Stainless Steel: Rainbow - Rising

Stainless Steel: Rainbow - Rising

Στο μουσικό στερέωμα υπάρχουν δίσκοι οι οποίοι - θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι προδιαγεγραμμένο - θεωρούνται κλασσικοί από την στιγμή κιόλας της κυκλοφορίας τους. Είναι δίσκοι που ξεχειλίζουν από συνθετική δεινότητα, ένταση, πάθος, μεταφέροντας στις "πλάτες" τους ένα ειδικό φορτίο για τις μετέπειτα γενιές καλλιτεχνών και ακροατών, καθορίζοντας και διαμορφώνοντας την αισθητική προσέγγιση του χώρου που υπηρετούν! Σε αυτό το σημείο δεν θα τολμούσα να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος που κινείται στον χώρο του classic rock & heavy metal και δεν θεωρεί πως το Rising των Rainbow αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία εξ αυτών των περιπτώσεων!

Βρισκόμαστε στα 70's και το rock/hard rock (που σήμερα αποκαλούμαι classic!) βρίσκεται σε μια οργιαστική και ξέφρενη κατάσταση καλλιτεχνικών δημιουργιών και προτάσεων. Νέοι ήχοι που κατακλύζουν τους χώρους των ενθουσιωδών ακροατών, νέοι καλλιτέχνες αλλά και παλιότεροι που βρίσκονται σε εξαιρετικά εμπνευσμένη περίοδο. Είναι η δεκαετία που κυκλοφορούν διαμάντια της rock εποποϊίας και δημιουργούνται τα proto-metal θεμέλια, που θα στηρίξουν μετέπειτα επάνω τους το Heavy Metal οικοδόμημα που έρχεται σιγά σιγα...

Στα 1975, μια νέα μπάντα κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο που θα φέρει το όνομα Ritchie Blackmore's Rainbow! Η χαρακτηριστική αγέλαστη και δύστροπη φιγούρα του Μαυροντυμένου, του Σκοτεινού Ιππότη, μετά την αποχώρηση του από τους Deep Purple, ξεκινάει μια νέα πορεία έχοντας στο πλευρό του εξαιρετικούς μουσικούς και φυσικά τον αγαπημένο και αλησμόνητο Ronnie James Dio στα φωνητικά. Η σύνθεση δεν κράτησε για πολύ και μόλις την επόμενη χρονιά, στα 1976, κυκλοφόρησε o hard rock ογκόλιθος με τον τίτλο Rising. Εκτός από τους Ritchie Blackmore και Ronnie James Dio που παρέμειναν σταθεροί, προστέθηκαν οι Jimmy Bain στο μπάσο, Tony Carey στα πλήκτρα και ο πολύς Cozy Powell στα τύμπανα. Οι Rainbow ανέτειλλαν συνθετικά αλλά και εκτελεστικά με αυτή την εξαίρετη σύνθεση μελών, δίνοντας μας ένα δίσκο που θα σηματοδοτούσε την πορεία τους αλλά και όλη την ιστορία της Rock!

Πιάνοντας στα χέρια σου το Rising, δεν μπορείς να μην μαγευτείς από το καλοσχεδιασμένο εξώφυλλο του, αλλά και τις αντιφατικές αναπαραστάσεις του, που λειτουργούν όμως άψογα και ολοκληρώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα! Το τοπίο που αναπαριστάται είναι σκοτεινό, αφιλόξενο, αγγίζοντας μια γοτθικής αισθητική στην απεικόνιση του. Ένας άνθρωπος κάθεται εκστασιασμένος και παρακολουθεί, πάνω από την απόκρημνη βουνοπλαγιά, την μανιασμένη θάλασσα στο βάθος. Ένα κάστρο στέκει υπερήφανο και απόκοσμο στην άκρη της πλαγιάς. Η φύση που λυσσομανάει μέσω του υγρού στοιχείου της θάλασσας με τα τεράστια κύματα να υψώνονται. Όλα προδίδουν κάτι κακό, κάτι αδιόρατα απειλητικό... όμως ένα ουράνιο τόξο πάνω από αυτό το μανιασμένο τοπίο, δίνει το χρώμα, δίνει την ελπίδα. Ένα βαθύτερο νόημα (ίσως!) ότι πάντα το καλό θα θριαμβεύει. Και πόσο πιο δυνατή αναπαράσταση από αυτή του ουράνιου τόξου (κάνοντας παραπομπή στο όνομα της μπάντας, φυσικά) ως το εκθαμβωτικό και πολύχρωμο φαινόμενο της φύσης, το οποίο κουβαλάει όλες τις μαγικές ιδιότητες και τους απόκρυφους θρύλους του παρελθόντος! Φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι δημιουργός του εξωφύλλου είναι ο Αμερικανός σχεδιαστής έργων φαντασίας Ken Kelly, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει πολυάριθμα έργα και εξώφυλλα δίσκων!

