"Η Εποχή των Θρύλων, Κόκκινη Αυγή, βιβλίο 1ο", Γρηγόρης Δημακόπουλος

"Η Εποχή των Θρύλων, Κόκκινη Αυγή, βιβλίο 1ο", Γρηγόρης Δημακόπουλος

Πληροφορίες έκδοσης
Τίτλος: Η Εποχή των Θρύλων (Κόκκινη Αυγή, βιβλίο 1ο)
Συγγραφέας: Γρηγόρης Δημακόπουλος
Εκδόσεις: Πηγή
Ημερομηνία έκδοσης: 2019
Σελίδες: 608

 

Περίληψη
"Σ’ έναν κόσμο άναρχο, ορφανό από Ιστορία, ο πολιτισμός έχει καταρρεύσει.
Η προηγμένη γνώση –το προσόν ενός και μοναδικού κυρίαρχου λαού– αφανίστηκε ολοκληρωτικά. Κάθε πληροφορία για τον ανώτερο πολιτισμό της αρχαιότητας έχει χαθεί στη λήθη. Τα κεκτημένα της διανόησης, τα επιτεύγματα μιας μακράς Δυναστείας, σβήστηκαν διά παντός, σαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ. Μόνο οι θρύλοι γι’ αυτούς έχουν επιβιώσει· ιστορίες μιας περασμένης εποχής, που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα. Τη γνώση και την πρόοδο έχουν πλέον αντικαταστήσει οι δεισιδαιμονίες και τα παραμύθια. Η ανθρωπότητα, για έναν ανεξήγητο λόγο, από την αποκορύφωση της εξέλιξης του είδους, έκανε αμέτρητα βήματα προς τα πίσω· προς τη μεσαιωνική εποχή του σιδήρου και του ατσαλιού. Σ’ αυτήν τη ζοφερή εποχή, μια νέα ελπίδα γεννιέται. Ο μικρός Χόουπ, έχοντας ως μοναδικό στήριγμα τον πατέρα του, αναγκάζεται να ξεκινήσει νωρίς το Ταξίδι του. Ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει από τον απομονωμένο ορεινό οικισμό του Άρυεν ως τα πέρατα της γης. Αυτό είναι το θρυλικό Ταξίδι του Κόκκινου Φοίνικα..."

Κριτική
Είναι κάποιες φορές που πιάνοντας ένα νέο βιβλίο στα χέρια σου, από τις πρώτες κιόλας σελίδες της ανάγνωσης του, αρχίζει να σχηματίζεται ένα χαμόγελο στο πρόσωπο σου για αυτό που αντιλαμβάνεσαι πως επρόκειτο να ακολουθήσει. Μια τέτοια περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητα και το νέο βιβλίο του Γρηγόρη Δημακόπουλου, που τιτλοφορείται "Κόκκινη Αυγή" και αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας, υπό τον γενικό τίτλο "Η Εποχή των Θρύλων". Γνωρίζοντας την γραφή του Γρηγόρη, από τις πάμπολλες συμμετοχές του σε διάφορες ιστοσελίδες, διαγωνισμούς διηγημάτων κτλ, ήμουν έτοιμος για αυτό που θα ξετυλίγονταν μέσα από τις σελίδες του πρώτου αυτού βιβλίου. Και η αλήθεια είναι ότι χάρηκα ιδιαίτερα όταν κατάλαβα πως δεν έπεσα έξω, απολαμβάνοντας την υψηλή φαντασία του βιβλίου, αλλά και την μυθοπλαστική ικανότητα του ίδιου του συγγραφέα!

