Άρθρο | Γιατί είναι σημαντικό, ως αναγνώστης, να αγοράζεις το πρώτο βιβλίο μιας σειράς;

Άρθρο | Γιατί είναι σημαντικό, ως αναγνώστης, να αγοράζεις το πρώτο βιβλίο μιας σειράς;
Artwork by Personal Ami

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω λογοτεχνία του φανταστικού, κάπου στα μακρινά 16 μου, με έχει πιάσει μία ψύχωση να ξεκινάω να διαβάζω σειρές βιβλίων που έχουν τελειώσει. Βέβαια για το μακρινό 2000, τα πράγματα ήταν κάπως έτσι, μιας και τα περισσότερα βιβλία φαντασίας που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα ήταν ήδη ολοκληρωμένες σειρές (όπως για παράδειγμα ο Εlric του Μελνιμπονε), οπότε αυτό το πρόβλημα δεν υπήρχε. Σταδιακά όμως, άρχισαν να παρουσιάζονται και Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού (και λογοτεχνίας τρόμου), οι οποίοι προσπαθούσαν και προσπαθούν να βγάλουν τριλογίες ή και μεγαλύτερες σειρές βιβλίων. Η νοοτροπία μου λοιπόν τα πρώτα χρόνια ήταν να περιμένω μέχρι μια σειρά να ολοκληρώθεί και έπειτα να τα αγοράσω όλα μαζί. Συχνά έβλεπα βιβλία τα οποία σταματούσαν στον πρώτο τόμο, οπότε με αυτό τον τρόπο γλίτωνα τον κίνδυνο να ξεκινήσω να διαβάζω μία σειρά η οποία μπορεί να μην ολοκληρωνόταν και ποτέ.

Η συγγραφή και έκδοση βιβλίων, ούτως ή άλλως, είναι μία καπριτσιόζα κατηγορία, όπως και τα υπόλοιπα είδη τέχνης. Με λίγα λόγια κάτι που μπορεί να αρέσει αυτή την περίοδο, μπορεί σε δύο με τρία χρόνια να θεωρείται ξεπερασμένο. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως πολλοί είναι αυτοί που δεν βλέπουν μία σειρά όταν βγει, αλλά περιμένουν όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σεζόν ώστε να το παρακολουθήσουν όλο μαζί.

Αυτό έχει τη λογική του, ο κίνδυνος όμως είναι ότι όσο αυτό γίνεται, τόσο πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει δεύτερη σεζόν σε μία σειρά που βλέπουμε στο Νetflix ή να μην κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο του ο συγγραφέας.

Η αλήθεια είναι πως ως αναγνώστης και καταναλωτής τέχνης, ελάχιστα με ένοιαζε το εκδοτικό τοπίο. Παρόλα αυτά, σταδιακά, είδα αγαπημένες μου σειρές να διακόπτονται καθώς και κόμικ βιβλία να σταματάνε, κάτι το οποίο με ενοχλούσε και με ενοχλεί. Από περιέργεια άρχισα να ψάχνω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και το μεγαλύτερο πρόβλημα (μεγαλύτερο και από την πειρατεία ίσως), είναι το γεγονός ότι πολύ δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαβάσουν το πρώτο βιβλίο, οι πωλήσεις είναι χαμηλές, οπότε τόσο ο εκδότης όσο και ο συγγραφέας δεν μπαίνει στον κόπο να το συνεχίσει.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως καταναλωτές τέχνης είναι να στηρίζουμε τους συγγραφείς αγοράζοντας το πρώτο βιβλίο τους. Τα πράγματα δεν είναι τόσο μελοδραματικά όσο νομίζουμε. Για παράδειγμα μπορεί να διαβάσω ένα βιβλίο, να μην μου αρέσει και να σταματήσω εκεί. Έχει συμβεί αρκετές φορές. Με λίγα λόγια δεν έγινε και κάτι αν αγοράσουμε το βιβλίο από κάποιον και για κάποιο λόγο δεν συνεχιστεί. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι θα δώσουμε τις απαραίτητες ενδείξεις και τεκμήρια στον εκδοτικό οίκο ότι το βιβλίο αυτό αξίζει και μία συνέχεια.

Θα μπορούσα να τραβήξω αυτό το άρθρο πολύ περισσότερο, αλλά αυτό που θα ήθελα να σας μείνει στο τέλος είναι το παρακάτω: αν δεν αγοράζετε το πρώτο βιβλίο, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια!