Stainless Steel: Iron Maiden - Brave New World

Stainless Steel: Iron Maiden - Brave New World

Σκέφτόμουν αυτές τις μέρες ποια θα ήταν η επομένη παρουσίαση για το Stainless Steel μετά από όλο αυτό το διάστημα απουσίας της στήλης. Σκέφτηκα από 'δω, σκέφτηκα από 'κει και τελικά συνδύασα δύο πολύ βασικούς παράγοντες που με οδήγησαν στην σημερινή μου επιλογή. Πρώτον, δεν είχα ως τώρα παρουσιάσει κάποιον από τους δίσκους του αγαπημένου μου συγκροτήματος και δεύτερον, ο κόσμος γύρω μας! Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται καθημερινά με όλα αυτά που συμβαίνουν -ειδικά τώρα- με την πανδημία του κορονοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπαίνουμε σιγά σιγα σε μια νέα εποχή. Ισορροπίες που αλλάζουν. Θα είναι ένας νέος θαυμαστός κόσμος; Μόνο το μέλλον μπορεί να μας δώσει απαντήσεις...

Κοιτώντας το εξώφυλλο, βλέπω μια απεικόνιση ενός Λονδίνου, του οποίου η αρχιτεκτονική και η φουτουριστική δομή των κτιρίων, μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα του μέλλοντος. Ιπτάμενα οχήματα σκίζουν τους αιθέρες, δίνοντας μας το στίγμα της τεχνολογικής ακμής της εποχής που αναπαριστά. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα επιτεύγματα, η Γέφυρα του Πύργου να στέκει αγέρωχη πάνω από τον ποταμό Τάμεση, ο οποίος διασχίζει το κεντρικό Λονδίνο! Μια εικόνα ευμάρειας και τεχνολογικής ανάπτυξης -αναμφισβήτητα!- Μια απεικόνιση της μελλοντικής μεγαλούπουλης των εκατομμυρίων κατοίκων, που συνηθίζουμε να βλέπουμε σε ταινίες και να διαβάζουμε σε βιβλία. Πάνω όμως από το Λονδίνο, ψηλά στον ουρανό, παρατηρούμε απειλητικές αστραπές και σύννεφα, τα οποία μετασχηματίζονται σε σκοτεινές φιγούρες και σε ένα πρόσωπο γνώριμο, αυτό του Eddie! Μια μορφή που θέλει να αναπαραστήσει κάτι σκοτεινό και απειλητικό. Θα είναι το μέλλον μας αυτό που θέλουμε να φανταζόμαστε; Από που έρχεται ο κίνδυνος; Ποιο είναι αυτό το κακό το οποίο πλανάται άραγε;

Τον Μαϊο του 2000 κυκλοφορεί το Brave New World, ο δωδέκατος, κατά σειρά, δίσκος στην δισκογραφική πορεία των Iron Maiden. Ένα γεγονός το οποίο κάνει ακόμα πιο σημαντική αυτή την κυκλοφορία είναι η επιστροφή των Bruce Dickinson και Adrian Smith στο line up του συγκροτήματος, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει το 1993 και 1990 αντίστοιχα ο καθένας! Αν και μετά από τόσα χρόνια απουσίας από την μπάντα, η χημεία ανάμεσα στα μέλη, όπως είναι φυσικό, δεν έλειψε ούτε δευτερόλεπτο από την συνεργασία τους στην σύνθεση και την ηχογράφηση του δίσκου. Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο από τα μέλη του συγκροτήματος που έδωσαν μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς και επιδραστικούς δίσκους στην ιστορία του Heavy Metal!  Είναι ένας δίσκος που αποτέλεσε ένα νέο σημείο εκκίνησης για τους Iron Maiden, οδηγώντας τους δυναμικά στην μελλοντική, κοινή τους, μουσική πορεία.
 


Οι Iron Maiden είναι ένα συγκρότημα το οποίο στιχουργικά έχει επηρρεαστεί βαθύτατα από την φαντασία, αποτυπώνοντας το στα τραγούδια τους από τις απαρχές της δισκογραφικής τους πορείας. Είτε πρόκειται για επιστημονική φαντασία, φαντασία τρόμου κτλ, οι Iron Maiden βουτούν κατά καιρούς μέσα στην λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την παγκόσμια ιστορία, το μεταφυσικό και ανασύρουν θεματικές για τα τραγούδια του εκάστοτε δίσκου τους. Δεν θα μπορούσε λοιπόν, το Brave New World, να μην ανήκει και αυτό μέσα σε αυτούς τους δίσκους του συγκροτήματος.

