“Hell Divers (Βουτιά στην Κόλαση)”, του Nicholas Sansbury Smith

“Hell Divers (Βουτιά στην Κόλαση)”, του Nicholas Sansbury Smith

Περισσότερο από δύο αιώνες αφότου ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει δηλητηριάσει τον πλανήτη, οι τελευταίοι άνθρωποι ζουν σε τεράστια αεροπλοΐα, αναζητώντας μια κατοικήσιμη περιοχή στη Γη. Σκουριασμένα και ξεπερασμένα τα περισσότερα από τα πλοία έχουν χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Το μονό πράγμα που κρατά τις δύο τελευταίες κιβωτούς στον ουρανό είναι οι Αλεξιπτωτιστές οι Χελ Ντάιβερς - άντρες και γυναίκες που ρισκάρουν τη ζωή τους, κάνοντας ελεύθερη πτώση στην επιφάνεια, για να συλλέξουν ανταλλακτικά που τα αερόπλοια χρειάζονται απεγνωσμένα για να διατηρηθούν στον αέρα.

Όταν το ένα αερόπλοιο παθαίνει ζημιά κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρικής καταιγίδας μια ομάδα από Χελ Ντάιβερς αναπτύσσεται σε μια εχθρική ζώνη που ονομάζεται Άδης. Όμως εκεί κάτω υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο από τα ήδη γνωστά μεταλλαγμένα πλάσματα που λυμαίνονται την επιφάνεια -κάτι που απειλεί το εύθραυστο μέλλον της ανθρωπότητας.

Η ελπίδα της ανθρωπότητας στηρίζεται στους ώμους μιας χούφτας τολμηρών ανδρών και γυναικών.

Μετά το τέλος του κόσμου, έρχεται ένας συναρπαστικός αγώνας επιβίωσης...

Βουτάμε για να σωθεί η ανθρωπότητα

Με μια ζουμερή πλοκή, ένα εξαιρετικό εξώφυλλο και ένα badass τίτλο, το Hell Divers είχε λίγες πιθανότητες για να πάει στραβά. Ευτυχώς όμως ο συγγραφέας τις εξάλειψε και αυτές. Η ιστορία είναι στρωτή, γεμάτη δράση και σασπένς. Ακολουθούμε τον ήρωα μας, ένα παλαίμαχο αλεξιπτωτιστή, στην προσπάθεια του να βρει τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αερόπλοιο, στο οποίο έχει στριμωχτεί η ανθρωπότητα. Είναι απογυμνωμένος από κάθε ελπίδα, ενώ οι συνάδελφοι που έχει χάσει κατά τις πτώσεις στην γη τον έχουν κάνει μέθυσο.

Ο ήρωας μας είναι ένας μεσήλικας άντρας. Ευτυχώς, γιατί το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να διαβάσω για άλλο ένα έφηβο με κόμπλεξ, όπως συνηθίζεται σε παρόμοια έργα φαντασίας. Ακολουθούμε την πορεία του και – παρότι το βιβλίο είναι το πρώτο μιας τετραλογίας – ο χαρακτήρας του “ολοκληρώνεται” στο τέλος. Μάλιστα, το βιβλίο δεν δίνει κάποιο μεγάλο cliffhanger, ούτε αποκαλύπτεται κάποιο φοβερό μυστικό, έτσι μπορεί να διαβαστεί αυτόνομο. Όμως ο κόσμος που έχει δημιουργήσει ο Smith είναι τόσο γοητευτικός που θα θέλετε να... βουτήξετε και στη συνέχεια του.

Η εναπομείνασα ανθρωπότητα ζει σε ένα κόσμο όπου όλα είναι εναντίον της. Οι ουρανοί μαστίζονται από ηλεκτρικές καταιγίδες (που πολλές φορές στοιχίζουν τη ζωή των αλεξιπτωτιστών), το αερόπλοιο βγάζει διαρκώς προβλήματα και η Γη όχι μόνο είναι ραδιενεργή μα έχει και μεταλλαγμένα τέρατα.

