Το Λίκνο της Ζωής - "Τα παιχνίδια των θεών", του Β.Ν. Συράκη

Το Λίκνο της Ζωής - "Τα παιχνίδια των θεών", του Β.Ν. Συράκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Τίτλος: Το Λίκνο της Ζωής (Τα Παιχνίδια των Θεών, βιβλίο πρώτο)
Συγγραφέας: Β.Ν. Συράκης
Εκδόσεις: Παράξενος Ελκυστής
Ημ. έκδοσης: 18/2/2019
ISBN: 978-618-84188-0-6
Σελίδες: 424

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Στον κόσμο της Κάχαλλ ο Θεός της Ζωής και ο Θεός του Θανάτου ρίχνουν ένα κέρμα, ώστε η τύχη να αποφασίσει την τροπή που θα πάρει η ζωή των ανθρώπων.

Ο νεαρός Μπέλουεντ και ο φίλος του Ρεντ τριγυρνούν ανέμελοι στο δάσος δίπλα από το χωριό τους όταν συναντούν τη μυστηριώδη Ίλλυ. Η μοιραία αυτή συνάντηση θα τους οδηγήσει μακριά από το σπίτι τους, σε έναν κόσμο γεμάτο εχθρούς και μαγικούς τόπους, όπου οι δυνάμεις της Ζωής και του Θανάτου βρίσκονται εγκλωβισμένες σε έναν αέναο χορό πάλης και ισορροπίας. Θα καταφέρουν άραγε οι δύο φίλοι να ξεφύγουν από τους πολλαπλούς κινδύνους και να φτάσουν στο μυστικιστικό Λίκνο της Ζωής; Την απάντηση δε γνωρίζουν ούτε τα Παιδιά των Δράκων που τους ακολουθούν στο ταξίδι τους, παρά τις αρχαίες δυνάμεις που διαθέτουν.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ψάχνοντας να διαβάσω βιβλία φαντασίας Ελλήνων συγγραφέων, έπεσα πάνω στο βιβλίο του Β. Ν. Συράκη. Μου δόθηκε βέβαια και η ευκαιρία και γνώρισα τον συγγραφέα μέσα από την βιβλιοπαρουσίαση που έκανε με την Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, και μιας και το 2019 ξεκίνησα να αγοράζω ξανά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, κοιτάω ποια από αυτά ταιριάζουν στο αναγνωστικό μου προφίλ. Το Λίκνο της Ζωής, είναι ένα από αυτά.

Το Λίκνο της Ζωής - Τα Παιχνίδια των Θεών, είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Β. Ν. Συράκη και η ιστορία του ξεκινά σε έναν φανταστικό κόσμο με απρόσμενες εκπλήξεις. Θα χαρακτήριζα το συγκεκριμένο ξεκίνημα σειράς βιβλίων ως young adult epic fantasy και είναι αρκετά καλοστημένη ιστορία όσον αφορά την κοσμοπλασία και το πάνθεον. Οι περιγραφές των χαρακτήρων και των τοποθεσιών είναι αρκετά καλογραμμένες και στα περισσότερα σημεία του βιβλίου η ανάγνωση γίνεται εύκολα, ξεκούραστα και ευχάριστα. Το βιβλίο έχει αρκετές ευχάριστες ανατροπές και διάφορες τοποθεσίες που συνθέτουν κάθε φορά το παζλ της κοσμοπλασίας. Ο γρήγορος ρυθμός του σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις το επόμενο κεφάλαιο. Παρότι είναι πάνω από 400 σελίδες, το τελείωσα σε τρεις ημέρες. Οι κεντρικοί χαρακτήρες φαίνεται πως είναι δουλεμένοι, διακριτοί και ο καθένας με τον δικό τους σκοπό.

Στα γενικά σχόλια, θα πρόσθετα πως διαβάζοντας το Λίκνο της Ζωής παρατηρείς πως έχει όλα τα συνηθισμένα τρόπαια μιας επικής ιστορίας φαντασίας, η οποία μου θύμισε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Η κοσμοπλασία είναι αρκετά πλούσια, βέβαια λόγω των πολλών - και κάποιες φορές - περίεργων ονομάτων, μπορεί να μπερδευτείς και να μην ξέρεις ποιος είναι ποιος.

Στα πλαίσια των γενικών (ουδέτερων) σχολίων, θα ήθελα να αναφερθώ στην έλλειψη συνοχής στην επιμέλεια κειμένου, ιδιαίτερα στις πρώτες 150 σελίδες. Πολλές φορές, ακόμη και στην ίδια σελίδα, τα σημεία στίξης ήταν μέσα από τα εισαγωγικά, άλλες φορές από έξω, άλλες φορές ανύπαρκτα. Αντίστοιχα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε οι λέξεις να ξεκινούν με κεφαλαία, ξεκινούσαν με μικρά. Τα δύο, τρία ορθογραφικά λάθη που βρήκα σίγουρα οφείλονταν σε αμέλεια, αλλά θεωρώ πως θα έπρεπε να έχει γίνει καλύτερη και πιο προσεκτική επιμέλεια συνολικά στο κείμενο.

Στα αρνητικά, δύο πράγματα μου έκαναν μεγάλη εντύπωση και πιστεύω ότι θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν. Το πρώτο είναι η πλοκή, μιας και στα χέρια του πρωταγωνιστή φτάνει ένα τρομερό αντικείμενο, στο οποίο γίνεται αναφορά σχεδόν σε κάθε κεφάλαιο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι χαρακτήρες ξέρουν τι είναι αυτό το αντικείμενο και φαίνεται πως δεν είναι κρυφό, αλλά τόσο ο πρωταγωνιστής, όσο και ο αναγνώστης δεν γνωρίζουν τι είναι. Και ενώ θα περίμενε κάποιος ότι αφού αυτό δεν αποκαλύπτεται για σχεδόν 400 σελίδες, όταν επιτέλους συμβεί η αποκάλυψη, θα φαντάζει συνταρακτική, δυστυχώς δεν γίνεται με τέτοιο τρόπο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα cliffhangers, τα οποία ήταν αρκετά και η απάντηση τους δίνονταν ακόμη και μετά από αρκετές σελίδες ή κεφάλαια, χάνοντας έτσι το νόημα τους, μιας και έπρεπε να γυρίσεις και να τα ξαναδιαβάσεις. Θα μπορούσαν να μπουν απλά στο επόμενο κεφάλαιο ή ενότητα.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως είναι μία ιστορία που οι λάτρεις των βιβλίων που τους αρέσει ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών με μια young adult πινελιά, θα την βρουν αρκετά ελκυστική, παρά τα όποια προβλήματα της. Προσωπικά, σκοπεύω να αγοράσω και το δεύτερο βιβλίο της σειράς μόλις κυκλοφορήσει.

Ο Βασίλης Νίκολας Συράκης γεννήθηκε στη Γερμανία το 1989. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευ- τικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Ζει στη Λαμία και εργάζεται ως Internet Solutions Specialist σε υποκατάστημα εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.