"Όνειρα της Φαντασίας", Βασίλης Μέγας

"Όνειρα της Φαντασίας", Βασίλης Μέγας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Τίτλος: Ονειρα της Φαντασίας
Συγγραφέας: Βασίλης Μέγας
Εκδόσεις: Όστρια
Ημ. έκδοσης: 03/2019
Σελίδες: 127

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Όλα είναι έτοιμα στο μεγάλο κάστρο του ουρανού για την σπουδαία γιορτή της Άνοιξης. Γέλια, χρώματα και μουσικές κυριαρχούν παντού και ο κόσμος ανυπομονεί για τον ερχομό της ομορφότερης εποχής του χρόνου. Κανείς δεν περιμένει όμως αυτό που θα συμβεί όταν ένας ξένος θα κλέψει το λαμπερό αηδόνι μέσα από το μαργαριταρένιο παλάτι. Φθινοπωρινά σύννεφα θα σκεπάσουν τον κόσμο και μια συναρπαστική περιπέτεια θα ξεκινήσει για την πριγκίπισσα Αλλέστια και τους φίλους της. Θα καταφέρουν άραγε να φέρουν την Άνοιξη στη Χώρα;

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σε ποιον δεν αρέσουν οι φανταστικές ιστορίες; Ποιος δεν έχει περιπλανηθεί νοερά, παρέα με τους ήρωες των ιστοριών αυτών, μέσα σε κόσμους παραμυθένια δοσμένους; Για μια τέτοια ιστορία, λοιπόν, θα σας μιλήσω και εγώ σήμερα. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι σε κόσμους μακρινούς, πέρα από την καθημερινότητα, εκεί που η "πραγματικότητα" λειτουργεί με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει!

Όλα είναι έτοιμα στο κάστρο και οι πολίτες περιμένουν την μεγάλη γιορτή του Μελέαρον, η οποία θα σημάνει τον ερχομό της Άνοιξης, της πιο όμορφης εποχής του χρόνου. Όλα είναι έτοιμα στην Χώρα, μέχρι που ένα τραγικό συμβάν θέτει σε κίνδυνο την μεγάλη γιορτή. Το λαμπερό αηδόνι της πριγκίπισσας Αλλέστια θα χαθεί... Οι πάντες είναι ανήσυχοι και το αηδόνι πρέπει να βρεθεί πάση θυσία. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία που θα εξελιχθεί στις επόμενες σελίδες σε μια μαγική περιπέτεια αναζήτησης. Ο Βασίλης Μέγας μας παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο του ένα μαγευτικό παραμύθι, το οποίο εξελλίσεται σε μια όμορφη και αιθέρια fantasy εξιστόρηση που θα γοητεύσει τόσο τους μικρότερους όσο και τους μεγαλύτερους αναγνώστες του.

Όχι φίλε/η αναγνώστη/ρια, σε αυτό το βιβλίο δεν θα βρεις καμία θεογονία, ούτε καν ψήγματα κοσμοπλασίας. Δεν θα συναντήσεις γενναίους πολεμιστές, σκληροτράχηλους βαρβάρους, εσωστρεφείς σκοτεινούς μάγους και επικών διαστάσεων μάχες. Σε αυτό το βιβλίο, μέσα από μια απλή (αλλά όχι απλοϊκή) ιστορία, θα βιώσεις μια όμορφη περιπέτεια, ένα ταξίδι σε ένα κόσμο ο οποίος είναι βγαλμένος από το "υλικό" εκείνο που φτιάχνονται τα παραμύθια. Είναι μια ιστορία ονειρική (τα όνειρα της φαντασίας, άλλωστε!), αιθέρια και απολύτως ταξιδιάρικη. Τόσο οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, οι χαρακτήρες που συναντούν στο διάβα τους αλλά και οι τοποθεσίες στους οποίους περιπλανούνται, διακατέχονται από μια σχεδόν "αφελή" παιδικότητα, στοιχείο που για μένα προσωπικά λειτούργησε υπέρ της ιστορίας του βιβλίου! Τα πάντα μέσα σε αυτό κινούνται σε μια προσεγμένη και επιλεκτική απλότητα. Χαρακτήρες, δομή της ιστορίας, τοποθεσίες (για να καταλάβετε, θα ήθελα να γευτώ και εγώ μια μερίδα αρνίσιο κρέας στον ατμό, με αγελαδινό γιαούρτι και μαρμελάδα βερίκοκο στο Χάνι του Χορτασμένου Τυφλοπόντικα!). Ναι, όλα μέσα στο βιβλίο είναι "στερεοτυπικά" δοσμένα. Ο κόσμος μέσα στον οποίο εκτυλλίσεται, οι χαρακτήρες και οι αντιδράσεις τους, το καλό και το κακό. Ομως, αυτό δεν το κάνει να υστερεί σε καμία των περιπτώσεων. Αντιθέτως, είναι θεωρώ εσκεμμένα έτσι, ώστε να δίνουν αυτή την γλυκειά αίσθηση του παραμυθιού. Πράγματι, κλείνοντας το βιβλίο, αυτή θα είναι η αίσθηση που θα σας μείνει!

Δεν πρόκειται για ένα μεγάλο σε έκταση βιβλίο το οποίο θα σε κρατήσει μερικές μέρες με την ανάγνωση του και θα σε προβληματίσει. Μέσα στις 127 σελίδες του, θα ξετυλλιχτεί όλο το κουβάρι της περιπέτειας που ο Βασίλης Μέγας θέλει να σου διηγηθεί. Και μεταξύ μας, δεν θα ήθελα να είναι μεγαλύτερο σε έκταση, μιας και η φύση και η δομή της ιστορίας καλύπτονται πλήρως μέσα σε αυτό. Είναι καλογραμμένο, χρησιμοποιεί και χειρίζεται πολύ όμορφα την γλώσσα και τοποθετεί όμορφα την εξέλιξη του από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Είναι μια ιστορία με την οποία ο/η αναγνώστης/ρια θα περάσει ένα πολύ όμορφο μεσημέρι διαβάζοντας το! Θεωρώ ότι αυτό το παραμυθένιο στυλ στην γραφή του, είναι ένα από τα δυνατά του σημεία και θα ήθελα να ξαναδιαβάσω κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον...

Σας προτείνω να δώσετε μια ευκαιρία στο βιβλίο "Όνειρα της Φαντασίας - Η Αύρα της Άνοιξης" του Βασίλη Μέγα. Η πανέμορφη ιστορία που θα διαβάσετε με όχημα το βιβλίο και οδηγό τον συγγραφέα θα σας θυμίσει στιγμές από τα δικά σας παιδικά όνειρα... της φαντασίας!

Ο Βασίλης Μέγα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και εκπαιδευτικός πολιτικών δομικών έργων στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μεταφραστής στον ιδιωτικό τομέα αλλά τον κέρδισαν τα βιβλία. Τα πρώτα του βήματα στον χώρο της λογοτεχνίας τα έκανε με τα βιβλία "Οι λεπίδες της λησμονιάς" και "Η χρυσή ασπίδα". Επίσης, έχει μεταφράσει την "Τέχνη του Πολέμου" του Σουν Τζου και τον "Πόλεμο των τάξεων" του Τζακ Λόντον.