Ο συγγραφέας δεν πιέζει το lore του κόσμου του στον αναγνώστη, μα το χτίζει σταδιακά και όποτε το απαιτεί η πλοκή, με αποτέλεσμα να το εισάγει οργανικά στην ιστορία – κάτι πολύ σημαντικό για βιβλία αυτού του είδους. Θυμάμαι να διαβάζω το Σιλό ( κυκλοφόρησε το 2021, επίσης από εκδόσεις Anubis), όπου ο πρωταγωνιστής ξεκινά να κατεβαίνει μια ατελείωτη σκάλα δίνοντας μας αμέτρητες πληροφορίες για κάθε όροφο, κάτι που γρήγορα κατέληξε εξαντλητικό για τον αναγνώστη.

...κι είναι ελεύθερη και κρύα κι αχαλίνωτη η πτώση”

Στο Hell Divers η δράση ξεκινά από την αρχή. Δεν ξεχνά να χτίσει κάποιους βασικούς χαρακτήρες και δεν αφήνει ποτέ τον αναγνώστη να χαλαρώσει για πολλή ώρα. Κάθε πτώση αλεξιπτωτιστών είναι αγχωτική και νιώθεις το στρες των ηρώων να περνάει και σε εσένα. Οι ήρωες πέφτουν από την μια δυσκολία στην άλλη και συχνά υπάρχουν καταστάσεις που είτε τους πιέζει τρομαχτικά ο χρόνος είτε πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές προκειμένου να σωθεί η ανθρωπότητα.

Είναι ένα εύκολο και συναρπαστικό ανάγνωσμα γεμάτο πτώσεις, κυνηγητά και θανάτους σε ένα ζοφερό κόσμο που δεν σου χαρίζεται ποτέ. Ένα λογοτεχνικό μπλοκμπάστερ αν θέλετε!

Βρήκα ενδιαφέρουσα αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα νιχιλισμού στο ύφος του Smith. Έχει κατασκευάσει ένα σκοτεινό κόσμο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) όπου η ζωή σχεδόν δεν έχει σημασία και η όποια ελπίδα εξατμίζεται γρήγορα. Μέσα σε αυτό τον κόσμο πετάει τους απελπισμένους ήρωες του δημιουργώντας τους ένα σωρό κακουχίες. Ο θάνατος είναι απλά ένα νούμερο και η συνέχιση της ζωής στο αερόπλοιο δοκιμάζεται κάθε ημέρα.

Η ελληνική έκδοση βρίσκεται στο αναμενόμενο υψηλό επίπεδο που μας έχει συνηθίσει η Anubis. Κλείνοντας, ας σκεφτούμε για μια στιγμή το πόσο τυχεροί είμαστε που τέτοια έργα βρίσκουν ακόμα το δρόμο για την ελληνική διανομή. Ήξερε άραγε κανείς το Hell Divers; Σε μια αγορά που μαστίζεται από αστυνομικά και αισθηματικά βιβλία, έργα όπως αυτό θα έλεγε κανείς πως – όπως και οι ήρωες του - δεν έχουν πολλές ελπίδες στην αγορά. Να που βουτάνε όμως...

Ο Nicholas Sansbury Smith είναι ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ των New York Times και USA Today της σειράς Hell Divers. Εργάστηκε στο Iowa Homeland Security and Emergency Management στον σχεδιασμό και τον μετριασμό των καταστροφών πριν αλλάξει καριέρα για να επικεντρωθεί στο μοναδικό του αληθινό πάθος – τη συγγραφή. Όταν δεν γράφει ή δεν ονειρεύεται την Αποκάλυψη, απολαμβάνει το τρέξιμο, την ποδηλασία, το να περνάει χρόνο με την οικογένειά του και να ταξιδεύει στον κόσμο. Είναι τριαθλητής και ζει στην Αϊόβα με τη σύζυγό του, τα σκυλιά τους και ένα σπίτι γεμάτο βιβλία.