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία του Λίαμ Στόρμγουορθ, που όταν αναγκάζεται να φύγει μακριά από τον τόπο που μένει, την πόλη της Ιμάρ, βρίσκει καταφύγιο, σε ένα απομονωμένο ορεινό οικισμό, αυτόν του Άρυεν, που βρίσκεται στην Γη της Εξορίας. Μαζί ο γιος του, ο Χόουπ, θα ακολουθήσει την περιπέτεια μαζί με τον πατέρα του, όταν και πάλι η ανάγκη θα σημάνει το κάλεσμα για φυγή και περιπλάνηση σε τόπους άγνωστους. Η ιστορία εμπλουτίζεται, ξετυλίγεται σιγά σιγά σαν κουβάρι, φτάνοντας σε μια γενικότερη εικόνα των καταστάσεων και των εξελίξεων που αφορούν τον κόσμο του βιβλίου, το μέλλον αυτού του κόσμου, αλλά και των χαρακτήρων που εμπλέκονται στα γεγονότα, μέσα από σωστά δοσμένες δόσεις αφήγησης! Η "Κόκκινη Αυγή" είναι ένα βιβλίο το οποίο σε κρατάει γερά με την εξιστόρηση του, κάνοντας σε να το αφήσεις δύσκολα από τα χέρια σου. Είναι δομημένη με τρόπο ιδιαίτερο, με ροή και εξέλιξη που δεν "μπουκώνει" τον αναγνώστη, αλλά ούτε και τον κάνει να βαριέται, καταφέρνοντας να επιτύχει την τέλεια ισορροπία κατά την ανάγνωση του. Ένα από τα πράγματα που λάτρεψα στο βιβλίο είναι ο τρόπος που ο συγγραφέας χειρίζεται την γλώσσα. Οι περιγραφές του είναι εντυπωσιακά δοσμένες, με βάθος και ανάλυση, με έντονο εκφραστικό πλούτο, γλαφυρότητα και αρτιότητα, καταφέρνοντας να επιτύχει ένα υψηλού ποιοτικού επιπέδου αποτέλεσμα, το οποίο δεν πρόκειται να απογοητεύσει τον αναγνώστη, αλλά θα επιτύχει να τον μεταφέρει στο μυθοπλαστικό περιβάλλον του οποίου εξελίσσεται η ιστορία και να τον κάνει να νιώσει μέρος του, με τις εικόνες των τόπων και των ανθρώπων που αναμφίβολα θα σχηματίζονται στο μυαλό του.

Η ιστορία εκτυλλίσεται σε ένα σύμπαν του οποίου η ιστορική συνέχεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οι άνθρωποι καταβάλλουν προσπάθειες για να βρούνε την σύνδεση με το παρελθόν τους, ένα παρελθόν ένδοξο, που το χαρακτήριζε η ανάπτυξη, η τεχνολογία, η κατοχή της γνώσης, η δύναμη και η ευμάρεια. Διάσπαρτα υπάρχουν απομεινάρια του παλαιότερου εκείνου κόσμου, σημάδι μιας προταίρας ανεπτυγμένης κοινωνίας, που χάνεται κάτω από το βαρύ πέπλο του χρόνου, για τους ανθρώπους αυτής της χρονικής περιόδου. Μια περίοδο στην οποία ο άνθρωπος, αρχίζει και πάλι βήμα βήμα να προχωράει και να εξελλίσεται, περνώντας μέσα από στάδια ανακαλύψεων και προόδου. Όλα αυτά τοποθετούνται σε έναν κόσμο άχρονο, απροσδιόριστο και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο κατάφερε να με ιντριγκάρει, καθώς διάβαζα το βιβλίο. Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια περίοδο, όπου έχοντας περάσει στην επόμενη φάση της, προσπάθεί να ανοικοδομηθεί, να προχωρήσει και να κυριαρχήσει μέσα από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο εξέλιξης, το οποίο όμως είναι μεταίωρο χρονικά, αφήνοντας να πλαναται (ή να μην πλανάται καν) ο προσδιορισμός της εποχής στην οποία ο συγγραφέας τοποθετεί τα γεγονότα της ιστορίας του.