Ο δίσκος ανοίγει με το κομμάτι "Wicker Man", το οποίο αναφέρεται -αν και όχι ξεκάθαρα- στην κλασσική ομότιτλη ταινία τρόμου και μυστηρίου του 1973. Το συγκρότημα, για τις ανάγκες του εξωφύλλου αυτού του single, θα αναπαραστήσουν την μασκότ τους, τον Eddie, όπως και το πανύψηλο ξύλινο άγαλμα της ταινίας (να δείτε αυτή του 1973, όχι το remake του 2006). Πρόκειται για ένα κλασσικό single, Maiden-ικής αισθητικής, το οποίο άνοιγε και την αντίστοιχη περιοδεία, δίνοντας κατευθείαν τον παλμό με το γηπεδικό του refrain! Προχωρώντας στον δίσκο συναντάμε το ομότιτλο κομμάτι, το "Brave New World". Αυτή την φορά μέσα από ένα κλασσικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας θα ανασύρουν την θεματολογία του συγκεκριμένου τραγουδιού. Το βιβλίο Brave New World, του Aldous Huxley κυκλοφόρησε το 1932 και πρόκειται για ένα βιβλίο δυστοπικής φαντασίας, στο οποίο η ανθρώπινη κοινωνία του μέλλοντος, υπό την κυριαρχία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης, ζει και κινείται κάτω από ένα απολυταρχικό καθεστώς στον οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει η γενετική, η τεχνολογία, ο έλεγχος και η χειραγώγηση! Ένα βιβλίο που σημάδεψε τους αναγνώστες με τα ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα τα οποία έθεσε στις σελίδες του.

Τα επόμενα δύο τραγούδια του δίσκου που θα αναφέρουμε, προέρχονται από τον κινηματογράφο και ειδικότερα από το κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας. Το "The Mercenary", θα σας φέρει στο μυαλό πυκνή βλάστηση ζούγκλας, καυτό μολύβι και μια εξωγήινη απειλή, μιας και αναφέρεται στην ταινία Predator του 1987, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Arnold Schwarzenegger! Στην ταινία, ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Major Dutch καλείται να αντιμετωπίσει τον πρωτόγνωρο αυτόν κίνδυνο μαζί με μια επίλεκτη ομάδα διάσωσης που αποτελείται από μισθοφόρους πολεμιστές. Στην ταινία του 1987 γίνεται για πρώτη φορά η εμφάνιση του Predator, η οποία θα εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια στο franchise που γνωρίζουμε όλοι. Φτάνοντας προς το τέλος του δίσκου, συναντάμε το πρότελευταίο κομμάτι με τον τίτλο "Out Of The Silent Planet"! Eίναι μια σύνθεση που άντλησε το θέμα της από την κλασσική και πρωτοπόρα -για τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας- ταινία του 1956, με τίτλο Forbidden Planet! Το πλήρωμα ενός σκάφους, υπό την διοίκηση του Commander John J. Adams (τον ρόλο του οποίου υποδύεται ο πασίγνωστος Leslie Nielsen), στέλνετε σε έναν αποικημένο πλανήτη για να ερευνήσει την διακοπή των τηλεποικοινωνιών μαζί τους. Εκεί θα ανακαλύψουν δύο επιζώντες, τον καθηγητή Edward Morbius και την κόρη του Altaira Morbius, αλλά και ένα τρομερό μυστικό!

 

 

Εκτός από τις συγκεκριμένες και ξεκάθαρες αναφορές των τραγουδιών που προαναφέραμε, οι Iron Maiden, στα υπόλοιπα τραγούδια τους, ασχολούνται θεματολογικά, κυρίως, με την ισορροπία ανάμεσα στο καλό και το κακό. Δυο έννοιες, με μια αλληλένδετη συσχέτιση μεταξύ τους,  που λειτουργώντας σαν ένα μεταφυσικό δίπολο επηρρεάζουν και καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Το καλό και το κακό πάντα προβλημάτιζε στιχουργικά τα μέλη του συγκροτήματος και να μην ξεχνάμε ότι εξαιτίας αυτής της ενασχόλησης, μας έδωσαν ίσως τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους και έναν από τους καλύτερους δίσκους στην ιστορία του Heavy Metal, το Seventh Son of A Seventh Son του 1988!

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο, θεωρώ ότι το Brave New World είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους των Iron Maiden και σίγουρα ένας από τους καλύτερους της νέας εποχής -ειδικά μετά την επανασύνδεση με τους Adrian Smith και Bruce Dickinson- βάζοντας τους με το δεξί στην νέα χιλιετία! Πιστεύω ότι από τις αρχές των 00s και μέχρι σήμερα οι Iron Maiden μας έδειξαν για ακόμα μια φορά τα διαπιστευτήρια τους όσον αφορά τις συνθετικές τους ικανότητες! Αγγίζοντας περισσότερο προοδευτικά μονοπάτια στην μουσική τους, τολμώντας με πιο μεγάλης διάρκειας τραγούδια και γράφοντας στίχους μέσα από βιώματα και πεποιθήσεις, πάντα υπό το πρίσμα της ωριμότητας και της εμπειρίας τους, μας έδωσαν δίσκους κατασταλαγμένους, δίσκους που ξεχειλίζουν από τον ήχο που αγαπήσαμε, μπολιασμένους με την φρεσκάδα, τον ενθουσιασμό και την νεότητα που τους χαρακτηρίζει... Up the Irons!