Διαβάσαμε | "Αρχαίες Ψυχές" του Μίλησα Έσχι

Διαβάσαμε | "Αρχαίες Ψυχές" του Μίλησα Έσχι


Περιγραφή βιβλίου

Τα Τέκνα του Χοδδούν, µια µυστικιστική σέχτα νοµάδων που αυτοαποκαλούνται Ταξιδευτές, πρόκειται να κορυφώσουν τις προσπάθειές τους για να εξουδετερώσουν τον προαιώνιο εχθρό τους. Ο Ουνουκαλχάι, ένα δαιµονικό ον µε σαδιστική φύση, όχι µόνο έχει εργαλειοποιήσει προς όφελός του την τεχνογνωσία και την αποφασιστικότητα µιας διεθνούς Μυστικής Υπηρεσίας, αλλά ταυτόχρονα διανύει µια εποχή όπου οι υπερφυσικές του δυνάµεις αρχίζουν και πάλι ν’ αφυπνίζονται. Οι Ταξιδευτές αγωνίζονται να εντάξουν στις τάξεις τους δύο αρχαίες ψυχές που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τον σκοπό τους. Το έτος 2027, ένα έτος-παράθυρο όπως το χαρακτηρίζει η Υπηρεσία, πλησιάζει. Ο δαίµονας αρχίζει να ξεδιπλώνει τα φριχτά σχέδιά του. Κυνηγηµένοι, στριµωγµένοι, στα πρόθυρα της εξόντωσης, οι Ταξιδευτές θα πρέπει να βρουν τη δύναµη ν’ ανατρέψουν µία εξαιρετικά δυσοίωνη κατάσταση. Είναι στη µοίρα των θνητών όµως να σφάλλουν, και παρόλο που τα λάθη διδάσκουν, υπάρχουν πάντα κι αυτά που σκοτώνουν…

Γράφει η Άννα Σπανογιώργου

Οι “Αρχαίες Ψυχές” είναι ένα μυθιστόρημα, που συνδυάζει το αστικό fantasy με στοιχεία τρόμου. Το υπόβαθρό του αποτελείται από κοινωνικούς προβληματισμούς, εμβαθύνει στις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά πραγματεύεται και θέματα πίστης.

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι παραδομένοι στην γοητεία της τηλεόρασης, ολημερίς στέκονται μπροστά στις οθόνες, αδιαφορούν για τα πάντα, έχοντας μετατραπεί σε ψυχικά ζόμπι, κενοί απ’ όλα. Η εικόνα της κοινωνίας αντικατοπτρίζεται στους δρόμους, όπου κυκλοφορούν μόνο παιδιά. Γιατί πάντα τα παιδιά ήταν, είναι και θα είναι η τελευταία μας ελπίδα, όταν όλες οι άλλες στερεύουν.

Με το υπέρτατο κακό να προσπαθεί να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά, η ανάγκη να δράσουν οι “Ταξιδιώτες” -μία μυστική σέχτα νομάδων- γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και έτσι εντάσσουν στην ομάδα τους δύο αρχαίες ψυχές, που θα τους βοηθήσουν να  αντιμετωπίσουν το Ουνουκαλχάι, ένα δαιμονικό ον. Και παρά τη ζωηρή φαντασία του συγγραφέα, ο κόσμος είναι αληθοφανής, το κλίμα απόκοσμο, αλλά το νιώθεις οικείο και μπαίνεις εύκολα στο κλίμα του βιβλίου.

Η βασική ιδέα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αρκετά πρωτότυπη, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η άψογη εκτέλεσή της. Ξεδιπλώνεται αργά, μυστηριακά, έχει έναν ρυθμό που, ναι μεν δεν είναι γρήγορος, αλλά αφυπνίζει όλες τις αισθήσεις και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα, όταν το συναντώ καθώς διαβάζω. Η ιστορία, δηλαδή, δεν σε “βιάζει” να την τρέξεις, αλλά αφήνεσαι να απολαμβάνεις κάθε σκηνή, κάθε λέξη. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζει η εξαιρετική, ώριμη και μεστή γραφή, που προσωπικά αγάπησα, με γοήτευσε στο έπακρο και θεωρώ ότι είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία του βιβλίου. Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι και η γλώσσα που χρησιμοποιείται. Είναι πλούσια, γεμάτη, σου δίνει το κάτι παραπάνω χωρίς να κουράζει ή να γίνεται επιδεικτική η χρήση της.

Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι, έχουν εξέλιξη και μας παρουσιάζονται μέσα από σκέψεις και πράξεις, που εξηγούν τις συμπεριφορές τους. Ο συγγραφέας δεν διστάζει να είναι αμείλικτος μαζί τους, ούτε φοβάται να ακολουθήσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Φαίνεται πως αγαπάει τους ήρωές του, από τον τρόπο που τους χτίζει, αλλά παραμένει πιστός στην πρόοδο της ιστορίας  του, συνεχίζει ακάθεκτα και κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν, χωρίς συναισθηματισμούς. Και γνωρίζω πολύ καλά πως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο για τον γράφων.

Συνοψίζοντας, θα πω πως πραγματικά απόλαυσα την ανάγνωση! Ήταν γεμάτη σκοτεινιά, είχε αγωνία και όντως με ταξίδεψε σε ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθώ. Και αυτό πάντα είναι μια μεγάλη επιτυχία –κατά την άποψή μου- όταν διαβάζω βιβλία που περιέχουν φαντασία και τρόμο!
 

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Μίλησα Έσχι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Στον ελεύθερο χρόνο του επιδιώκει να γράφει αινιγµατικές ιστορίες. Το πρώτο του βιβλίο, µε τίτλο «Η Πόλη σ’ ονειρεύεται», κυκλοφόρησε το 2018 (Εκδόσεις ΑΛΛΩΣΤΕ). Το µυθιστόρηµα «Αρχαίες Ψυχές» είναι το δεύτερο βιβλίο του.