Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ανδρέα Ζαρμακούπη

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ανδρέα Ζαρμακούπη

Ανδρέα θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην παρέα μας. Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για εσένα;
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δίνετε να σας μιλήσω για το πάθος μου, τη συγγραφή. Είμαι 35 ετών, γεννήθηκα στο Αγρίνιο, και εδώ και 25 χρόνια ζω στον Πειραιά. Τον τελευταίο χρόνο, η σύντροφος μου κι εγώ, διατηρούμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με είδη διακόσμησης, χειροποίητες δημιουργίες και δώρα εμπνευσμένα από τον κόσμο του φανταστικού. Στον ελεύθερό μου χρόνο βλέπω ταινίες, σειρές και anime, διαβάζω και παίζω με την παρέα μου παιχνίδια ρόλων (Dungeons & Dragons). Μέσα στα χόμπι μου συγκαταλέγεται επίσης η συγγραφή (αν και για μένα είναι κάτι παραπάνω από χόμπι) και η μουσική. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα, γιατί συνήθως όταν γράφω, έχω ως μουσική υπόκρουση κομμάτια που ταιριάζουν στο είδος και τη χρονική περίοδο στην οποία διαδραματίζεται η εκάστοτε ιστορία.

Από που αντλείς έμπνευση για να γράφεις τις ιστορίες που γράφεις;
Η ιστορία και η μυθολογία είναι οι κύριες πηγές από τις οποίες αντλώ τις ιδέες μου. Φυσικά επηρεάζομαι πολύ από εικόνες. Ο κινηματογράφος θεωρώ ότι έχει διαμορφώσει πολύ τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι μια νέα ιστορία και τον τρόπο που θα την γράψω. Έχω παρατηρήσει ότι και οι ήχοι με επηρεάζουν ιδιαίτερα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κάποια στιγμή στο παρελθόν, ενώ περπατούσα αμέριμνος, άκουσα το κλάμα ενός μωρού. Το συγκεκριμένο κλάμα μου έδωσε την ιδέα για μια ιστορία που έγραψα χρόνια αργότερα.

Ποια βιβλία έχεις γράψει και τι πραγματεύονται;
Μέχρι στιγμής έχω γράψει τρία βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία μυθιστορήματα φαντασίας. Το πρώτο βιβλίο Αίμα των θεών διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ο φαραώ Χορ-Αχά καλείται να προστατέψει τη χώρα του από κάποια μυθικά πλάσματα. Το δεύτερο μυθιστόρημα Η οδύσσεια της Αθηνάς εκτυλίσσεται ταυτόχρονα τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη Ελλάδα. Ηρωίδα του βιβλίου είναιη θεά Αθηνά, η οποία μετενσαρκώνεται στην σημερινή εποχή και ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητάς της και των δυνάμεών της, ώστε να σώσει τους υπόλοιπους θεούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το τελευταίο βιβλίο ονομάζεται Μασάκι και διαδραματίζεται στην σύγχρονη Ιαπωνία. Ο τίτλος του μυθιστορήματος έχει μια τριπλή σημασία για το βιβλίο. Η λέξη μασάκι σημαίνει ανατολίτικο γιασεμί. Επίσης, η ίδια λέξη χρησιμοποιείται και ως γυναικείο όνομα. Ο πρωταγωνιστής, ο οποίος είναι λυκάνθρωπος, έχασε τον έρωτα της ζωής του, την Μασάκι. Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο πρωταγωνιστής συναντά ένα νεαρό κορίτσι, που το φυσικό του άρωμα είναι αυτό το γιασεμιού (η τρίτη σημασία). Στόχος του να προστατέψει αυτό το κορίτσι από τα πλάσματα που το κυνηγούν.

