Συνέντευξη | Η Χριστίνα Ψύλλα μας ξεναγεί στην Νυμφαία Ακαδημία

Συνέντευξη | Η Χριστίνα Ψύλλα μας ξεναγεί στην Νυμφαία Ακαδημία

Η Χριστίνα Ψύλλα είναι μια νέα φωνή της φανταστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο της βιβλίο “Η Φλόγα της Ελεγκάντι”, από τις Εκδόσεις Πηγή και ήδη έχει κάνει πολλούς αναγνώστες να ανυπομονούν για τη συνέχεια! Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος του young adult και μας καλωσορίζει στον κόσμο της Νημφαιάς Ακαδημίας. Στις σελίδες του βρίσκουμε περιπέτεια, αγωνία αλλά και έρωτα...

1. Χριστίνα, καλώς ήρθες στην Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας! Πες μας λίγα λόγια για εσένα, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα!

Καλησπέρα σας, και καλώς σας βρήκα! Αρχικά να σας πω ένα τεράστιο ευχαριστώ για την συνέντευξη. Με τιμά ιδιαίτερα. Είμαι η Χριστίνα, ζω και σπουδάζω (Στατιστική στην ΑΣΣΟΕ) στην Αθήνα. Είμαι 24 ετών και λατρεύω -εκτός από τα βιβλία- τα ταξίδια, την άνοιξη και γενικά να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου.

2. Το πρώτο σου βιβλίο “Η Φλόγα της Ελεγκάντι”, κυκλοφόρησε στις αρχές του Σεπτέμβρη και ήδη έχει αγαπηθεί από αναγνωστικό κοινό. Πώς αισθάνεσαι για αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει πλήρως. Νιώθω ότι το βιβλίο είναι ακόμα στον υπολογιστή μου και είναι μόνο για εμένα. Ωστόσο, η αγάπη και τα σχόλια που παίρνω από το αναγνωστικό κοινό με κάνουν να νιώθω τυχερή και πανευτυχής. Πραγματικά, το ευχαριστώ είναι λίγο…

3. Ποιο ήταν το αρχικό σου έναυσμα για την δημιουργία του κόσμου της Νημφαιάς Ακαδημίας; Κατά πόσο η μαγεία και η φαντασία αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην έμπνευσή σου;

Εκείνο το διάστημα ήθελα να διαβάσω ένα βιβλίο φαντασίας με elemental magic (και πολλές ακόμη μορφές μαγείας), που να διαδραματίζεται σε μια Ακαδημία και οι μαθητές να είναι λίγο πιο μεγάλοι, πιο κοντά στην ηλικία μου. Επειδή όμως δεν μπορούσα να το βρω, αποφάσισα να το γράψω, έτσι για πλάκα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να φτάσει ως εδώ. Έγραψα λοιπόν αυτό που ήθελα να διαβάσω!

4. Μίλησε μας λίγο για την ιστορία του βιβλίου σου…

Η ιστορία μιλάει για μια κοπέλα, την Ελίζ Γουάιτ, που περνάει μέσα από ένα βιβλίο και βρίσκεται σε μια Ακαδημία όπου οι άνθρωποι έχουν μαγικές δυνάμεις, την Νημφαιά Ακαδημία. Η ηρωίδα μας προσπαθεί να ανακαλύψει ποια είναι μέσα από μια σειρά καταιγιστικών (για εκείνη τουλάχιστον) γεγονότων, μυθικά πλάσματα που μόνο στα βιβλία φαντασίας είχε γνωρίσει, και την αγάπη -είτε αυτή είναι φιλική είτε κάτι παραπάνω. Δράση, μυστήριο, πολλή μαγεία και έρωτας είναι οι λέξεις που το περιγράφουν.

5. Απ’ όσο γνωρίζω πρόκειται για τριλογία. Η ιστορία έχει ολοκληρωθεί στο μυαλό σου εξ’ αρχής ή υπάρχουν ακόμη πράγματα που σκέφτεσαι για τα επόμενα βιβλία της σειράς;

Είμαι από τους συγγραφείς, που ενώ γράφουν μαθαίνουν και την ιστορία. Ξέρω κάποια βασικά πράγματα, αλλά όχι τι θα γίνει στο τέλος. Για εμένα αυτό είναι και η ομορφιά, να ξαφνιάζεσαι όσο γράφεις και να αφήνεις τους χαρακτήρες να σε καθοδηγούν. Έτσι δεν είσαι μόνο συγγραφέας, είσαι και αναγνώστης. Το θετικό είναι πως το δεύτερο βιβλίο είναι έτοιμο, ενώ το τρίτο γράφεται.

6. Διαβάζοντας το βιβλίο μού έκαναν εντύπωση οι φυλές. Ποια είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

Έχω δύο αγαπημένες. Η μία είναι οι Νύμφες, και η δεύτερη τα Δαιμόνια. Θα μιλήσω για τα τελευταία μιας και στις Νύμφες έχω αναφερθεί ξανά. Λατρεύω το γεγονός ότι ενώ θεωρούνται μοχθηρά και απαίσια πλάσματα, δεν ενοχλούν κανέναν. Τα Δαιμόνια είναι μια φυλή πλασμάτων που μένουν στην μεριά τους, μέχρι κάποιος ή κάτι να τους ενοχλήσει. Αν εμφανιστούν, ξέρεις ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλά. Έχουν μαύρο σαν πίσσα δέρμα, με λευκούς φωτεινούς ρούνους, μωβ μάτια και ασημένια μακριά μαλλιά. Τους σκεπάζει μια ανατριχίλα και ένα μυστήριο, που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι εδώ κρύβεται κάτι πολύ παραπάνω από ότι λένε οι μύθοι. Και αυτή είναι η αλήθεια… Υποθέτω, θα τα εξερευνήσουμε μαζί.

