Asimov's Science Fiction (Ελληνική έκδοση)

Asimov's Science Fiction (Ελληνική έκδοση)

Ψάχνοντας, κυρίως στο διαδίκτυο, σχετικά με έντυπα που κυκλοφορούσαν στην χώρα μας, τα οποία αφορούσαν τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, έκπληκτος διαπίστωσα μια πλειάδα εκδόσεων, πολλών εξ αυτών, δυστυχώς, την ύπαρξη αγνοούσα. Είτε για λόγους περιορισμένης κυκλοφορίας, είτε για λόγους παλαιότητας της έκδοσης, δεν είχαν όλα αυτά τα χρόνια πέσει στην αντίληψη μου. Κάποια από αυτά τα περιοδικά, κυκλοφορούσαν στην αγορά, μέσω εκδοτικών οίκων, ενώ κάποια άλλα αποτελούσαν εντυπωσιακές και φροντισμένες fanzine εκδόσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που είχε πραγματικά σημασία ήταν το υψηλό επίπεδο της ύλης και της αρθρογραφίας που φιλοξενούνταν μέσα στις σελίδες τους. Μια τέτοια έκδοση, την οποία θεωρώ μια εξαιρετική προσπάθεια για την χρονική περίοδο που κυκλοφόρησε, ήταν η ελληνική έκδοση του Asimov’s Science Fiction.

Στην χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές απόπειρες για κυκλοφορία ελληνικής έκδοσης του συγκεκριμένου περιοδικού. Καμία όμως από τις δύο, δεν κατάφερε να επιτύχει την μακροβιότητα του στον ελληνικό χώρο και την εδραίωση του στο αναγνωστικό κοινό ε.φ. και όχι μόνο, παρά την αξιόλογη δουλειά των συντελεστών και στις δύο των περιπτώσεων. Η πρώτη προσπάθεια της ελληνικής έκδοσης του Asimov’s Science Fiction, έγινε το 1997, αριθμώντας μόνο τρία τεύχη. Η έκδοση κράτησε από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το περιοδικό κυκλοφόρησε από την Plotline Α.Ε. με εκδότη τον Γιάννη Καραϊωσηφόγλου. Στις ασπρόμαυρες σελίδες του, φιλοξένησε μεταφρασμένες στα ελληνικά ιστορίες και διηγήματα ε.φ. ξένων συγγραφέων, προερχόμενα από την αμερικανική έκδοση του περιοδικού. Δυστυχώς, τα συγκεκριμένα τρία τεύχη της σειράς είναι αρκετά δύσκολο να τα βρει κάποιος σήμερα. Για όποιον ενδιαφέρεται, θα πρέπει να τα αναζητήσει, λογικά σε παλαιοβιβλιοπωλεία των Αθηνών ή από στόμα σε στόμα σε κύκλους συλλεκτών και αναγνωστών επιστημονικής φαντασίας.

Η δεύτερη προσπάθεια για κυκλοφορία ελληνικής έκδοσης, έγινε αρκετά χρόνια μετά. Συγκεκριμένα, 12 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια, η εταιρεία Compupress και ο εκδότης Νίκος Μανούσος, κυκλοφορούν το πρώτο τεύχος της δεύτερης έκδοσης, τον Φεβρουάριο του 2009. Και αυτή η έκδοση φιλοξενούσε μεταφρασμένες στα ελληνικά ιστορίες ε.φ. ξένων συγγραφέων, επιλεγμένες από την αντίστοιχη αυθεντική αμερικανική. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι στην δεύτερη αυτή ελληνική έκδοση του περιοδικού, φιλοξενήθηκαν αυτή την φορά και δύο διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων. Το πρώτο ήταν το “Ο Άγιος του Βράλ” του Ντίνου Χατζηγιώργη, το οποίο φιλοξενήθηκε στο έβδομο τεύχος και το δεύτερο το “…και το τέρας” του Μιχάλη Μανωλιού, το οποίο φιλοξενήθηκε στο επόμενο, όγδοο τεύχος της σειράς. Επιπρόσθετα, στις τελευταίες σελίδες του κάθε τεύχους , φιλοξενούνταν η στήλη “Event Horizon”, στην οποία ο αναγνώστης μπορούσε να διαβάσει νέα από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Η β’ ελληνική έκδοση, δεν κατάφερε ούτε αυτή με την σειρά της να κάνει εκδοτική επιτυχία. Κατάφερε να κυκλοφορήσει μόλις 10 τεύχη και διήρκησε από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009.

Προσωπικά, το περιοδικό το γνώρισα το 2009 με την β' έκδοση του, την οποία αγόραζα συστηματικά από το πρώτο τεύχος, μέχρι και την διακοπή της κυκλοφορίας του. Ήταν ένα περιοδικό, που σου έδινε αυτό ακριβώς που ήθελες. Μια σειρά από διηγήματα ε.φ. σε κάθε τεύχος του, μεταφρασμένα και επιμελημένα από μια ομάδα αξιόλογων συντελεστών. Είχε την αίσθηση των παλιών περιοδικών pulp των προηγούμενων δεκαετιών. Μαλακό εξώφυλλο, φθηνό χαρτί και χαμηλή τιμή. Ήταν ένα περιοδικό που περίεκλειε όλη την ουσία της έκδοσης του. Χωρίς περιττά πράγματα, που πολλές φορές αποπροσανατόλιζουν τον αναγνώστη, ώστε να κάλυπτουν τις αδυναμίες του. Έκτοτε, δεν είχαμε κάποια άλλη εκδοτική κίνηση στο κομμάτι του περιοδικού τύπου της επιστημονικής φαντασίας. Η έναρξη της οικονομικής κρίσης που έπληξε τον εκδοτικό κόσμο, ο φόβος ανάληψης ρίσκου για νέες εκδοτικές προσπάθειες και φυσικά το περιορισμένο αναγνωστικό κοινό ε.φ. της χώρας μας, δεν κατέστησαν δυνατή την συνέχιση της ελληνικής έκδοσης του Asimov’s Science Fiction ή την δημιουργία και έκδοση μιας καινούργιας.