Watch Me | Harry Potter

Watch Me | Harry Potter



 

Δε θα μπορούσα να δηλώνω φαν της φανταστικής λογοτεχνίας αν δεν έκανα ένα αφιέρωμα στα Harry Potter. Το σημερινό Watch me, λοιπόν, ασχολείται με τον μικρό μάγο που λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι.

Τo Harry Potter είναι μια σειρά ταινιών που βασίζεται στα επώνυμα μυθιστορήματα της J. K. Rowling. Η σειρά αποτελείται από οκτώ ταινίες φαντασίας, που ξεκινούν με το Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001) και κορυφώνονται με το Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. Η σειρά ταινιών δημιουργήθηκε κυρίως από τον David Heyman, και πρωταγωνιστούν οι Daniel Radcliffe, Rupert Grint και η Emma Watson ως οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές: Χάρι Πότερ, Ρον Γουέσλεϊ και Ερμιόνη Γκρέιντζερ. Τέσσερις σκηνοθέτες εργάστηκαν για τις ταινίες: Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell και David Yates. Η χρονολογική σειρά των ταινιών είναι η εξής:

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

Harry Potter and the Cursed Child (αναμένεται στα τέλη του 2021)

Η σειρά Harry Potter αποτελεί την ιστορία ενός ορφανού παιδιού, του Harry, ενώ ανακαλύπτει τις δυνάμεις του, σπουδάζει στο διάσημο σχολείο μαγείας και μάγων, το Hogwarts και αντιμετωπίζει τον δολοφόνο των γονιών του, τον Lord Voldermort.

Όλες οι ταινίες υπήρξαν τεράστιες οικονομικές επιτυχίες, καθιστώντας το franchise ένα από τα σημαντικότερα του Χόλιγουντ. Κάθε νέα ταινία που κυκλοφορούσε ήταν πιο σκοτεινή και πιο ώριμη από την προηγούμενη, γεγονός που άρεσε ως επί το πλείστον στο κοινό. Η συγγραφέας J. K. Rowling υποστήριζε συνεχώς τις ταινίες ενώ θεωρεί το Deathly Hallows ως το αγαπημένο της στη σειρά. Έγραψε στον ιστότοπό της για τις αλλαγές στη μετάβαση από βιβλίο σε ταινία:

είναι απλώς αδύνατο να ενσωματώσω κάθε μια από τις ιστορίες μου σε μια ταινία που πρέπει να διατηρηθεί κάτω από τέσσερις ώρες. Προφανώς οι ταινίες έχουν περιορισμούς - τα μυθιστορήματα δεν έχουν περιορισμούς χρόνου και προϋπολογισμού. Μπορώ να δημιουργήσω εκθαμβωτικά εφέ που δεν βασίζονται σε τίποτε άλλο παρά μόνο στην αλληλεπίδραση της φαντασίας μου και των αναγνωστών μου

Τα Harry Potter σηματοδοτούν την αύξηση της δημοτικότητας των ταινιών που βασίζονται στη λογοτεχνία παιδιών και νεαρών ενηλίκων τη δεκαετία ανάμεσα στο 2000 και το 2010, και συσχετίζονται με τη λογοτεχνική επιρροή της σειράς των βιβλίων. Τα βιβλία που ενέπνευσαν την εμβληματική σειρά ταινιών καθόρισαν τις συνήθειες ανάγνωσης και άλλαξαν τον τρόπο αντιμετώπισης της φανταστικής λογοτεχνίας μιας ολόκληρης γενιάς.

Ξέρατε ότι...

Η Rowling είχε απορρίψει στο παρελθόν το ενδιαφέρον του Michael Jackson να μετατρέψει τα βιβλία σε μιούζικαλ.

Ο Richard Harris έπαιξε ως Professor Dumbledore στις δύο πρώτες ταινίες, δυστυχώς όμως υπέκυψε στη νόσο του Hodgkins τον Αύγουστο του 2002, τέσσερις μήνες πριν από την κυκλοφορία του Harry Potter And The Chamber Of Secrets, την τελευταία του ταινία.

