"Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου", George R.R. Martin

"Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου", George R.R. Martin



Πληροφορίες
Τίτλος - Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου
Συγγραφέας - George R.R. Martin, Elio M. Garcia Jr, Linda Antonsson
Εκδόσεις - Anubis
Χρονολογία Έκδοσης - 2015
Σελίδες - 336

Περίληψη
Από την Εποχή της Αυγής ως την έλευση των Πρώτων Ανθρώπων και από την άφιξη του Αίγκον του Κατακτητή και των δράκων του ως την πτώση του Παράφρονα Βασιλιά, αυτό είναι το συγκλονιστικό χρονικό της ιστορίας του Γουέστερος, το ιστορικό υπόβαθρο κάθε σύγκρουσης που εκτυλίσσεται στο Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου του George R.R. Martin και στην πολυβραβευμένη σειρά του HBO Game of Thrones. Από τα Επτά Βασίλεια ως το μυθικό Ασάι της Ανατολής, οι άγνωστες πτυχές του μαγικού κόσμου του George R.R. Martin ξεδιπλώνονται σε μία μοναδική έκδοση αναφοράς, που περιλαμβάνει πάνω από 170 έγχρωμες εικονογραφήσεις και χάρτες καθώς και γενεαλογικά δέντρα των Οίκων Σταρκ, Λάννιστερ και Ταργκάρυεν.

Κριτική
Ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου αποτελεί το έκτο, κατά σειρά, βιβλίο της γνωστής σειράς Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου από τον συγγραφέα George R. R. Martin (GURM για τους φίλους του), αλλά δεν αποτελεί κομμάτι της βασικής ιστορίας της (ως τότε) πενταλογίας του.

Αντίθετα, ο Κόσμος αποτελεί ένα τρόπον τινά ιστορικό βιβλίο που έχει ως σκοπό να μεταφέρει στον αναγνώστη του όλα τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί μέχρι την αρχή της ιστορίας του Τραγουδιού, με αποτέλεσμα κάποιοι να το χαρακτηρίσουν ως το Σιλμαρίλιον του Martin, ενώ για κάποιους πιο πικρόχολους αποτελεί άλλη μια δικαιολογία που έχει ο συγγραφέας για να μην κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο του Τραγουδιού (9 χρόνια, George, 9!) Ο ίδιος ο συγγραφέας διαφωνεί και με τους δύο χαρακτηρισμούς, αλλά μικρή σημασία έχουν όλα αυτά.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τον Κόσμο δεν τον έγραψε αποκλειστικά ο ίδιος ο Martin, αλλά είχε τη βοήθεια των Elio M. Garcia Jr. και Linda Antonsson, του ιστοτόπου westeros.org, οι οποίοι έγραψαν κάποια συμπληρωματικά κείμενα και έκαναν την επιμέλεια των υπολοίπων κειμένων. Από ένα απλό fan site σε άμεση συνεργασία με τον δημιουργό που τους ενέπνευσε. Αν αυτό δεν είναι το όνειρο του κάθε φαν, δεν ξέρω και εγώ τι μπορεί να είναι!

Κάτι άλλο που κίνησε την περιέργεια αρκετών φίλων της σειράς ήταν η ίδια φύση αυτού του βιβλίου. Ένα ολόκληρο βιβλίο που εξιστορεί όλα όσα έχουν συμβεί σε αυτό τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων γεγονότων, άγνωστων ως τώρα, όπως ο πρώτος πόλεμος με τους Άλλους και η Καταστροφή της Βαλίρια; Κάτι τέτοιο δεν θα αφαιρούσε από μόνο του όλο το μυστήριο που χτίζει ο Martin επί πέντε βιβλία; Με μια τόσο προφανή ερώτηση, προφανώς και δεν μπορούσε να μην έχει μια αντίστοιχη απάντηση ο συγγραφέας, ως γνωστός ραδιούργος. Ο Κόσμος δεν έχει γραφτεί από κάποιον Ιστορικό του Μέλλοντος (™) που ξέρει τα πάντα για τα πάντα και μπορεί να λύσει όλες μας τις απορίες για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα στον πλανήτη Planetos (ένα portmanteau της λέξης "planet" και της κατάληξης -os που έχουν όλες οι ήπειροι στον πλανήτη αυτό.)

Αντίθετα, αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα βιβλίο γραμμένο μέσα στον ίδιο τον κόσμο του Τραγουδιού, από έναν χαρακτήρα της ίδιας της σειράς, τον Maester Yandel, ο οποίος το προόριζε ως δώρο για τον Βασιλιά Robert Baratheon, μετά για τον Joffrey LannisterBaratheon αλλά τελικά το παρέδωσε στον Tommen Baratheon. Όχι μόνο υπήρχε αυτή η σκηνή της παράδοσης σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, το σενάριο του οποίου είχε γράψει ο ίδιος ο Martin, αλλά στην αρχή του βιβλίου οι παρατηρητικοί θα προσέξουν πως τα ονόματα Robert και Joffrey έχουν σβηστεί για να γράψει από πάνω τους ο Yandel το όνομα του Tommen. Αυτό που έχει καταφέρει λοιπόν ο GURM είναι να μας παρουσιάσει μια ιστορία δέκα χιλιάδων χρόνων μέσα από την οπτική ματιά ενός ανθρώπου που όχι μόνο δεν μπορεί να έχει πλήρη και αντικειμενική άποψη για τα περισσότερα πράγματα στα οποία αναφέρεται, αλλά μάλιστα δεν τον ενδιαφέρει καν. Οποιαδήποτε ανάφορα στη βασιλική οικογένεια συνοδεύεται από λέξεις λατρίας, ενώ οι εχθροί της στην καλύτερη έχουν μια σύντομη αναφορά μερικών λέξεων. Ολόκληρες γενοκτονίες βαπτίζονται "αναγκαία κακά" ενώ οποιαδήποτε αναφορά σε οτιδήποτε το υπερφυσικό απαξιώνεται από τον ίδιο τον Maester Yandel ως μυθεύματα και ιστορίες φαντασίας κάποιων απλοικών ανθρώπων. Φυσικά όσοι έχουν διαβάσει το Τραγούδι ξέρουν πως το υπερφυσικό κάνει την εμφάνιση του στις περίπου πέντε πρώτες σελίδες του πρώτου βιβλίου, κάτι που ποτίζει τα γραπτά του Yandel με μια υπέροχη γεύση ειρωνίας.

