"Οι Φύλακες του Φωτός", Ευσταθία Σορώκου

"Οι Φύλακες του Φωτός", Ευσταθία Σορώκου


Πληροφορίες έκδοσης

Τίτλος: Οι Φύλακες του Φωτός
Συγγραφέας: Ευσταθία Σορώκου
Εκδόσεις: Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή
Ημερομηνία έκδοσης: 24/4/2018
Σελίδες: 540


Περίληψη

"Έτος 3000.
Η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα, οι κυβερνήσεις πέφτουν και οι άνθρωποι επιδίδονται σε έναν ανελέητο πόλεμο επιβίωσης. Πέντε επιστήμονες αναλαμβάνουν να διασώσουν το ανθρώπινο είδος· και τα καταφέρνουν, ιδρύοντας τέσσερις πόλεις-καταφύγια.Λίγα χρόνια αργότερα, οι συνθήκες του περιβάλλοντος ευνοούν επιτέλους την επιβίωση και εκτός των καταφυγίων. Και ενώ οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κάνουν μια καινούρια αρχή και να επεκταθούν ξανά, ένα συγκλονιστικό γεγονός έρχεται να ταράξει την ειρηνική τους πλέον κοινωνία και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Οι τέσσερις αρχηγοί βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια επικίνδυνη κατάσταση και πρέπει να προετοιμαστούν για την τελική αναμέτρηση με τον εχθρό. Ενοχές, απάτες, ψέματα, λάθη, μυστικά και μια δολοφονία-μυστήριο ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους και εκείνοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Αν όλα αυτά βγουν στην επιφάνεια, η τόσο προσεκτικά σχεδιασμένη και δομημένη κοινωνία τους θα καταρρεύσει. Τι είναι άραγε διατεθειμένοι να θυσιάσουν οι αρχηγοί, προκειμένου να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους; Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο και να αποτρέψουν τον όλεθρο; Και ποιο ρόλο θα παίξουν σε όλα αυτά οι Φύλακες του Φωτός;"

Κριτική

Το βιβλίο "Οι Φύλακες του Φωτός", είναι ένα βιβλίο το οποίο έπεσε στην αντίληψη μου κάπως τυχαία, καθώς την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που το αγόρασα είχα επικεντρωθεί θεματικά στην αναζήτηση και ανάγνωση βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις μελλοντικές κοινωνίες, την πορεία της ανθρωπότητας, την οικολογική καταστροφή. Μου φάνηκε ενδιαφέρουσα λοιπόν η υπόθεση του, οπότε και αποφάσισα να το διαβάσω και να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας. Η υπόθεση του βιβλίου, όπως έχετε δει άλλωστε και από την περίληψη του εκδότη, μας μεταφέρει σε μια πολύ μακρινή -χρονικά- κοινωνία από την σημερινή. Η ανθρωπότητα έχει βρει τον δρόμο στην προσπάθεια της να προστατευτεί από την μεγάλη οικολογική καταστροφή που μαστίζει τον πλανήτη, έχοντας οργανωθεί σε κοινωνίες· κοινωνίες οργανωμένες, με ιεραρχική δομή σε κάθε πόλη, με τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, επιστημών και ασφάλειας! Φυσικά, όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρώς ελεγχόμενων συνθηκών, που διασφαλίζουν την ομαλή διαβίωση των πολιτών, την οικολογική αποκατάσταση και την συνέχιση του ανθρωπίνου είδους στο μέλλον.