Και τα τρία βιβλία μου έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Από τις ιστορίες που έχεις γράψει, ποια είναι η αγαπημένη σου;
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα "παιδιά" μου. Το κάθε βιβλίο είναι ξεχωριστό για μένα. Θα μπορούσα να πω, με μια μικρή επιφύλαξη, ότι ίσως έχω περισσότερη αδυναμία στο μυθιστόρημα Η οδύσσεια της Αθηνάς, διότι γράφω μία ιστορία για την αγαπημένη μου αρχαιοελληνική θεά, την Αθηνά.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού μέχρι τώρα;
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο πίστευα. Σαν νέος συγγραφέας δεν περίμενα ότι ο κόσμος θα ήθελε να διαβάσει τα βιβλία μου. Αλλά προς έκπληξή μου είδα ότι υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον και αντίστοιχες κριτικές, οι οποίες με βοηθούν να βελτιώνομαι και μου δίνουν ώθηση να συνεχίσω.

Έχεις στα σκαριά κάποια άλλη ιστορία;
Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τα παραπάνω βιβλία, ασχολούμαι πολύ με τη δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου, στον οποίο θέλω να βασιστεί μια σειρά βιβλίων που έχω ως στόχο να γράψω. Οι ιστορίες θα αφορούν τις περιπέτειες ενός πολεμιστή και ελπίζω ότι το πολύ σε δύο χρόνια θα εκδώσω το πρώτο βιβλίο της σειράς.

Ποια εμπόδια συνάντησες μέχρι τώρα στην έκδοση των βιβλίων σου και πως τα ξεπέρασες;.
Το βασικό εμπόδιο για μένα ως νέο συγγραφέα είναι το οικονομικό. Γενικότερα, οι εκδοτικοί οίκοι πλέον, ειδικά για τους νέους συγγραφείς, λειτουργούν μόνο με την αυτοέκδοση.

Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για ολοκληρώσεις μία ιστορία;
Λόγω των αρκετών χρόνων εμπειρίας μου ως Dungeon Master σε παιχνίδια ρόλων, μου είναι εύκολο να σκεφτώ το κεντρικό θέμα μια ιστορίας. Πολλές φορές συμβαίνει αβίαστα και πολύ γρήγορα. Στο τελευταίο βιβλίο μου Μασάκι για παράδειγμα, μου πήρε 10 λεπτά να σκεφτώ το θέμα της ιστορίας και λίγο παραπάνω από ένα μήνα για να τη γράψω.

Τι ορίζεις συγγραφική επιτυχία;
Για μένα συγγραφική επιτυχία είναι οι αναγνώστες μου να απολαμβάνουν τα βιβλία μου. Θέλω αυτά που γράφω να έχουν αντίκτυπο, να προκαλούν αντιδράσεις. Να γελούν αν κάτι είναι κωμικό, να οργίζονται αν αυτό που διαβάζουν πάει κόντρα στην ηθική τους ή να θλίβονται με τις δυσκολίες και τις κακουχίες κάποιου χαρακτήρα. Αν καταφέρω να προκαλώ όλα αυτά τα συναισθήματα, τότε σημαίνει ότι έχω πετύχει.

Πιστεύεις πως υπάρχει φόρμουλα για να γίνει κάποιος επιτυχημένος συγγραφέας, που θα ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή στην Ελλάδα;
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια φόρμουλα. Προσωπικά δεν την έχω βρει. Για τους νέους συγγραφείς τουλάχιστον, όπως είμαι κι εγώ, είναι πολύ δύσκολο να ζήσουμε αποκλειστικά από αυτό.

Ποια πιστεύεις είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα;
Το βασικό πλεονέκτημα που μπορώ να σκεφτώ, αν και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι το διαδίκτυο. Ο κάθε συγγραφέας μπορεί να δημοσιεύει και να προβάλλει τις ιστορίες του, να αλληλοεπιδρά με τους αναγνώστες του και να βρίσκει διαγωνισμούς συγγραφής ή άλλες ευκαιρίες που του δίνουν το κίνητρο να γράψει. Τα μειονεκτήματα είναι αρκετά, αλλά θα μείνω σε αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά. Αρχικά, δεν υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον και ανάλογη στήριξη από το κράτος, ιδίως για τους νέους συγγραφείς. Θα μπορούσαμε να παραδειγματιστούμε από τακτικές που ακολουθούν σε άλλες χώρες π.χ. η Νορβηγία. Δεύτερον, δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια, κερδίζει έδαφος το διαδίκτυο έναντι του τύπου. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις πλέον, διατίθενται βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, γενικότερα ο αριθμός του αναγνωστικού κοινού φαίνεται να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, τα μυθιστορήματα φαντασίας που έχω επιλέξει να γράφω, δεν είναι τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα.