Πρόκειται για μια επικών διαστάσεων περιπέτεια, που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα τεράστιο κόσμο. Ένα κόσμο στον οποίο συνυπαρχει η τάξη αλλά και η αναρχία. Ενα κόσμο στον οποίο η αναζήτηση της γνώσης είναι η κινητήριος δύναμη της. Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των ηρώων μας. Ιστορίες οι οποίες μπλέκονται αρμονικά, η μία μέσα από την άλλη, καταφέρνοντας να αποδώσουν ένα πανέμορφο τελικό αποτέλεσμα. Αν και η ιστορία είναι ακόμα στο πρώτο μέρος της, μιας και υπολείπονται δύο ακόμα βιβλία, είναι τόσο πλήρης που δεν θα αφήσει τον αναγνώστη, που θα επιλέξει να το διαβάσει, ανικανοποίητο σε καμία περίπτωση. Είναι εντυπωσιακή η ροή της ανάπτυξης, τόσο της ιστορίας, όσο και τον χαρακτήρων του βιβλίου, ανατρέχοντας σε παρελθοντικά γεγονότα, εξιστορρώντας κομμάτια της ζωής τους , των επιλογών τους, που σε κάνουν να έρθεις κοντά με κάποιους από αυτούς και γιατί όχι ακόμα και να δεθείς. Είναι ένα μαγικό ταξίδι, ανάμεσα στα απομεινάρια μιας άλλης εποχής και καθώς κάποιος διαβάζει το βιβλίο, εκτός της υπέροχης κεντρικής ιστορίας, παρατηρεί πράγματα που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα εν γένει. Την ανάγκη για γνώση, για εξέλιξη, για δημιουργία, για δύναμη, αλλά και την ύπαρξη της ματαιοδοξίας, της εκδίκησης, της κυριαρχίας. Μια μυθοπλαστική αφήγηση, βασισμένη πάνω σε τόσο πραγματικές, τόσο απτές αλήθειες.

Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του "Κόκκινη Αυγή", συνάντησα μια ποικιλομορφία στην δόμηση της ιστορίας του. Θα μαγευτείτε και θα ταξιδέψετε με τις περιγραφές του φυσικού τοπίου (ειδικά οι περιγραφές των δασών είναι πολύ ατμοσφαιρικές), θα θαυμάσετε την περιγραφή και ανάλυση πόλεων και περιοχών του κόσμου, θα γνωρίσετε ενδιαφέροντες χαρακτήρες κατά την διάρκεια της ανάγνωσης που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, η αδρεναλίνη θα ανέβει με τις σκηνές των μαχών και την γλαφυρότητα με την οποία περιγράφονται, θα νιώσετε άβολα και σχεδόν "ανασφαλής" με το στοιχείο του κινδύνου, όπως περιγράφεται σε διάφορες περιπτώσεις μέσα από τις σελίδες του, θα συγκινηθείτε, θα θυμώσετε, θα χαρείτε, θα δεθείτε... Είναι ένα βιβλίο το οποίο είναι έντονα περιγραφικό στις σκηνές του, αλλά πιστέψτε με, μην το φοβηθείτε. Δεν το κάνει σε καμία περίπτωση βαρετό ή κουραστικό, αλλά το αναδεικνύει, το εξυψώνει και τελικά καταφέρνει να το απογειώσει με την περίτεχνη, την αριστοτεχνική χρήση της γλώσσας και της απόδοσης του με τρόπο που να σε κάνει να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση "διαβάσματος-ανάπλασης εικόνων στο μυαλό". Από την αρχή μέχρι και την τελευταία σελίδα του, το βιβλίο είναι απόλυτα ισορροπημένο, χωρίς να κάνει "κοιλιές" κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του, με το τέλος του κάθε κεφαλαίου τόσο έξυπνα τοποθετημένα που να δημιουργεί αίσθημα προσμονής και αγωνίας για το επόμενο.

Αν θα μπορούσα να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με το βιβλίο, αυτό είναι η έλλειψη ενός χάρτη. Προσωπικά, μου αρέσει η ύπαρξη χαρτών μέσα σε βιβλία στα οποία ο συγγραφέας δομεί έναν καινούργιο, ανεξερεύνητο προς εμάς τους αναγνώστες κόσμο. Πέραν της αισθητικής προσθήκης στο σύνολο του βιβλίου, ένας χάρτης πάντα  βοηθάει (εμένα τουλάχιστον, ναι!) στο να κατανοήσω την επικράτεια μέσα στην οποία λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα της ιστορίας που διαβάζω. Βέβαια, από την άλλη, αυτό είναι ένα στοιχείο τελείως υποκειμενικό, που για κάποιους από εσάς μπορεί να μην παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Πρόκειται για ένα εξαίρετο βιβλίο στο σύνολο του, για μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση, από αυτές που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος για το είδος της λογοτεχνίας που αγαπάμε να διαβάζουμε. Δώστε του την ευκαιρία να σας ταξιδέψει μέσα στους  φανταστικούς κόσμους του και είμαι σίγουρος πως δεν θα μετανιώσετε αυτή την μοναδική αναγνωστική εμπειρία!