Όλα αυτά όμως διαταράσσονται, μιας και η απειλή κάνει αισθητή την παρουσία της στο δομημένο αυτό σύστημα των πόλεων. Μετά από ένα μικρό εισαγωγικό κεφάλαιο το οποίο σε προϊδεάζει, βάζοντας τον αναγνώστη σε κλίμα έντασης και αγωνίας, η συγγραφέας μας μεταφέρει έναν αιώνα μετά, με τα γεγονότα να κάνουν την εμφάνιση τους κλιμακωτά, έχοντας ως σημείο εκκίνησης μια δολοφονία. Μια μυστηριώδης ενέργεια που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα προκαλέσει υποψίες, θα εγείρει ερωτήματα, δημιουργώντας κλιμάκωση με τα γεγονότα να αρχίζουν να εκτυλλίσονται από τις πρώτες κιόλας σελίδες του. Πρόκειται για ένα βιβλίο γρήγορης δράσης και έντονης περιπέτειας, που καταφέρνει να σε καθηλώσει στις σελίδες του, μιας και μέσα από έναν καταιγισμό γεγονότων, το συναίσθημα που σου προσφέρει χτίζεται σταδιακά και με ωραίο τρόπο, κεφάλαιο με το κεφαλαίο. Έχουμε να κάνουμε με την μυθοπλασία ενός κόσμου, που δεν κινείται αυστηρά μέσα σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, παρά βλέπουμε την συγγραφέα να εναλλάσσει και να εμπλουτίζει την διήγηση της μέσω πολλών και διαφορετικών κατευθύνσεων. Είναι μια επική περιπέτεια φαντασίας που τοποθετείται σε μια μελλοντική κοινωνία, χρησιμοποιώντας έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, όπου χρειάζεται, τονίζοντας κυρίως την τεχνολογική ανάκαμψη του πολιτισμού και την παρουσία της επιστημονικής έρευνας και των ανακαλύψεων που δρουν υπέρ των ανθρώπων. Αν και παρατηρούμε τέτοια στοιχεία μέσα στο βιβλίο, η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνει υπερφορτωμένο με δόσεις επιστημονικών εννοιών και ανούσιας -ενδεχομένως- επιστημονικότητας (αν και σε κάποια σημεία, ίσως να βοηθούσε λίγη παραπάνω επιστημονική προσέγγιση και ανάλυση!). Ασχολείται με θέματα, έννοιες και προβληματισμούς, εμφανώς συνδεδεμένα με την οικολογία, τείνοντας να αγγίξει διακριτικά το eco-fiction, μιας και η αγωνία, οι προσπάθειες, η ελπίδα για το μέλλον, είναι ο λόγος που αποτελεί την βάση των γεγονότων και της δράσεως του πολιτισμού, στην οποία πατάει ο άξονας για την συνέχιση, την ευημερία, την ανάπτυξη και την καλυτέρευση των συνθηκών του πλανήτη και εν γένει της ίδιας της ανθρωπότητας!

Όσο προχωρά η ιστορία, δίνονται συνεχώς νέα στοιχεία, κάνουν την εμφάνιση τους ανατροπές, αποκαλύπτονται μυστικά και δολοπλοκίες που καταφέρνουν να δώσουν μια "σπιρτάδα" στην ανάγνωση του βιβλίου, μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, δοσμένη σε κατάλληλα σημεία και με σωστές δόσεις. Το βιβλίο είναι γραμμένο σχεδόν κινηματογραφικά. Προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν περιγραφικό, βοηθώντας σε να οπτικοποιήσεις αυτό που διαβάζεις, να βιώσεις τον κόσμο του, να γίνεις κομμάτι του. Οι εναλλαγές του, το χτίσιμο της ιστορίας, η σταδιακή εμβάθυνση στην προσωπικότητα και την ψυχολογία των χαρακτήρων, η εξιστόρηση που εναλάσσεται μεταξύ των ταυτόχρονων γεγονότων που συντρέχουν κατά την διάρκεια της ιστορίας, του προσδίδουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, μια γρήγορη και ξεκούραστη, αλλά σίγουρα όχι ανάλαφρη, ανάγνωση! Το βιβλίο έχει πραγματικά μια πολύ καλή ροή που καταφέρνει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Είναι γραμμένο απλά και κατανοητά, καταφέρνοντας όμως να προσδώσει όλο το συναίσθημα, την ένταση, την αγωνία, τους προβληματισμούς, την ψυχολογική κατάσταση των χαρακτήρων, αλλά και την εκάστοτε κατάσταση του κόσμου στον οποίο η ιστορία εκτυλίσσεται.