Όπως και στο βιβλίο, η επιγραφή γύρω από τον καθρέφτη του Erised γράφει "erised stra ehru oyt ube cafru oyt on wohsi", που είναι το "Δεν δείχνω το πρόσωπό σου, αλλά την επιθυμία της καρδιάς σου" αν γραφτεί ανάποδα.

Το Harry Potter and the Philosopher’s Stone απορρίφθηκε 12 φορές πριν καταφέρει τελικά να κυκλοφορήσει από έναν μικρό εκδοτικό οίκο.

Προσωπικά λατρεύω όλη τη σειρά των ταινιών, αν και αγαπημένο μου είναι το Harry Potter and the Chamber of Secrets. Η καταπληκτική ατμόσφαιρα, τα ξόρκια και το εξαιρετικό καστ ηθοποιών κερδίζουν το κοινό από την πρώτη κιόλας ταινία. Θυμάμαι ότι όταν κυκλοφόρησε το Harry Potter and the Philosopher’s Stone, όλοι μιλούσαν για μια παιδική ταινία. Κάθε άλλο! Τα Harry Potter δεν είναι παιδικές ταινίες, τις ευχαριστιέσαι όμως σαν παιδί!

Περισσότερες πληροφορίες και την προσωπική του άποψη θα σας δώσει ο αγαπημένος φίλος και συγγραφέας Ευάγγελος Ιωσηφίδης, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την προθυμία του να κάνει μία guest εμφάνιση στο Watch me.


 


Κατερίνα, σ’ ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις! Τo Harry Potter είναι μια σειρά βιβλίων την οποία έζησα στη σωστή συγκυρία. Ήμουν 11 ετών όταν διάβασα το πρώτο βιβλίο και έδινα πανελλήνιες όταν διάβασα το έβδομο. Με τις ταινίες πέρασα αντίστοιχες φάσεις αγάπης αλλά και απογοητεύσεων.

Θα αναφερθώ παρακάτω, σε καθεμία ξεχωριστά.

 

Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Η ταινία αυτή έχει εισαγωγικό χαρακτήρα. Ξεκινά με την υπέροχη σκηνή του μωρού Χάρι, περιστοιχισμένου από τους αγαπημένους Άλμπους Ντάμπλντορ, Μινέρβα Μακ Γκόναγκαλ και Ρούμπεους Χάγκριντ. Έχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή της οικογένειας Ντάρσλι, σε σχέση με τις άλλες ταινίες. Ο Χάρι περνά τη μισή ταινία με ανοιχτό το στόμα (όπως μου τονίζει ο αδερφός μου, ο Χάρι δεν έκανε κανένα ξόρκι σε όλη την ταινία). Ο Ρον είναι ο χαρακτήρας που εισάγει εκείνον κι εμάς στον κόσμο της μαγείας, και είναι πολύ εύκολο να ταυτιστούμε με τον νεαρό Χάρι. Το στοιχείο της μαγείας είναι μυστηριώδες, μεγαλειώδες κι ο Χάρι μοιάζει πολύ μικρός μπροστά της. Υπάρχει το ηθικό δίλημμα του αν αξίζει να ακολουθήσεις τη δύναμη και την εξουσία ή τη δικαιοσύνη, με κίνδυνο της ζωής σου. Συνολικά, είναι μια οικογενειακή παιδική ταινία περιπέτειας.