7. Η πρωταγωνίστρια σου, η Ελίζ Γουάιτ, είναι ένα νεαρό, αρκετά παρορμητικό κορίτσι. Πόσο σε δυσκόλεψε ή σε διευκόλυνε αυτό, στην πλοκή της ιστορίας σου; Θεωρείς ότι είχε τη δική της φωνή καθώς προχωρούσε η συγγραφή ή ότι ακολουθούσε πιστά αυτό που είχες στο μυαλό σου;

Ξεκάθαρα είχε -και έχει- την δική της φωνή. Στο μυαλό μου δεν είναι ένας χαρακτήρας βιβλίου, κανείς τους δεν είναι. Νιώθω ότι τους ξέρω, σαν να είναι πραγματικοί μου φίλοι. Άτομα που μου διηγούνται την ιστορία τους, και εγώ απλά την γράφω ώστε να την διαβάσει ο κόσμος. Η Ελίζ με δυσκόλευε μόνο όταν ήθελα να την πάω εκεί που δεν ήθελε εκείνη και τότε ήταν που ερχόταν το γνωστό writer’s block.

8. Εάν μπορούσες να μεταφερθείς σε μια τοποθεσία του βιβλίου σου, ποια θα ήταν αυτή;

Στο Αμφιλίνε, την πόλη των Φαντασμάτων. Παραθαλάσσιο μέρος, δάση με χρυσά φύλλα, ηρεμία και γαλήνη. Αν είσαι τυχερή/ος μπορεί να βρεθείς και στο απαγορευμένο κομμάτι του δάσους, όπου κρύβονται ζουμερά κόκκινα φρούτα που πραγματοποιούν μια ευχή σου. Οι καλύτερες διακοπές που μπορεί να ζητήσει κανείς.

9. Ποιοι είναι οι επόμενοι συγγραφικοί σου στόχοι;

Δεν ξέρω αν θα τους ονόμαζα στόχους. Στο μυαλό μου είναι σαν πράγματα που θέλω να κάνω. Σίγουρα θέλω να ολοκληρώσω την τριλογία της Νημφαιάς Ακαδημίας. Στην συνέχεια θέλω να επιμεληθώ ένα ερωτικό μυθιστόρημα που έχω γράψει και να ξεκινήσω ένα εποχής και μυστηρίου, που τριβελίζει το μυαλό μου εδώ και κάποιους μήνες. Τέλος, θέλω να ολοκληρώσω το urban fantasy που είχα ξεκινήσει κάποιο καιρό πριν. Η ιδέα ήρθε από το πουθενά στο μυαλό μου, καθώς οδηγούσα και πήρε μορφή το ίδιο βράδυ. Το μέλλον θα δείξει πως θα εξελιχθούν.

10. Παρακολουθώντας το προφίλ σου στο instagram, διαπιστώνω ότι αγαπάς ιδιαίτερα τη λογοτεχνία του φανταστικού. Τι είναι αυτό που σε κερδίζει στο συγκεκριμένο είδος σε σχέση με τα υπόλοιπα; Ποια η γνώμη σου για το συγκεκριμένο είδος στην Ελλάδα;

Γενικά, είμαι ένας άνθρωπος που πάντα στο μυαλό του τριγυρνάνε πολλά, ενώ τρελαίνεται για μια νέα περιπέτεια. Πιστεύω, επίσης, στους μύθους και τις προβλέψεις, την τύχη και τις συμπτώσεις, που ποτέ δεν είναι απλές συμπτώσεις. Πιστεύω στην μοίρα και το άστρο που έχει ο καθένας από εμάς. Νομίζω ότι η φαντασία, ένα είδος που συνδυάζει όλα τα υπόλοιπα, είναι αυτό που περιγράφει ό,τι θέλω από την ζωή. Όσον αφορά την γνώμη μου για το είδος στην Ελλάδα… Λένε ότι είναι παρεξηγημένο, και ναι, υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό. Στην πραγματικότητα όμως πιστεύω ότι ο κόσμος δεν το έχει εξερευνήσει αρκετά. Φοβόμαστε το άγνωστο και το “απαγορευμένο”, αλλά δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το αυτό.

11. Έστω ότι υπάρχει η δυνατότητα να κλείσεις ένα μήνυμα σε ένα μαγικό μπουκάλι και να το στείλεις στον μελλοντικό σου εαυτό. Τι θα του έγραφες;

Κάνε ό,τι σου λέει η καρδιά σου, αλλά μην φοράς παρωπίδες. Άκου τα πάντα και μάθε από τα λάθη σου. Αυτά που πρέπει να ξέρεις, θα μείνουν μαζί σου μέχρι το τέλος.

12. Τι θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες σου; 

Ένα τεράστιο ευχαριστώ. Για την στήριξη, την αγάπη και την εμπιστοσύνη. Θα είμαι αιώνια ευγνώμων.

13. Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου;

Μπορεί να με βρει στην ιστοσελίδα μου www.christinapsylla.gr, στο Instagram ως eliz_white ή στις σελίδες μου στο Facebook Ο κόσμος της Νημφαιάς Ακαδημίας και Χριστίνα Μ. Ψύλλα.

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις απαντήσεις, Χριστίνα! Εύχομαστε ολόψυχα πολλές και όμορφες εμπνεύσεις και πολλές επιτυχίες!

Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε πάντα τυχεροί και ευτυχισμένοι!