Πως διαφήμισες/διαφημίζεις τα βιβλία σου;
Τα βιβλία μου διαφημίζονται κατά κύριο λόγο στις παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται στις Όψεις του Φανταστικού, οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και στην Κύπρο. Παράλληλα τα διαφημίζω μέσα από το blog μου και τα κοινωνικά δίκτυα.

Η έκδοση των βιβλίων σου ήταν συνέκδοση, παραδοσιακή έκδοση, αυτοέκδοση; Ποια τα βήματα που ακολούθησες για να εκδοθείς;
Και τα τρία βιβλία μου εκδόθηκαν ύστερα από κάλεσμα σε διαγωνισμό συγγραφής των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Σε αυτό το κάλεσμα οι εκδόσεις μάς ζητούσαν να γράψουμε ιστορίες με συγκεκριμένη θεματολογία κάθε φορά. Το βραβείο για όσες ιστορίες επιλέγονταν ήταν η έκδοσή τους σε βιβλίο, χωρίς κάποια χρηματική επιβάρυνση προς τον συγγραφέα. Ήμουν πραγματικά τυχερός, που και οι τρεις ιστορίες μου έγιναν βιβλία.

Τι συμβουλές έχεις να δώσεις προς τους επίδοξουςσυγγραφείς που θα ήθελαν να εκδώσουν το βιβλίο τους και να δουν τα βιβλία τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων;
Η μοναδική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω προς στιγμήν στους επίδοξους συγγραφείς είναι να γράφουν όσο περισσότερο μπορούν και να μη διστάζουν να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς. Όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουν, εάν δεν τα παρατήσουν, κάποια στιγμή θα δουν την πρώτη τους ιστορία σε κάποιο ράφι ενός βιβλιοπωλείου. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!

Ποιες οι αγαπημένες σου κατηγορίες βιβλίων / ιστοριών;
Μου αρέσουν τα μυθιστορήματα επικής φαντασίας, τα βιβλία μυστηρίου, οι ιστορίες τρόμου, τα βιβλία με θέμα το παραφυσικό, ιστορικά βιβλία και η μυθολογία.

Ποια βιβλία ή συγγραφείς σε έχουν εμπνεύσει;
Έχω εμπνευστεί από αρκετούς συγγραφείς, αλλά θα ξεχωρίσω τρεις από αυτούς. Ο καθένας, με το δικό του τρόπο, μου έδωσε κίνητρο να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Αυτοί οι συγγραφείς είναι οι J.R.R Tolkien, R.A Salvatore και H.P Lovecraft.

Υπάρχει κάποιος Έλληνας του φανταστικού που σε επηρέασε συγγραφικά;
Όταν ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία του φανταστικού επικεντρώθηκα ως επί το πλείστον σε μεταφρασμένα έργα ξένων συγγραφέων. Πλέον διαβάζω και Έλληνες συγγραφείς, κυρίως της δικής μου γενιάς. Δεν μπορώ όμως να πω όμως ότι με έχουν επηρεάσει συγγραφικά. Αν τους διάβαζα σε μικρότερη ηλικία, ίσως να είχα επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό.