Φυσικά όσο θα διαβάζει κάποιος το βιβλίο, θα δημιουργούνται στο μυαλό του κάποια εύλογα ερωτήματα και απορίες. Κάποιες από αυτές δεν θα απαντηθούν με το που φτάσει στο τέλους του, μιας και η συγγραφέας αποφάσισε λογικά να κρατήσει κάποιους άσσους στο μανίκι της, για την επικείμενη συνέχεια, με την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της σειράς. Παρόλα αυτά, και ενώ η ιστορία προχωράει, νέα συγκλονιστικά γεγονότα και αποκαλύψεις κάνουν την εμφάνιση τους, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν μια νέα εξέλιξη, μια νέα διάσταση στην ιστορία. Αποτελώντας μια ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα, μετά από όσα έχουν προηγηθεί, καταφέρνει να δημιουργήσει μια νέα σειρά γεγονότων που διαδραματίζονται, πηγαίνοντας το μυθοπλαστικό περιβάλλον του κόσμου του βιβλίου ένα βήμα παραπέρα, καταφέρνοντας να το εμπλουτίσει, να το περιπλέξει, να του δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν μια περιπέτεια φαντασίας. Είναι αλήθεια ότι σε πολλά σημεία, η αφήγηση μου έφερε στο μυαλό κάτι από τις παλιές pulp science fiction ιστορίες που κυκλοφορούσαν στα περιοδικά των αρχών του 20ου αιώνα. Λογοτεχνία του φανταστικού, με μια αγνή, ξεκάθαρη και ρομαντική προσέγγιση, με τις όποιες υπερβολές και τα κλισέ της και ίσως με κάποιες αδυναμίες σε σημεία, οι οποίες όμως δεν επηρρεάζουν ιδιαίτερα την ανάγνωση και την δομή του.

Είναι μια ιστορία ελπίδας, στην οποία οι άνθρωποι καλούνται να πολεμήσουν για την ίδια τους την ύπαρξη. Για την συνέχιση του είδους τους και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούνε, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση ενάντια στους κινδύνους που τους απειλούν. Είναι μια ιστορία στην οποία το χρέος και το καθήκον θα συγκρουστούν με την αναζήτηση της αλήθειας. Το Νέο που θέλει να στηλιτεύσει και να αμφισβητήσει το Παλαιό. Γεγονότα που θα σημαδέψουν τους χαρακτήρες μέσα από δύσκολες αποφάσεις και γενναίες πράξεις, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη φύση, μια σταθερά που παραμένει ανεπηρέαστη, ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία είναι τοποθετημένη.

Το πρώτο βιβλίο της Ευσταθίας Σορώκου μπορώ να πω ότι στο σύνολο του με κέρδισε, με έκανε να περάσω ευχάριστα τις ώρες αυτές που το διάβαζα και αν και πολυσέλιδο δεν ήταν καθόλου κουραστικό, προσφέροντας καλές και ισομερείς δόσεις φαντασίας και περιπέτειας, προβληματισμού, ποικίλλες και ενδιαφέρουσες ιδεές, έντονη δράση, αρκετά καλούς διαλόγους, χαρακτήρες και πλοκή. Αναμένοντας λοιπόν την συνέχεια...

Η Ευσταθία Σορώκου γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1991 στη Νάξο. Σε νεαρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη της για τα βιβλία και ξεκίνησε τις πρώτες τις συγγραφικές απόπειρες.

Παρόλο που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι γνώσεις που αποκόμισε εκεί αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του έργου της. Αυτή η αγάπη της για τη συγγραφή την οδήγησε πίσω στη Νάξο και στην πλήρη αφοσίωσή της σ’ αυτή. Παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σιγά σιγά ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο "Οι φύλακες του φωτός".

Παράλληλα ασχολείται με το σχέδιο και διατηρεί δικό της κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα στη Νάξο.