινία βασίστηκε στο κλασικό παιδικό τραγουδάκι "One, Two, Buckle My Shoe", και είχε ήδη γραφτεί και συμπεριληφθεί στο σενάριο όταν ο Bernstein άρχισε να γράφει το soundtrack.

"One two, Freddie's coming for you.
Three four, better lock your door.
Five six, grab your crucifix.
Seven eight, gonna stay up late.
Nine ten, never sleep again
".

Ίσως το πιο σοκαριστικό γεγονός όσων αφορά το "A Nightmare on Elm Street" είναι ότι βασίζεται σε ένα εντελώς πραγματικό - αν και σπάνιο - ιατρικό σύνδρομο. Στη δεκαετία του 1980, ένα κύμα θανάτων συγκλόνισε τον κόσμο. Σύμφωνα με μια έκθεση των The Los Angeles Times από το 1987, περίπου 130 άνθρωποι πέθαναν μυστηριωδώς στον ύπνο τους. Το φαινόμενο έγινε γνωστό ως «σύνδρομο θανάτου της Ασίας», καθώς οι περισσότεροι από τους πληγέντες είχαν καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία και ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πάσχοντες αρχικά φώναζαν στον ύπνο τους - και με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο πέθαιναν. Εκείνη την εποχή, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ακριβώς γιατί αυτοί οι άνθρωποι ξαφνικά φώναζαν και μετά πέθαιναν ενώ κοιμόντουσαν. Οι τραγικοί, ξαφνικοί θάνατοι έδωσαν στον Wes Craven την ιδέα να δημιουργήσει τον Freddy Krueger, ένα πλάσμα που σκοτώνει τους εφήβους στα όνειρά τους και έναν από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες των ταινιών τρόμου.

Να τονίσω εδώ ότι το "A Nightmare on Elm Street" είναι μία ταινία εξαιρετικά χαμηλού budget, η οποία αρχικά απορρίφθηκε από πολλά studios, δικαιώνοντας όμως στο τέλος τον δημιουργό της Wes Craven για την επιμονή του να γυριστεί η ταινία χωρίς αλλαγές!

Τα εξώφυλλα των βιβλίων των πρώτων 5 film adaptation της σειράς...


...και μερικά χαρακτηριστικά εξώφυλλα κόμικς