Τι σου δίνει κίνητρο για να γίνεις καλύτερος συγγραφέας;
Έχω το "μικρόβιο" της έμπνευσης, που με τρώει από τη στιγμή που θα σκεφτώ μια ιστορία μέχρι τελικά να την αποτυπώσω γραπτώς. Ωστόσο, συνήθως επικρατεί ένα χάος από ιδέες και σκέψεις στο μυαλό μου σχετικά με την πλοκή της εκάστοτε ιστορίας και των χαρακτήρων της. Πολλές φορές γράφω ένα κείμενο αυθόρμητα, χωρίς να κάνω παύσεις για να σκεφτώ και να οργανώσω καλύτερα αυτό το χάος. Μόλις ολοκληρωθεί η ιστορία και αφού πρωτίστως κάνω τις πρώτες απαραίτητες διορθώσεις, ζητάω τη γνώμη της συντρόφου μου. Εκείνη με τη σειρά της, με βοηθάει στην επιμέλεια του κειμένου και παράλληλα εκφράζει την άποψή της και τις επισημάνσεις της. Έπειτα από σκέψη, οργάνωση, διορθώσεις και μεταβολές, η ιστορία παίρνει την τελική της μορφή. Ένας γλυκός φαύλος κύκλος που με κάνει να πιστεύω ότι βελτιώνομαι με κάθε καινούργια ιστορία που γράφω.

Πως σκέφτεσαι συγγραφικά τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα;
Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο για να γράφω. Και γιατί όχι, να είναι αυτό το βασικό μου επάγγελμα.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις για εσένα;
Τα βιβλία μου είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Εκεί θα βρείτε και κάποιες ανθολογίες διηγημάτων στις οποίες έχω συμμετάσχει κατά καιρούς. Πληροφορίες για τα βιβλία, τις ανθολογίες, καθώς και για κάποια επιπλέον διηγήματα και ιστορίες που έχω γράψει, μπορείτε να βρείτε στο blog μου. Αντίστοιχες πληροφορίες προσφέρονται και στη σελίδα μου στο Facebook Ακόμα, διαθέτω προφίλ στην ιστοσελίδα Goodreads, τόπο συνάντησης, αλληλεπίδρασης και πληροφόρησης μεταξύ συγγραφέων και αναγνωστών με επίκεντρο τα βιβλία. Καθ' ότι το τελευταίο μου βιβλίο Μασάκι είναι επηρεασμένο από τα anime, μπορείτε να με βρείτε στο ακόλουθο profile που διατηρώ στην ιστοσελίδα Αnimelist, η οποία είναι αφιερωμένη στα anime και τα manga!

Γεννήθηκα το 1984 στο Αγρίνιο, αλλά από 10 ετών ζω στον Πειραιά. Από μικρός ενθουσιαζόμουν με οτιδήποτε είχε σχέση με τον κόσμο του φανταστικού, τις ιστορίες μυστηρίου και τρόμου, το υπερφυσικό και το άγνωστο. Διάβαζα βιβλία και περιοδικά, έπαιζα βιντεοπαιχνίδια και φυσικά έβλεπα πολλές σχετικές ταινίες, σειρές και άνιμε. Κατά την εφηβική μου ηλικία ήρθα σε επαφή με τα παιχνίδια ρόλων, με τα οποία συνεχίζω και ασχολούμαι. Τα παιχνίδια ρόλων, σε συνδυασμό με τους αγαπημένους μου συγγραφείς J.R.R Tolkien, R.A Salvatore και H.P Lovecraft, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την απόφαση μου να ξεκινήσω να γράφω και παράλληλα διαμόρφωσαν την μετέπειτα συγγραφική μου πορεία. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο μου διήγημα στην Ανθολογία Η πτώση των θεών από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Την επόμενη χρονιά, το 2017, ακολούθησε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο Το αίμα των θεών από τις ίδιες εκδόσεις. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 3 βιβλία μου, ενώ έχω λάβει μέρος και σε ένα βιβλίο συλλογικής γραφής. Επιπλέον, έχω συμμετάσχει με διηγήματά μου σε συνολικά 5 ανθολογίες, όπως επίσης σε 1 e-book με σύντομες ιστορίες τρόμου.