 

Harry Potter and the Chamber of Secrets

Η πιο αμφιλεγόμενη ταινία απ’ όλες. Με ενοχλούσαν πολύ δύο στοιχεία: η έμφαση στις αράχνες και ότι τίποτα δεν πήγαινε καλά! Δεν είχαν ικανό καθηγητή, ο Χάρι ήταν ξεκομμένους απ’ όλους ακούγοντας φωνές και η Ερμιόνη χάθηκε στη μέση της ταινίας. Βέβαια είχε και υπέροχα στοιχεία. Αξεπέραστο συναίσθημα αυτό του μυστηρίου, του θρύλου της Κάμαρας που υπάρχει κάπου, του αόρατου τέρατος που προξενεί τέτοια ζημιά και του ανεξήγητα ισχυρού ημερολογίου. Ο δεσμός του Χάρι με τον Ντάμπλντορ χτίζεται και τα ερπετικά, τα οποία μιλά ο Χάρι, είναι στοιχείο που προκαλεί αναμφισβήτητα δέος. Υπάρχει το ηθικό δίλημμα του αν πρέπει να εμπιστευτείς τον εαυτό σου δρώντας ή να αφήσεις τα γεγονόταν να εξελιχτούν χωρίς να παρέμβεις, παρ’ ότι μπορείς. Συνολικά, είναι ένα Monster-B movie με πολλά στοιχεία μυστηρίου. Γενικά πολύ καλός συνδυασμός.

 

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Μακράν το αγαπημένο μου βιβλίο (το έχω διαβάσει πάνω από 40 φορές και ξέρω ακόμα και πού βρίσκονται τα τυπογραφικά λάθη). Η ταινία όχι και τόσο. Έχει κάτι το μίζερο, κάτι το low-budget που δεν είχαν οι προηγούμενες. Ο τόνος γίνεται πιο σκοτεινός, η πλοκή σοβαρεύει και το μυστικό που μαθαίνει ο Χάρι αλλάζει τα πάντα. Γίνεται εισαγωγή στα πιο φριχτά πλάσματα του κόσμου αυτού, τους Παράφρονες και υπάρχει το ηθικό δίλημμα της θανατικής ποινής και αν υπάρχει άνθρωπος που την αξίζει. Εμφανίζεται ένα υπέροχο μαγικό αντικείμενο, ο μαγικός χάρτης, και μαζί του ξετυλίγεται το παρελθόν με έναν τρόπο απροσδόκητο και υπέροχο. Η ιδέα της χρονομηχανής και των μηχανισμών με τους οποίους λειτουργεί είναι αριστοτεχνικοί, θα έλεγα. Εξαιρετική η επιλογή ηθοποιών για τους Ρέμους Λούπιν και Σείριο Μπλακ. Συνολικά, είναι μια ταινία θρίλερ με έναν κατά συρροήν δολοφόνο και ένα αίσθημα αγωνίας για το ποιος ή τι μας απειλεί.

 

Harry Potter and the Goblet of Fire

Η ταινία στην οποία πραγματικά ξεκινά η κύρια πλοκή. Το μυστήριο και η ένταση δίνονται εξαρχής και προμηνύουν ένα εκρηκτικό φινάλε. Η ταινία, αν και έχει αρκετούς πολέμιους (Didyouputyournameinthegobletoffire???askedcalmly – οι γνώστες θα καταλάβουν), για μένα είναι πολύ καλή όσον αφορά τα γραφικά και τη μουσική. Ο Χάρι γίνεται έφηβος, μέσα του χτυπούν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα αλλά και η έννοια της φιλίας διακυβεύεται. Η σκηνή όπου μαθαίνουμε για τις Ασυγχώρητες Κατάρες καθηλωτική, ανεβάζει πολύ τον πήχυ. Αγαπημένη σκηνή με το δικαστήριο και την εισαγωγή μας στο νομικό σύστημα του κόσμου. Πολύ καλή απόδοση των άθλων και της τελικής σκηνής στο νεκροταφείο, πραγματικά ανατρέχω συχνά σε αυτήν. Η πρώτη μεγάλη απώλεια στιγματίζει και το μαύρο πέπλο πέφτει πάνω στον κόσμο μας... Το ηθικό δίλημμα αυτή τη φορά είναι τι αποφασίζεις όταν όλοι στρέφονται εναντίον σου ενώ γνωρίζεις πως έχεις δίκιο κι αν μπορείς να τους συγχωρήσεις και να τους εμπιστευτείς ξανά. Συνολικά, μια ταινία δράσης και περιπέτειας, που εξελίσσεται σε θρίλερ.

