“Περιπλανώμενοι (Σειρά: Σε Γκρεμισμένους Κόσμους)” της Τίνας Μπαρμπάτσαλου

“Περιπλανώμενοι (Σειρά: Σε Γκρεμισμένους Κόσμους)” της Τίνας Μπαρμπάτσαλου

Στον πλανήτη Οτράντο, αρκετό καιρό μετά την καταστροφή της Γης, οι εμφύλιοι πόλεμοι μάστιζαν ό,τι απέμεινε από την ανθρωπότητα. Το Καθεστώς των Κλέιτον έφερε την πολυπόθητη ειρήνη, καταλύοντας την τεχνολογία και oποιονδήποτε νεοτερισμό ως πηγές όλων των δεινών.

Οποιαδήποτε απόπειρα αναστήλωσής τους τιμωρείται με θάνατο και η αναζήτηση γνώσης από πηγές πέραν των επιτρεπόμενων από το Καθεστώς είναι απαγορευμένη. Χρόνια μετά, η πρώτη επανάσταση των Αιρετικών -ανθρώπων που είχαν κοινωνήσει την Αρχή του Χάους και είχαν αναπτύξει υπερφυσικές ικανότητες- πνίγηκε στο αίμα.

Στο σήμερα, η Σέφη Λέιβετζ, μηχανικός και επισκευάστρια παλιών τεχνουργημάτων, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση η οποία θα αλλάξει τη ζωή της ριζικά. Θα ακολουθήσει την πορεία για την οποία προορίζεται; Πώς θα διαμορφωθεί ο Κόσμος από τις αποφάσεις της;

Το βιβλίο της Τίνας Μπαρμπάτσαλου «Περιπλανώμενοι», το πρώτο της σειράς «Σε Γκρεμισμένους Κόσμους», είναι και το συγγραφικό της ντεμπούτο. Είναι η αρχή μιας ιστορίας φιλόδοξης, που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε έναν άλλο κόσμο, μακριά στο μέλλον, όταν η ανθρωπότητα αναζήτησε ένα νέο σπίτι και το βρήκε στον πλανήτη Οτράντο. Τώρα, εξακόσια περίπου χρόνια μετά από αυτή τη νέα αρχή, οι εκεί άνθρωποι αναφέρονται στους πρώτους εποικιστές του πλανήτη ως Προγόνους.

Οι πολιτικές και κοινωνικές μεταβολές που αναφέρονται στην αρχή του βιβλίου είναι ραγδαίες και έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στο παρόν της ιστορίας να ζούνε μια ζωή πολύ διαφορετική από αυτήν που ονειρεύονται οι αισιόδοξοι αυτού του κόσμου και οι οραματιστές των ουτοπιών: οι άνθρωποι ζούνε σε μια απίστευτα άδικη ταξικά κοινωνία, με γκέτο, φτωχοποίηση και μια κοινωνικοοικονομική ψαλίδα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το καπιταλιστικό όνειρο του μέσου γιάπη. Μάλιστα τα πράγματα έχουν πάρει τέτοια τροπή, ώστε η ίδια η τεχνολογία και η γνώση έχουν δαιμονοποιηθεί, δημιουργώντας μια δυστοπία άνευ προηγουμένου. Και το καθεστώς, έχοντας απαγορεύσει τα βιβλία, επιτρέπει στη συγγραφέα μια ρομαντική απεικόνιση της αγάπης για τα βιβλία, η οποία θα έκανε τον μέσο αναγνώστη τουλάχιστον να μειδιάσει από χαρά.

Σε αυτό το θυελλώδες κλίμα λοιπόν γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές μας. Η Σέφη, η κυρίως πρωταγωνίστρια, η οποία παρουσιάζεται δυναμική, αποφασιστική και… ιδιαίτερη, σε μια πραγματικά αδιέξοδη στιγμή αποκαλύπτει μια ιδιότητα που μετατρέπει το έργο από δυστοπικό σε φαντασίας. Επιστημονικής ή όχι; Αυτό είναι ακόμα θολό.

Γρήγορα βλέπουμε πως η Σέφη δεν αποτελεί τη μοναδική πρωταγωνίστρια, καθώς η συγγραφέας μάς χαρίζει κι άλλες οπτικές γωνίες πρωταγωνιστών, μέσω των οποίων ευαισθητοποιούμαστε στα θέματα της καταπίεσης, της δουλείας, της απελπισίας αλλά και της ανάγκης για αλλαγή, η οποία κάνει τα πάντα δυνατά. Οι πρωταγωνιστές θα... κάνουν πράγματα που δεν μπορώ να αποκαλύψω εδώ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο αέρας της αλλαγής σαρώνει τον πλανήτη Οτράντο, σε μια ιστορία επανάστασης και καταιγιστικών αλλαγών.

Τι μου άρεσε πολύ; Μα φυσικά το σύστημα μαγείας. Αν και ακόμα αφήνει αοριστίες στα είδη, το εύρος και τους κανόνες της μαγείας, το πρώτο μέρος της σειράς προσφέρει πολλά. Πρώτα απ’ όλα, έναν πολύ ωραίο χάρτη μαγείας, δοσμένο από την αρχή του βιβλίου, που χωρίζει τη μαγεία σε δίπολα, στη μία άκρη καθενός από τα οποία ανήκει ο κάθε χρήστης της. Ακόμα υπάρχουν πολλά να ανακαλυφθούν, να εξελιχθούν και να φανεί η δύναμη της μαγείας, αλλά κι από το πρώτο βιβλίο δίνονται αρκετά. Αν μη τι άλλο, υπάρχει ποικιλία και το στοιχείο της έκπληξης.

Σκεπτικός μένω στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Κατανοώ πως είμαστε ακόμα στην αρχή και πως ο καθένας τους έχει τον δικό του δρόμο να χαράξει καθώς η πλοκή εξελίσσεται, αλλά θεωρώ πως το μικρό μέγεθος του βιβλίου δεν επέτρεψε στον καθένα από αυτούς να αναπτυχθεί όσο θα ταίριαζε. Κάποιοι εισάγονται ομαλά κι έχουν τον χρόνο τους, άλλοι χρειάζονταν παραπάνω, τουλάχιστον από τη δική μου σκοπιά.

Επειδή όμως το έργο αυτό έχει πολλά να προσφέρει και είναι ακόμα στην αρχή του, θα αφήσω τον χρόνο και την ενθουσιώδη αλλά και αιχμηρή πένα της Τίνας Μπαρμπάτσαλου να αποδείξει την αξία αυτού του κόσμου και να δώσει στο μέλλον του όσα αποζητά ο αναγνώστης φαντασίας από τη συνέχεια μιας τέτοιας σειράς.

Τέλος, να αναφερθεί πως οι Εκδόσεις Βάρδος έκαναν πολύ καλή δουλειά στο εξώφυλλο, τον χάρτη, καθώς και στο γραφιστικό και αισθητικό κομμάτι, αναδεικνύοντας την ομορφιά του βιβλίου. Αναμένουμε τη συνέχεια της ιστορίας με αγωνία.