Με άλλα λογια, ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου καταφέρνει να μας πει πάρα πολλά για τον ίδιο τον κόσμο της σειράς των βιβλίων, χωρίς όμως να μας πεί το παραμικρό. Βασιλιάδες έρχονται και φεύγουν, άλλοι πέρα από το τείχος, άλλοι σε μακρινά και άγνωστα βασίλεια τα οποία με τη σειρά τους χάνονται και λησμονούνται, ήρωες πολεμούν το κακό ξανά και ξανά, και η φαντασία μας συμπληρώνει τα κενά και μια ιστορία δημιουργείται οργανικά για το πως φτάσαμε από την απαρχή του χρόνου στον πόλεμο του Robert και του τρελού βασιλιά Aerys. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έστω και ένα από όλα αυτά που έχουμε διαβάσει είναι πραγματικότητα ή όχι. Ο ίδιος ο Martin μάλιστα έχει πει πως οι περισσότερες μυθολογικές φιγούρες που αναφέρονται στα βιβλία του είναι απλά αυτό, μυθοπλασία και δεν υπήρξαν πότε ούτε στον φανταστικό κόσμο του.

Η αγαπημένη μου ιστορία μέσα στο βιβλίο λαμβάνει χώρα στη ήπειρο Yi'Ti (ουσιαστικά η Κίνα του Planetos), όπου ο Αυτοκράτορας του Αίματος σκότωσε την βασίλισσα αδερφή του και έφερε το σκοτάδι στον κόσμο για μια ολόκληρη γενιά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χτίσουν οι άνθρωποι πέντε φρούρια από μια μυστηριώδη μαύρη πέτρα (η οποία αναφέρεται ξανά και ξανά στον Κόσμο, κάτι που μάλλον δεν είναι τυχαίο) για να κρατήσουν μακρυά το κακό που έφερε μαζί του ο Αυτοκράτορας του Αίματος. Σας θυμίζει κάποια άλλη ιστορία που έχουμε διαβάσει στο Τραγούδι, με κάποιο άλλου τύπου οχυρό που έχτισαν οι άνθρωποι για να κρατήσουν κάτι… άλλο μακρυά; Ποια από τις δύο ιστορίες ήταν η πραγματική και ποια απλά παραφράστηκε με το πέρασμα των αιώνων; Μήπως και οι δύο είναι ψεύτικες και την πραγματική ιστορία δεν την έχουμε μάθει ακόμα;

Μαζί με πολλές τέτοιες ιστορίες που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν (πολλά) ερωτήματα για το Τραγούδι, υπάρχουν και πολλές αναφορές σε άλλες ιστορίες και δημιουργούς. Στην ήπειρο Sothoryos υπάρχουν πλάσματα βγαλμένα κατευθείαν από τον King Kong και το Jurassic Park, κάποια βασίλεια και νησιά αποτελούν φόρο τιμής στον Robert Jordan του Wheel of Time αλλά και τον H. P. Lovecraft ενώ υπάρχουν κάποιοι χαρακτήρες που έχουν πάρει το όνομα τους από τα… Muppets!

Θα ήταν επίσης μεγάλη παράλειψη αν δεν έκανα αναφορά στα καταπληκτικά illustrations που κοσμούν σχεδόν κάθε σελίδα του βιβλίου. Πραγματικά έργα τέχνης, δημιουργούν ένα πολύ χρήσιμο σημείο αναφοράς για το ό,τι περιγράφει ο Maester Yandel στις πολυάριθμες σελίδες του βιβλίου του. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι το Storm’s End θα μπορούσε να είναι τόσο επιβλητικό όσο υποννοεί το όνομά του.

Κλείνοντας, και για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω πως ο Κόσμος απευθύνεται σε άτομα που δεν τους αρέσει ήδη το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Αν και ένα πάρα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, με το έξυπνο τέχνασμα της συγγραφής του από χαρακτήρα του Planetos, είναι γεμάτο αναφορές σε πρόσωπα και περιοχές που απλά δεν θα ενδιαφέρουν όποιον δεν έχει επενδύσει ήδη στον κόσμο του George R. R. Martin. Για όσους όμως έχετε διαβάσει τα βιβλία και σας αρέσει η ιστορία ως θέμα γενικότερα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεπεράσετε την γεύση που άφησε το τέλος της τηλεοπτικής σειράς αλλά και το γεγονός ότι ο κύριος Martin δεν θα τελειώσει ποτέ την σειρά των βιβλίων του.

Τι; Αφού αλήθεια είναι.