 

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Το πιο μακροσκελές βιβλίο και μια φοβερά πετυχημένη απόδοση στην ταινία. Ο χαρακτήρας της Ντολόρες Άμπριτζ αποδίδεται αριστοτεχνικά και το ηθικό δίλημμα αυτή τη φορά είναι αν θα αποδεχτείς την προπαγάνδα της εξουσίας, που φαντάζει η εύκολη λύση, ή αν θα αντιταχθείς με όλες τις συνέπειες. Ο Χάρι αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για πρώτη φορά και τα πάει περίφημα. Χτίζεται η σχέση του με τον Σείριο ενώ αυτή με τον Ντάμπλντορ περνά κρίση, κάτι που αποδίδεται επαρκώς στην ταινία. Ο Βόλντεμορτ είναι μια ύπουλη σκιά σε όλη την ταινία, με την τελική του εμφάνιση και την κορύφωση να είναι απολαυστική. Συνολικά, μια ταινία με καλό ρυθμό, που αξίζει να τη δούμε ξανά και ξανά. Όσο περίεργο κι αν ακουστεί, την κατατάσσω στις κοινωνικές, λόγω της βαρύτητας που δίνει σε αρκετά παρεμφερή θέματα.

 

Harry Potter and the Half-Blood Prince

Υπέροχο το βιβλίο. Οι σκοτεινές λόχμες του παρελθόντος παραμερίζονται ελαφρώς για να ρίξουμε μια ματιά στα ομιχλώδη γεγονότα που μας έφεραν ως εδώ. Μακάρι να αποδίδονταν τόσο καλά στην ταινία όσο στο βιβλίο! Φάνηκε πως είχαν τα φόντα να το κάνουν, μιας και οι δύο σκηνές που κράτησαν ήταν απολαυστικές κι ατμοσφαιρικές. Επίσης, μακάρι να έλειπαν οι ενοχλητικές σκηνές με το άκυρο φλερτ του Χάρι και με τον εμπρησμό του Μπάροου. Κράτησαν ενοχλητικά πολύ, μας στέρησαν άλλες σκηνές και δεν πρόσφεραν πραγματικά τίποτα. Αντί γι’ αυτές θα έπρεπε να υπάρχει σίγουρα η τελική μάχη, η οποία αγνοήθηκε για άγνωστους λόγους, και μία ακόμα σκηνή με τον νεαρό Βόλντεμορτ. Θα ήθελα είτε αυτήν με τον ενήλικο Βόλντεμορτ που ζητά δουλειά ή όταν ψάχνει το κύπελλο της Χέλγκα Χάφλπαφλ (ευσεβείς πόθοι). Το ηθικό δίλημμα εδώ είναι τι κάνεις όταν έχεις δικαιωθεί, σου έχει δοθεί η πολυπόθητη αναγνώριση για την οποία διψάς και το μέλλον μπροστά σου σε καλεί. Αξεπέραστη, μοναδική, αδιανόητα υπέροχη η σκηνή με τη σπηλιά, από το πρώτο δευτερόλεπτο κιόλας. Ανατριχιάζω ακούγοντας στη μνήμη μου τη μουσική καθώς ταξιδεύω πάνω απ’ τα κύματα! Συνολικά, μια ταινία αμφιλεγόμενη, με υπέροχα αλλά και απαράδεκτα σημεία. Πού την κατατάσσω; Λίγο εφηβική, λίγο τρόμου, λίγο μυστηρίου, λίγο φαντασίας. Λίγο απ’ όλα.