Περνώντας στο μουσικό μέρος του Rising, βλέπουμε ότι υπεύθυνοι για τις συνθέσεις είναι οι Ritchie Blackmore και Ronnie James Dio. Μια υπερφυσική, γεμάτη από σκοτεινή φαντασία, αίσθηση σε κατακλυζει καθώς ακούς τα τραγούδια. Μόλις 6 (!) στο σύνολο τους. Δεν χρειάζονταν περισσότερα. Ήταν εποχές που κάθε κομμάτι μετρούσε, ήταν ουσιώδες και όχι απλά για να γεμίσει λίγη ώρα παραπάνω τον δίσκο με ... "προϊόν"! Καλοδουλεμένα, εμπνευσμένα και εκτελεσμένα άρτια, σε πλημμυρίζουν από τις neoclassical επιρροές που ο Ritchie Blackmore ενσωμάτωνε με μαγικό τρόπο στα τραγούδια του και τις σκοτεινές διηγήσεις του Ronnie James Dio.

Τα χαρακτηριστικά πλήκτρα του Tarot Woman διαχέονται από τα ηχεία καθώς ξεκινάει ο δίσκος. Ένα κομμάτι που αναφέρεται σε κάποιον που αναζητα να μάθει το μέλλον, να πάρει απαντήσεις μέσω της μαγικής τράπουλας ταρώ που του ρίχνει η μυστηριώδης μάντισσα. Η ενόραση, η αποκάλυψη των μελλούμενων και μια προειδοποίηση για το μέλλον του μέσα από τα λόγια της "Beware of a place, A smile of a bright shining face".

Stargazer! Εδώ τα λόγια περιττεύουν, είναι φτωχά για να καλύψουν το μεγαλείο της σύνθεσης. Φέροντας βαρύ φορτίο, η σύνθεση μουσικά είναι χαρακτηριστική για το αξιομνημόνευτο intro με τα τύμπανα του Cozy Powell να ανοίγουν αυτή την μουσική εξιστόρηση. Μεγαλειώδες, επικό, πομπώδες, περικλείει μέσα του την βασική ουσία, την σύνθεση και την ψυχή του Heavy Metal! Το κομμάτι διηγείται την ιστορία ενός μάγου ο οποίος πίστευε ότι μπoρούσε να πετάξει. Έτσι διέταξε να του χτίσουν έναν πανύψηλο πύργο για να μπορέσει να φτάσει τα άστρα. Όμως, όπως ήταν φυσικό ο μάγος δεν μπορούσε να πετάξει και έτσι γκρεμοτσακίστηκε και σκοτώθηκε. Κατάφερε να φτάσει στα πολυπόθητα άστρα, αλλά όχι όπως μάλλον με τον τρόπο που θα ήθελε! Οι άνθρωποι που εξουσιάζε και τους χρησιμοποιούσε ως δούλους, μετά τον θάνατο του, είδαν την ελπίδα και την ελευθερία να ανατέλλει βλέποντας ένα ουράνιο τόξο να ξεπροβάλλει (Rainbow Rising!). Ο δίσκος κλείνει με το A Light In The Black, το οποίο ολοκληρώνει το Stargazer και συμβολίζει την ελπίδα, την ελευθερία, την δυνατότητα να ζήσουν και πάλι ελεύθεροι γυρίζοντας στα σπίτια τους!

Το Rising των Rainbow είναι ένα από τα καλύτερα και χαρακτηριστικότερα δείγματα της rock μουσικής και του proto metal κινήματος που αναδυόταν την εποχή εκείνη. Εξελλισόταν και ήταν έτοιμο να διοχετευτεί στα αυτιά των ακροατών που θα το αγκάλλιαζαν με το που εμφανιζόταν. Το Rising είναι ένας άρτιος και άψογος hard rock δίσκος. Παράλληλα όμως είναι το πνεύμα και η ψυχή του Heavy Metal. Η παρακαταθήκη του, αποτέλεσε έναν από τους κινητήριους μοχλούς του και είμαι σίγουρος ότι ο Μαυροντυμένος θα σκάει, έστω και με δυσκολία, ένα μικρό χαμόγελο για όλο αυτό που ακολούθησε...