 

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Η πιο καλοφτιαγμένη ταινία της σειράς (όποιος διαφωνεί ας με προκαλέσει σε μονομαχία, περιμένω). Υπέροχα εξωτερικά πλάνα, πολύ καλή απόδοση του βιβλίου. Η μαυρίλα έχει πλακώσει τις ζωές των νεαρών μάγων, πρέπει να αναζητήσουν αντικείμενα σε μια αποστολή που φέρνει τη ζωή τους σε ρίσκο (εμπνέοντας τον υποφαινόμενο για μια σειρά φαντασίας) και το ηθικό δίλημμα εδώ είναι ξεκάθαρο: όταν μπορείς να εξαφανιστείς από προσώπου γης, μιας κι έχεις τα μέσα, θα το κάνεις ή θα βοηθήσεις το κοινό καλό; Πραγματικά, οι σκηνές πολύ καλές, έγιναν με μαεστρία, επαγγελματισμό και συναίσθημα και ως κορυφαία φυσικά κρατώ την αφήγηση της Ιστορίας των Τριών Αδελφών. Συνολικά, μια ταινία φαντασίας κυρίως, με κάποια δόση περιπέτειας και τρόμου (ναι, η σκηνή στο Γκόντρικς Χόλλοου δεν είναι για τους μικρούς μας φίλους).

 

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

Μια πολύ καλή απόδοση του πολυαναμενόμενου φινάλε. Πολύ σωστή η απόφαση να χωριστεί το τελευταίο βιβλίο σε δύο μέρη. Η ταινία αυτή είναι σε γρήγορο ρυθμό απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Πιστή στο βιβλίο στα περισσότερα σημεία της, έχει πολλές δυνατές σκηνές περιπέτειας αλλά και συγκίνησης. Δε θα άλλαζα τίποτα πέρα από την τελική μάχη Χάρι-Βόλντι. Όχι, ένας σατανικός μάγος που απεχθάνεται και περιφρονεί τους Μαγκλ δε θα έπαιζε ποτέ μπουνίδια με τον άσπονδο εχθρό του! Αλλά και πάλι, με τη φριχτή και μη ρεαλιστική σκηνή του βιβλίου τι να έκανε ο σκηνοθέτης; Έχει κι αυτός τα δίκια του. Αγαπημένη σκηνή οι Θανατοφάγοι έξω από το Χόγκουαρτς, με τον Βόλντεμορτ να λέει "Begin!" και τα βλήματα μαγείας να φεύγουν ταυτόχρονα στο μαγικό φράγμα. Ε ναι, αυτό είναι μαγεία! Το ηθικό δίλημμα, που είναι κι αυτό που στην ουσία κρίνει όλη τη σειρά, είναι το εξής: όταν πρέπει να δώσεις ξεκάθαρα πια τη ζωή σου για το κοινό καλό, όχι γενικώς κι αορίστως αλλά άμεσα, το κάνεις; Ή αφήνεις το Κακό να ζήσει; Συνολικά, μια περιπέτεια χορταστική, με όλα τα στοιχεία στη δόση που χρειαζόταν.

 

Harry Potter and the Cursed Child

Όχι, κυρία Ρόουλινγκ. Αυτό το αίσχος δεν είναι μέρος της σειράς, όσες φορές κι αν το πεις. Μια πραγματική κακοποίηση όσων χτίστηκαν σε όλα τα βιβλία μαζί. Θα τα έγραφα, αλλά έχω γράψει ήδη σεντόνι οργής στο Goodreads. Αντ’ αυτού, δώστε μια ευκαιρία στην πολλά υποσχόμενη σειρά “Fantastic Beasts and Where to Find them”. Με τα όποια ελαττώματά της, είναι πιστή στη μαγεία του κόσμου και την εξελίσσει όμορφα, χαρίζοντας χαρακτήρες και σκηνές με νόημα.

Κατερίνα, αυτά τα ολίγα είχα να πω. Ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία, μάλλον το είχα ανάγκη. Με όλα αυτά, μου έρχεται η παρόρμηση για έναν μαραθώνιο... Watch me, λοιπόν!

Τα βιβλία της σειράς Harry Potter κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός